Previous slide
Next slide

Lemmikki – Näin huolehdit ikääntyvästä koirastasi tai kissastasi

ikääntyvä lemmikki
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Dr Katrina Warren
Nämä vinkit auttavat sinua hoitamaan ikääntyvää lemmikkiäsi.

Kuten me ihmiset, myös koiramme ja kissamme elävät nykyään pidemmän elämän suureksi osaksi laadukkaamman ravinnon ja terveydenhoidon ansiosta. Kissoja ja koiria pidetään vanhoina yleensä noin kahdeksan vuoden iässä. Suuret koirarodut ikääntyvät jo nuorempina, jo viiden–seitsemän vuoden iässä. Ensimmäinen askel lemmikkisi terveyden ja mukavuuden ylläpitoon on tunnistaa, että se on seniori. Nämä vinkit auttavat sinua hoitamaan ikääntyvää lemmikkiäsi.

Ikääntyvä lemmikki ja ruokavalio 

Ikääntyvät lemmikit tarvitsevat tasapainoisen ruokavalion, jonka energiamäärän, rasvan ja proteiinien osuus on matalampi, mutta kuitupitoisuus korkeampi kuin nuorempien. Kuivamuona saattaa joskus olla liian kovaa pureskeltavaa vanhemmille lemmikeille. Mikäli lemmikilläsi on vaikeuksia, harkitse joko vaihtamista pehmeämpään ruokaan, kuivamuonan liottamista vedessä tai lihaliemessä tai itse valmistettua kotiruokaa. Keskustele lemmikkisi ruokavaliosta eläinlääkärin kanssa.

Liikunta ja paino

Koirille on niiden terveyden ja kyvykkyyden kannalta tärkeää pysyä aktiivisina ja liikkua ainakin kevyesti. Nelijalkainen ystäväsi, joka aiemmin nautti energisestä ulkoilusta, saattaa nyt olla onnellisempi lyhyemmillä ja hitaammilla kävelyillä. Koirille ja kissoille on tavanomaista lihoa tai laihtua ikääntyessään. Ylimääräinen paino voi altistaa ne sydänsairauksille tai diabetekselle ja edesauttaa nivelrikon kehittymistä. Seuraa lemmikkisi painoa ja käänny eläinlääkärin puoleen, jos muutokset ovat merkittäviä. Lue lisää lemmikkien ylipainosta!

Muutokset käytöksessä ja terveydessä

Lemmikit hidastuvat vääjäämättä ikääntyessään, mutta joskus muutokset voivat olla merkkejä piilevistä sairauksista. Pidä silmällä näitä muutoksia: lisääntynyt jano ja/tai virtsaaminen sekä sisäsiisteyden taantuminen, vaikeudet nousta ylös, kulkea portaissa tai vaikeus päästä autoon. Myös kyhmyjen ja pattien ilmestyminen, pahan hajuinen hengitys ja verenvuoto ikenistä, ripuli tai oksennus sekä muutokset nukkumistavoissa voivat olla syitä huoleen. Lemmikit voivat kärsiä myös dementian kaltaisista sairauksista ikääntyessään. Jos lemmikkisi vaikuttaa olevan hämmentynyt, ei enää osaa olla entiseen tapaan sisäsiisti, alkaa haukkua tai ulvoa tai tulee aggressiiviseksi, terveystarkastuksen tulisi olla ensimmäinen askel ratkaisuun. Lue lisää koiran pahanhajuisesta hengityksestä! 
 

Yleinen mukavuus

Vanhat koirat eivät sopeudu yhtä hyvin äärimmäisiin lämpötiloihin. Huolehdi siitä, että niillä on viileä olla kuumina päivinä. Kylmällä ilmalla ne tulisi pitää poissa kosteista ja vetoisista tiloista. Turkin hoito on yhä tärkeää ja samalla hyvä tilaisuus tarkastaa lemmikki outojen kyhmyjen ja pattien, kirppujen, iho-ongelmien tai makuuhaavojen varalta. Eläinlääkäri osaa suositella ruokavaliota ja hoitoja, joilla paras ystäväsi voi elää jatkossakin mukavaa elämää. 

Lue lisää: 

15 merkkiä, joista tiedät, että koirasi on sinulle salaa vihainen

8 varmaa merkkiä, joista varmasti tiedät, että kissasi luottaa sinuun 

4 syytä kissan kiukkuun