Previous
Next

12 helppohoitoista koirarotua kiireisille ihmisille

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Täydelliset helppohoitoiset koirarodut

Kaikilla koirilla on koko eliniän ajan kestäviä fyysisiä ja emotionaalisia tarpeita, mutta joillakin roduilla on vahvoja geneettisiä luonteenpiirteitä, kuten rauhallisuus tai laiskuus, jotka sinun pitää ottaa huomioon elämäntyyliisi sopivaa täydellistä koiranpentua etsiessäsi. Esimerkiksi bordercollie on energinen ja hyvin viisas koirarotu. Se vaatiikin päivittäin paljon henkistä ja fyysistä toimintaa kukoistaakseen ja ollakseen onnellinen. Joten jos sinulla on antaa paljon rakkautta, muttei paljoa aikaa, tämä hellyttävä koirarotu ei välttämättä ole sinulle oikea valinta.

Listamme helppohoitoiset koirat eivät tarvitse paljoa liikuntaa, voidaan jättää yksin ja sopivat ikäihmisille. Tästäkin huolimatta sinun pitää huolehtia parhaasta koiraystävästäsi, mutta ehkä hieman pienemmällä määrällä työtä. ”Kyse on pitkäaikaisestä ihmisen ja eläimen välisestä siteestä”, kertoo eläinlääketieteen tohtori Bernadine Cruz, joka toimii apulaiseläinlääkärinä Laguna Hillsin eläinsairaalassa Kaliforniassa. ”Et voi vain viettää aikaa koirasi kanssa silloin, kun sinulle niin sopii.” Jatka lukemista ottaaksesi selvää helppohoitoisista koiraroduista, jotka tekevät lemmikin omistamisesta edes hieman helpompaa.

Newfoundlandinkoira

Newfoundlandinkoiria eli nöffejä kutsutaan usein lastenhoitajakoiriksi, sillä ne ovat hyvin kärsivällisiä ja tarkkaavaisia lapsia kohtaan. ”Paras esimerkki tästä koirarodusta ja sen käyttäytymisestä on Peter Pan -tarinan Nana-koira”, Cruz toteaa. Lisäksi nämä hellyttävät ja pehmoiset koirat ovat todella älykkäitä ja helppoja kouluttaa. Nöffit sopivat myös kiireisille ihmisille, sillä ne eivät tarvitse intensiivistä liikuntaa. Cruz kertoo, että noin 30 minuutin päivittäinen kävelylenkki riittää ehkäisemään tylsyyttä ja paino-ongelmia. Nöffeistä irtoaa karvaa, joten viikoittainen harjaaminen auttaa pitämään karvanlähdön kurissa. Kun kuitenkin rauhoitutte yhdessä näiden harjaushetkien parissa, sinulla ja koirallasi on hyvä mahdollisuus muodostaa läheistä suhdetta toisiinne. Pidätkö suurista koirista?

Englanninvinttikoira

”Englanninvinttikoirat ovat kuin koiramaailman kissoja: jotkin niistä ovat etäisiä ja itsenäisiä”, Cruz kertoo. Ne ovat kuitenkin sopeutuvaisia ja voivat helposti muuntautua sohvaperunasta lenkkikaveriksi. Nämä helppohoitoiset koirat eivät siltikään tarvitse paljoa liikuntaa, sillä päivittäinen kävely- tai hölkkälenkki riittää. Englanninvinttikoirat ovat kevyitä, ja ne hallitsevat kehonsa hyvin, joten ne eivät todennäköisesti kaada esineitä nurin sisätiloissa. Niiden lyhyttä turkkia on myös helppoa ylläpitää.

Italianvinttikoira

Italianvinttikoirat ovat käyttäytymisen suhteen englanninvinttikoirien vastakohtia. Etäinen ei ole sana, jolla näitä koiria kuvaillaan, sillä italianvinttikoirat ovat kiihkeitä läheisiä ihmisiään kohtaan ja voivat olla jopa takertuvia. Kiintymyksen näyttämisestä huolimatta nämä koirat ovat ihanteellisia helppohoitoisia koiria asuinhuoneistojen asukkaille. ”Italianvinttikoirat voivat löhöillä kaiken päivää ja sitten juoksennella huolettomasti ympäriinsä koirapuistossa”, Cruz kertoo. Niiden lyhyttä turkkia on helppoa hoitaa, sillä siitä ei irtoa karvaa eikä tarkkaa harjausrutiinia tarvita.

Italianvinttikoira on erinomainen erityisesti asuinhuoneistojen asukkaille.

Spanieli

Spanieliroduista ei ole pulaa, ja kaikilla näistä – cavalier kingcharlesinspanielilla, englanninspringerpanielilla ja cockerspanielilla – on sielukkaat silmät ja lempeät ilmeet, jotka sulattavat sydämesi. Spanielit kehitettiin metsästystä varten, mutta nykyään niitä pidetään lähinnä sylikoirina niiden suloisen ja huolettoman luonteenlaatunsa ansiosta. Ne tulevat hyvin toimeen lasten, muiden eläinten sekä vieraiden ihmisten kanssa ja ovat onnellisia niin juoksennellessaan ympäri pihaa, käydessään verkkaisella kävelylenkillä kuin myös käpertyessään syliisi. Niiden pitkät turkit vaativat harjausta ja satunnaisia käyntejä trimmauksessa, ja niiden karvaisia ja untuvanpehmeitä korvia täytyy pitää silmällä, sillä spanielit ovat alttiita korvatulehduksille.

