Tekeekö mielesi graavattua lohta, mutta aikasi on kortilla? Ei hätää! Limetin mehu kypsyttää lohen pikaisesti ja herkullinen annos on hetkessä valmis.

Kalan graavaus on suosittu tapa valmistaa kalaa varsinkin juhlapyhinä kautta vuoden. Graavilohi on monen herkku ja näyttävä tarjottava juhlapöydässä. Mikä parasta, sen valmistaminen on todella yksinkertaista! 

Parhaan tuloksen saat valitsemalla hyvät raaka-aineet. Raakakypsytys korostaa kalan omaa makumaailmaa, joten onnistuneen graavauksen perusta on tuoreessa kalassa. Sekä lohi että kirjolohi sopivat mainiosti graavilohen valmistukseen.

Graavattavan kalan tulee olla ruodotonta, joten voit valita ruodottoman palan (lohifileen keskiosan) tai nyppiä ruodot pois. Kalafilee kannattaa ensin huuhdella ja sen jälkeen taputella kuivaksi talouspaperilla. Ruotojen nyppiminen sujuu helpoiten tarkoitukseen suunnitelluilla ruotopinseteillä.

Vinkki! Voit halutessasi laittaa kalafileen kelmuun käärittynä tai muovipussissa pakastimeen noin 30 minuutiksi. Viipalointi voi sujua helpommin, kun kala on kohmeaa. Käytä aina terävää veistä.

Ainesosat (4 ANNOSTA)

400 g lohifileetä

5 limettiä

salottisipuli tai kevätsipuli tai nippu ruohosipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl sokeria

1 tl sormisuolaa

1 tl rosepippuria

Koristeeksi limettiviipaleita tai limetin kuorta tai yrttejä kuten tilliä tai minttua.

Valmistus

Leikkaa kalafilee ohuiksi viipaleiksi ja aseta viipaleet laakealle tarjoilulautaselle.

Raasta yhden limetin kuori hienolla raastimella ja purista limeteistä mehu.

Jos käytät salottisipulia, kuori se. Hienonna sipuli.

Sekoita kulhossa limettimehu ja -kuori, sipuli, öljy sekä mausteet.

Valuta limettikastike lohiviipaleiden päälle.

Nauti leivän kanssa tai tuo tarjolle yhtenä alkupalapöydän antimista.

Lue lisää

Kuinka grillata kala oikeaoppisesti

Edullisia terveyspommeja lautaselle

Tutustu myös kodin ja vapaa-ajan valikoimaan!