Previous slide
Next slide

21 outoa tapaa, joilla maailma muuttuu syksyllä

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Syksy on ihmeiden aikaa. Selvitä, miksi lehdet vaihtavat väriä, syysvauvat ovat älykkäämpiä ja miksi puolet maailmasta nauttii syksyisin kiima-ajasta odottamattomilla tavoilla.

Oravista tulee fiksumpia

Kun harmaaoravat hautaavat pähkinöitä ja siemeniä syksyllä satoihin eri puolilla oleviin kätköihin, jotka talven tullen toimivat ruokavarastoina, niiden hippokampus – aivoissa oleva muistin ja tunteiden keskus – kasvaa 15 prosenttia suuremmaksi kuin muina vuodenaikoina.

Syysvauvat ovat parempia oppilaita

Älä huoli, vaikka et sattuisi olemaan orava. Ison-Britannian opetusministeriön raportista ilmenee, että ihmislapset, jotka syntyvät syksyllä (syyskuun ja joulukuun välillä) menestyvät koulussa todennäköisesti paremmin kuin muulloin syntyneet lapset.

Syysvauvat elävät pidempään

Syyskuun ja marraskuun välillä syntyneet lapset elävät satavuotiaiksi todennäköisemmin kuin vuoden muina aikoina syntyneet lapset, todettiin Chicagon yliopistossa tehdyssä, 1 500 satavuotiasta ihmistä tarkastelleessa tutkimuksessa. Erään teorian mukaan varhaislapsuudessa koetut eri vuodenaikoina (etenkin kesällä) yleiset infektiot vaikuttavat ihmisen terveyteen luultua pidempään.

Syksy on hyväksi taloudelle

Ainakin kauniilla lehdillä siunatuissa paikoissa, kuten Uudessa-Hampshiressa ja Vermontissa. ”Lehtien bongaamiseksi” nimetty syysturismi on tiettävästi kolmen miljardin dollarin arvoinen bisnes Uudessa-Englannissa, mihin miljoonat vieraat saapuvat Yhdysvaltojen muista osavaltioista ihailemaan puiden muuttuvia värejä.

Syyslehtien värit ovat olemassa vuoden ympäri

Syyslehtien upeat punaiset, oranssit ja keltaiset väripigmentit ovat itse asiassa lehdissä vuoden ympäri, mutta ne ovat piilossa lehtien pinnan alla. Auringonvalo herättää kasvisolut, jotka sisältävät klorofylli-nimistä kemikaalia, joka puolestaan antaa lehdille kirkkaan vihreää valoa ja yrittävät tehdä valosta energiaa. Kun auringonvalo vähenee syksyllä, klorofylli alkaa hajota ja antaa kasveihin kätkettyjen punaisten, keltaisten ja oranssien sävyjen hehkua.

syksy
Kuva iStock – Syysvärit

Ilmastonlämpeneminen voi vaikuttaa puiden lehtiin

Nauti syksyn väreistä, kun vielä voit. Tutkijat uskovat, että voimakkaat punaiset, oranssit ja keltaiset saattavat olla yksi ilmastonlämpenemisen monista uhreista. Lehdet muuttavat väriään muun muassa laskevan lämpötilan takia. Kun lämpötila pysyy lämpimämpänä syys- ja talvi-iltojen ajan, se voi hidastaa syksyistä värijuhlaa. Eräässä vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ruska saapuu nyt viisi päivää myöhemmin kuin 25 vuotta sitten.

Seksihalut leimahtavat

Sekä miesten että naisten testosteronitasot ovat useiden tutkimusten mukaan syksyllä korkeammat kuin mihinkään muuhun vuodenaikaan. Sen tuloksena seksihalut lisääntyvät, ja miehet pitävät naisia jopa viehättävämpinä kuin kesäkuukausina. Mutta onko ihmisillä ’parittelukautta’, kuten muilla eläimillä? Yksi asia on varma: Syyskuu on vuoden suosituin syntymäkuukausi.

Samoin rakkaus

Rakkautta on ilmassa myös Facebookissa. Facebook-datasta suoritetun analyysin mukaan ihmiset muuttavat parisuhdestatuksensa ”sinkusta” ”parisuhteessa olevaan” tai ”kihloissa olevaan” syksyllä useammin kuin keskimäärin vuoden muina aikoina. Kesällä eroja taas tapahtuu eniten. Se on virallista jopa Facebookin mukaan: Syksy on rakastavaisten aikaa.

Myös eläimet yltyvät syksyllä himokkaiksi

Muiden eläinten reaktiot syksyiseen kiima-aikaan ovat vielä ilmeisemmät. Kun venäjänkääpiöhamsteriurokset valmistautuvat kiima-aikaan, niiden kivekset turpoavat syksyn lyhyinä päivinä jopa 17 kertaa suuremmiksi kuin kesän pitkinä päivinä. Hankalaa, vai mitä?

Syksy tulossa – Monarkkiperhoset ottavat hatkat

Monarkkiperhosille syksy taas on suuren muuton aikaa, sillä ne lentävät Yhdysvalloista etelään ja Meksikon sekä Kalifornian tiettyjen osien suhteelliseen lämpöön. Ne matkaavat 19-40 kilometrin tuntivaihtia (eli hieman hitaammin kuin Usain Bolt, jonka nopeus oli keskimäärin 44,7 kilometriä tunnissa), ja ovat maailman ainoa hyönteinen, joka muuttaa yli 4,000 kilometrin päähän kauniimman sään perässä.

syksy
Kuva: iStock – Monarkkiperhonen

Mutta älä aliarvioi lapintiiraa

Valkoinen ja pörröinen lapintiira ei halua jäädä kakkoseksi monarkkiperhoselle, joten se tekee jokavuotisen kierroksensa kulkemalla edestakaisin Grönlannista Etelänavalle. Se onkin maailman pisin jokavuotinen muuttomatka.