Vihikoira

Lempeä, leppoisa, lojaali, raskasliikkeinen ja rento ovat sanoja, jotka kuvaavat osuvasti tätä helppohoitoista koirarotua. ”Vihikoirat pitävät löhöilystä ja muiden seurassa olosta”, Cruz kertoo. Ne ovat luonteeltaan kohtalaisen itsenäisiä ja rauhallisen energiansa (paitsi silloin, kun ne saavat vainun) ansiosta ne turvautuvat sinuun jahti- ja noutoleikeissä. Vihikoirat rakastavat nuuhkimista ja tutkimista lenkkeillessään, joten ne sopivat perheisiin, jotka tykkäävät käydä rennoilla kävelylenkeillä ennemmin kuin korkeasykkeisillä lenkeillä. Kyllähän ne kuolaavat, mutta unohdat sen nopeasti, kun lumoudut niiden pitkistä, roikkuvista korvista ja sielukkaista silmistä.

Vihikoira on yksi helppohoitoisista rodouista.

Maltankoira

Tässäpä vasta helppohoitoinen koira! Maltankoira on autuaan onnellinen syliisi käpertyneenä, mutta jos haluat lähteä lenkille tai leikkiä, se tulee olemaan silloinkin aivan yhtä innoissaan. Eivätkä tämän koiran ominaisuudet lopu tähän. ”Maltankoirat ovat loistavia vahtikoiria, terapiakoiria ja kilpailijoita esimerkiksi agilityssä, tottelevaisuudessa, pallottelussa ja jälkien seuraamisessa”, toteaa lääketieteen tohtori ja eläinlääkäri Laura Pletz Royal Canin USA -eläintenruokayrityksestä. ”Kaikesta energiastaan huolimatta maltankoirat tarvitsevat kuitenkin vain satunnaista liikuntaa.”

Maltankoirista ei irtoa paljoa karvaa, mutta päivittäinen harjaus on tarpeen estämään niiden silkkistä turkkia takkuuntumasta. Tämä askare sujuu sinulta helposti, kun maltankoirasi istuu sylissäsi. Lyhyempää turkkia on helpompaa käsitellä kuin pitkiä ja laskeutuvia kiharia, joita näkee usein näyttelykoirilla.

Mäyräkoira

”Mäyräkoirat ovat tunnettuja niiden tarkkaavaisesta ilmeestään sekä ystävällisestä ja eloisasta luonteestaan”, Pletz toteaa. ”Viisas ja valpas mäyräkoira on jalostettu itsenäiseksi metsästäjäksi.” Nämä helppohoitoiset koirat pitävät sisäleikeistä, joten ne sopivat täydellisesti perheelle, joka ei tykkää viettää paljoa aikaa ulkona. Mäykät rakastavat kuitenkin haistella ja tutkia, joten pissataukojen aikana kannattaa viettää hieman ylimääräistä aikaa ulkona liikunnan tarpeen täyttämiseksi. ”Kokonaisterveyden kannalta on tärkeää pitää mäyräkoira normaalipainoisena”, Pletz selittää. Lue lisää varoitusmerkeistä, joista tunnistat lemmikkisi olevan ylipainoinen.

Mäykät voivat olla sileäkarvaisia, karkeakarvaisia tai pitkäkarvaisia. Kaikki näistä ovat suhteellisen helposti hoidettavia. Pitkäkarvaiset mäyräkoirat voivat kuitenkin tarvita hieman enemmän huolenpitoa turkin takkuuntumisen ehkäisemiseksi.

Welsh corgi pembroke

Yksi miellyttävimmistä helppohoitoisista kotikoirista on welsh corgi pembroke. Tämä rotu on älykäs ja rakastava, muttei takertuva. Corgit ovat nopeita ja vikkeliä huolimatta niiden lyhyistä jaloista ja muodoltaan leipää muistuttavista pörröisistä takamuksista. Nämä koirat ovat ihanteellisia ripeisiin sisäleikkeihin, joita ne pitävät työnään. Corgit ovat paimentolaiskoiria, joten ne ovat erityisen iloisia työskennellessään, mutta niille sopii myös leppoisa kävelylenkki. Tämän rodun paksusta tuplaturkista irtoaa karvaa melko paljon, mutta päivittäinen harjaaminen irrottaa irtonaiset karvat ja pitää sen leipämäisen takamuksen suloisena. Corgit ovat myös yksi huokeahintaisimmista koiraroduista markkinoilla. Pletzin mukaan yksi rodun haittapuolista on sen ”ison koiran haukunta”, joka johtuu sen valppaasta vahtikoiran luonteesta.

