Basilikan suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät tai viininpunaiset. Suositusta yrtistä on olemassa myös mm. sitruunan ja kanelin makuinen lajike. Anikseen vivahtavaa thai-basilikaa käytetään intialaisissa, thaimaalaisissa ja vietnamilaisissa ruoissa. Basilikan maku johtuu sen sisältämistä eteerisistä öljyistä, jotka haihtuvat helposti kuumennettaessa, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin mutta sitä käytetään myös salaateissa, pastaruoissa, keitoissa, munaruoissa ja vihannesruoissa. Se sopii hyvin kalan ja vaalean lihan kuten vasikan ja kananpojan seuraksi. Basilika ei kestä kylmää eikä vetoa, vaan se säilytetään huoneenlämmössä, mielellään vielä vesiastiassa ettei se kuivuisi.