Syksy vai sadonkorjuu?

Vuoteen 1500 asti syksyä kutsuttiin vain nimellä ”harvest” eli sadonkorjuu. Lähimpänä syyspäiväntasausta tapahtuva täysikuu tunnettiin nimellä ’elonkorjuukuu’. Ennen kaupunkien sähköistymistä elonkorjuukuun valaisema yö oli tärkeä viljelijöille, jotka keräsivät myöhäistä satoaan.

Joulukuusi saa vihreän värin neulasistaan

Miten joulukuuset pysyvät vihreinä kaikista kylmimpinä ja pimeimpinä kuukausina? Siitä ne saavat kiittää neulasiaan. Havupuun neulaset ovat tiiviitä ja vedenpitäviä, ja sään sekä hyönteisten on yleisesti ottaen vaikeampaa tuhota niitä. Hidastamalla solujensa toimintaa havupuut voivat yhteyttää ympäri vuoden, antaa klorofyllin ahkeroida ja pitää kaikki neulasensa vihreinä.

Revontulet voi bongata taivaallatuplasti useammin

Janoatko lisää salaperäisiä, värikkäitä ilmiöitä? Käännä katseesi pohjoiseen kohti revontulia. Nämä revontulinakin tunnetut geomagneettiset myrskyt alkavat, kun latautuneet aurinkopartikkelit tunkeutuvat suojatun ilmakehämme läpi ja törmäävät maapallon taivaalla oleviin kaasupartikkeleihin. Pidempien ja valoisampien iltojen ansiota tämä ilmainen valoshow on tarjolla tuplasti useammin syys- ja talvikuukausina.

Syyspäiväntasausta kannattaa hehkuttaa

Syyspäiväntasaus (joka tapahtui 22. syyskuuta 2016) on yksi vuoden kahdesta päivästä, joina Aurinko on tarkalleen linjassa maapallon taivaanekvaattorin kanssa (taivaalle heijastuvan päiväntasaajan kanssa). Sen seurauksena maapallo saa tismalleen 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeyttä. Se ilmenee myös syyspäiväntasauksen englanninkielisestä nimestä: ”Equinox” on peräisin latinasta ja merkitsee ”samanpituista yötä”.

Alhaisempi D-vitamiinitaso voi hankaloittaa dieettiäsi

Tutkijat uskovat, että pienempi D-vitamiinin määrä (joka johtuu lyhyemmistä päivistä ja vähentyneestä altistuksesta auringonvalolle) on osittain vastuussa syksyisestä ja talvisesta painonnoususta. D-vitamiinin puutteen ajatellaan vähentävän rasvan hajoamista ja synnyttävän rasvavarastoja, jotka saavat keskivertoihmisen painon nousemaan 900-1800 grammaa syksyn ja talven aikana.

Syksyinen talviaikaan siirtyminen on parasta

Elimistömme kammoavat turhia muutoksia, mutta 6. marraskuuta kesäaika päättyy ja antaa meille yhden ylimääräisen tunnin unta. New England Journal of Medicinen raportin mukaan sydänkohtauksien määrän tiedetään putoavan maanantaina talviaikaan siirtymisen takia, ja sekä sydänkohtausten että auto-onnettomuuksien tiedetään olevan yleisempiä maanantaina kesäaikaan siirtymisen jälkeen.

Syyselokuvat eivät saa Oscareita

Yksikään elokuva, jonka nimessä esiintyy sana ”syksy”, ei ole voittanut Oscaria. The Virgin Spring (1960), Summer of ’42 (1971) ja Lion in Winter (1968) taas ansaitsivat kukin yhden patsaan.

Dia de Muertos on kiehtova

Yksi vanhimmista syysjuhlista on Meksikon kuolleiden päivä, Dia de Muertos (1.-2. marraskuuta). Se tarjoaa ihmisille mahdollisuuden muistaa edesmenneitä rakkaitaan ja juhlia elämän pyörää, jota mesoamerikkalaisissa kulttuureissa on saatettu juhlistaa ennen joulua jo tuhansien vuosien ajan.

Lisää kurpitsoita, kiitos!

Kurpitsat, jotka ovat yksi syksyn tunnetuimmista symboleista, kasvavat kuudella maailman seitsemästä mantereesta (pahoittelut, Etelänapa). Niiden nimi tulee kreikan sanasta pepon, joka merkitsee ”suurta melonia”. Sana siirtyi ranskasta (pompom) englantiin (pumpioni) ennen kuin amerikkalaiset muuttivat sen muotoon pumpkin. Uudisasukkaat menivät vielä hieman pidemmälle: ilmausta ”pumpkin-head” (”kurpitsapää”), joka viittaa hölmöön, jolla on lyhyet hiukset vuoden ympäri, on tiettävästi käytetty Yhdysvalloissa jo vuonna 1781. Lue lisää kurpitsasta!

Joissakin paikoissa ei koskaan nähdä syksyä

Useimmille meistä syksy on itsestäänselvyys, mutta trooppisessa ilmastossa lähellä päiväntasaajaa, kuten Karibian saarilla, sää pysyy koko vuoden lämpimän lauhkeana. Esimerkiksi Puerto Ricossa lämpötila vaihtelee aina 23 ja 29 asteen välillä. Nuo paikat saattavat olla ihania, mutta niissä ei koskaan päästä kokemaan syksyn parhaita puolia.

Lue lisää:

Kurpitsa on syksyn monipuolisin herkku

43 syytä siihen, miksi syksy on jokaisen lempivuodenaika

12 hauskaa faktaa syyspäiväntasauksesta