Villakoira

Villakoirat ovat helppohoitoisia koiria, joita on neljää eri kokoa: isovillakoira (jopa yli 30 kg), keskikokoinen villakoira (n. 8–10 kg), kääpiövillakoira (n. 6–8 kg) ja toyvillakoira (n. 3–5 kg). ”Riippumatta koostaan villakoira on ihmisläheinen ja pitää uusien asioiden oppimisesta. Villakoirat ovat älykkäitä, innokkaita ja hyvin monipuolisia koiria”, Pletz kertoo. Monipuolisuus tarkoittaa helppohoitoisuutta, sillä vaikka villakoirat ovat aktiivisia koiria, ne rakastavat tehdä sitä, mitä sinäkin. Lisäksi niiden vähän allergisoivasta turkista ei irtoa paljoa karvaa. Lyhyempiä malleja on helpompaa ylläpitää, mutta suhteellisen säännölliset vierailut trimmaajalle ovat tärkeitä, sillä ne estävät uutta turkkia takkuuntumasta. Koska villakoirat ovat todella älykkäitä, lemmikinomistajien ei tarvitse kuluttaa niin paljon aikaa niiden kouluttamiseen.

Villakoirat ovat todella älykkäitä.

Pomeranian

”Pomeranianit ovat eloisia, uteliaita ja ihanteellisia seuralaisia”, Pletz toteaa. ”Pomeranian on yksi suosituimmista toykoiraroduista, ja se on luonteeltaan pirteä ja käyttäytyy kuin isompi koira.” Tämä sisäkoira on helppo kouluttaa, sopii loistavasti perhekoiraksi ja on yllättävän valpas vahtikoira. Vaikka pommit rakastavat päivää kaupungilla käsilaukussa kantaen, ne tarvitsevat myös lyhyen kävelylenkin tai leikkiaikaa sisätiloissa liikunnan tarpeen täyttämiseksi. Pommit kaipaavat hieman harjaamista pysyäkseen pörröisinä ja kettumaisina. ”Tiheään tapahtuva harjaaminen on tarpeellista niiden kauniin turkin ylläpitämiseksi, ja säännöllisiä vierailuja trimmaajalle suositellaan”, Pletz toteaa.

Chihuahua

”Chihuahua on pienin tunnetuista koiraroduista, mutta näillä koirilla on suuri persoonallisuus. Chihuahuat tunnetaan niiden huvittavista, isoa koiraa muistuttavista ominaisuuksistaan”, Pletz kertoo. Helppohoitoisuudessaan ne sijoittuvat melko korkealle. Chihuahuat ovat mukautuvaisia, itsenäisiä ja itsevarmoja, mutta hieman hävyttömiä. Chihuahuat pitävät siitä, että käperryt halimaan niitä, sillä ne eivät tarvitse paljoa liikuntaa: ”Lyhyt kävelylenkki vierelläsi riittää niille liikunnaksi.” Eikä sinusta ja koirastasi myöskään tule vakioasiakkaita trimmaajalle, sillä chihuahuoiden turkki on helppohoitoinen. Jopa pitempikarvaiset lajikkeet tarvitsevat harjaamista vain silloin tällöin.

Sekarotuinen

Olisi huolimatonta olla mainitsematta sekarotuisia koiria mahdollisina helppohoitoisina valintoina. Pelastusjärjestö tai vapaaehtoisten kasvattivanhempien ylläpitämä eläinsuoja on hyödyllinen tietolähde, kun tavoitteenasi on saada tietoa tietyn koiran käyttäytymisestä tai aktiivisuustasosta. Kasvattivanhemmat antavat eläimelle huolehtivan ympäristön, jossa koirat voivat elää mukavasti kaukana löytöeläintarhan stressaavasta ilmapiiristä. Lisäksi kasvattivanhemmat voivat kertoa päivittäisistä kokemuksistaan koiran kanssa, mikä auttaa sinua päättämään, onko koira sopiva juuri sinun elämäntyyliisi. Ole kuitenkin tietoinen siitä, että koiran adoptoiminen tällä tavalla tuo mukanaan omat haasteensa ja voi viedä hetken aikaa ennen kuin uusi pentusi sopeutuu.

Lisa Marie Conklin

Lisa Marie Conklin on Baltimorelainen kirjoittaja, joka kirjoittaa säännöllisesti lemmikeistä ja kodin kunnostamisesta Reader’s Digestiin. Hänen töitään on julkaistu myös monissa muissa julkaisuissa, kuten The Healthy, HealthiNation, The Family Handyman, Taste of Home ja Realtor.com. Conklin on myös sertifioitu henkilökohtainen valmentaja ja kävelyvalmentaja paikallisessa palvelutalossa. Häntä voi seurata Instagramissa tunnisteella @lisamariewrites4food sekä Twitterissä tunnisteella @cornish_conklin.

Lue lisää:

13 asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kuin hankit koiranpennun

16 tapaa, joilla koirat ovat fiksumpia kuin tajuatkaan

Onko lemmikkisi ylipainoinen