Previous slide
Next slide

Mikä syynä, kun yskä vain jatkuu?

yskä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Sydney Loney
Kaikki saavat joskus yskän, sanoo Toronto Western -sairaalan keuhkosairauksien erikoislääkäri Matthew Stanbrook. ”Mutta krooniseksi yskää sanotaan silloin, kun se kestää yli kaksi kuukautta”, hän kertoo. Jos tupakointi tai lääkitys on suljettu pois mahdollisena aiheuttajana ja jos keuhkojen röntgenkuvat ovat normaalit, yskän syynä on 90 prosentissa tapauksista jokin seuraavista kolmesta sairaudesta.

Astma ja yskä

Kuivana yskänä oireileva astma on biologisessa mielessä sama asia kuin muunkin tyyppinen astma: se on hengitysteiden tulehdustila, jonka aiheuttaa perinnöllisten tekijöiden ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutus. Astman hoitoon on useita tehokkaita keinoja, Stanbrook sanoo. Potilaalle voidaan määrätä välittömästi vaikuttavia keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä (inhalaattori) tai pitkävaikutteisia kortikosteroideja tulehdusta vähentämään. ”Jos astmaa hoidetaan aggressiivisesti heti sen puhjettua, usein lääkitystä voidaan vähentää ajan myötä ja tauti saadaan pysymään kurissa tarvittaessa käytetyillä pienemmillä annoksilla”, hän sanoo.

Refluksitauti

Refluksitaudin klassisiin oireisiin kuuluu närästystä, rintakipua sekä mahan sisällön takaisinvirtausta, mutta jopa 20 prosentille tautia sairastavista kehittyy myös krooninen yskä. Kukaan ei tiedä sille täsmällistä syytä. Paras tapa diagnosoida refluksitauti on hoitaa sitä protonipumpun estäjillä mahahapon erityksen vähentämiseksi. Jotta lääkkeet toimisivat tehokkaasti, niitä täytyy ottaa kahdesti päivässä, mielellään ennen aterioita, jolloin syömisen aikaansaama mahahapon tuotanto saadaan alenemaan.

Hoidon tehoaminen voi kestää kahdesta kolmeen kuukautta. Sen jälkeen tautia voidaan usein pitää kurissa takaisinvirtauksen vähentämiseksi suunnitellulla ruokavaliolla. Tärkeintä on olla syömättä myöhään illalla sekä välttää isoja ja rasvaisia aterioita. Myös tautia pahentavien ruoka-aineiden välttäminen auttaa – niihin kuuluvat kahvi, suklaa, alkoholi, virvoitusjuomat, sitrushedelmät sekä mausteiset ruoat.

Nenänielun limaisuus

Myös postnasaaliseksi oireyhtymäksi tai ylähengitystieperäiseksi oireyhtymäksi kutsuttu vaiva lähtee usein nenäonteloista, Stanbrook sanoo. Sen syynä on usein allergia, joka aiheuttaa tulehdusta nenään tai nenäonteloihin. Tulehduksen takia onteloihin kertyy ylimääräistä limaa, joka valuu nieluun ja saa aikaan yskimisrefleksin.

Refluksitaudin tavoin paras tapa diagnosoida nenänielun limaisuutta on hoitaa sitä. Tavallisesti hoitona on nenän kautta otettava steroidilääkitys, jota kokeillaan usean kuukauden ajan. ”Sillä vaiva saadaan yleensä kuriin, vaikka lyhyempiaikaista hoitoa voidaan tarvita myöhemminkin”, Stanbrook kertoo. Koska vaiva liitetään allergioihin, hän kehottaa välttämään niiden aiheuttajia, kuten pölypunkkeja ja lemmikkien hilsettä.
 

Lue lisää: 

6 merkkiä, joiden avulla tunnistat kilpirauhassyövän

Keuhkoveritulpan 7 varoitusmerkkiä 

Näin vältät veritulpan