Previous slide
Next slide

Rintasyöpä – näin pienennät riskiä

rintasyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Bendall
Tauti voi tappaa, mutta silti lähes 60 prosenttia kaikista Euroopassa esiintyvistä tapauksista on ennaltaehkäistävissä.

Rintasyöpä on kaikkein yleisin syöpä eurooppalaisten naisten keskuudessa. Vaikka rintasyövän viisivuotisennuste on parantunut huomattavasti viimeisen 30 vuoden aikana ja on nykyään jopa 82 prosenttia, todetaan se yhä noin joka kahdeksannella naisella. (Miehillä rintasyövän todennäköisyys sen sijaan on 100 kertaa pienempi.) Monet rintasyövän riskitekijät ovat hallitsemattomia: muun muassa ikääntyminen ja pituus lisäävät syövän todennäköisyyttä, vaikkakin pituuden tapauksessa kyse on pikemminkin pituuskasvuun vaikuttavista tekijöistä, kuten lapsuusajan ruokavaliosta. Nykytutkimus on kuitenkin todennut, että naiset voivat jossain määrin myös vaikuttaa kohtaloonsa.

”On äärimmäisen tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, etteivät he ole täysin avuttomia”, sanoo vanhempi tutkija Susannah Brown Lontoossa sijaitsevasta maailman syöväntutkimussäätiö WCRF:stä. ”Naiset voivat teoillaan ja valinnoillaan vähentää sairastumisriskiään.” 

Aiemmin tänä vuonna WCRF analysoi yhdessä Amerikan syöpätutkimusinstituutin (AICR) kanssa yli 100 tutkimusta, joihin oli osallistunut miljoonia naisia eri puolilla maailmaa. Selvityksen tuloksena tutkijat löysivät vahvaa näyttöä siitä, että rintasyöpää voidaan ennaltaehkäistä yksinkertaisilla elämäntapojen muutoksilla.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä ryhtyä elämään terveellisemmin”, Brown toteaa. ”Mutta mitä aiemmin muutos tehdään, sen parempi.”

Seuraavilla kolmella muutoksella voit ennaltaehkäistä rintasyöpää.

Vähennä alkoholin kulutusta

Vaikka juhlissa malja juodaan ”terveydeksi”, ei toivotuksessa ole tippaakaan totuutta. Alkoholi ennemminkin lisää juojan riskiä sairastua seitsemään eri syöpään, kuten esimerkiksi suolisto- tai maksasyöpään. Yksi lasillinen päivässä lisää etenkin rintasyövän todennäköisyyttä jopa 10 prosenttia ja kaksi lasillista jo 20 prosenttia. 

”Useimmat naiset yllättyvät kuullessaan tämän”, sanoo sädehoitolääkäri Julian Kim, joka työskentelee CancerCare Manitoba -nimisessä syöpäsairaalassa Kanadan Winnipegissä.

”He haluavat nauttia lasin viiniä rentoutuakseen ja olettavat pääsevänsä siitä kuin koira veräjästä.” Alkoholi voi nostaa kehon estrogeenitasoa, mikä monen muun hormonin tapaan välittää solunjakautumiseen liittyviä viestejä. Pitkällä aikavälillä korkea estrogeenitaso on yhdistetty kohonneeseen rintasyöpäriskiin. 

Siksi myös kuukautisten alkaminen alle 12-vuotiaana ja niiden päättyminen vasta 55 ikävuoden jälkeen ovat rintasyövän riskitekijöitä. Kun ihmisen aineenvaihdunta hajottaa alkoholia, muodostuu sen sivutuotteena lisäksi myrkyllistä asetaldehydia, joka voi vaurioittaa dna:ta ja estää kehoa korjaamasta sitä.

”Jo alle yksi alkoholiannos päivässä nostaa rintasyövän riskiä 5 prosenttiyksikköä verrattuna naisiin, jotka eivät juo laisinkaan”, toteaa Brysselissä sijaitsevan Jules Bordet -instituutin  Breast European Adjuvant Study Team (BrEAST) -tutkimusryhmän johtava ylilääkäri Evandro de Azambuja. 

Lue lisää tietoa alkoholista!

Liiku säännöllisesti

Liikunta laskee rintasyövän riskiä, kun taas liikkumattomuus nostaa sitä. Liikunnan suojavaikutus riippuu siitä, ovatko vaihdevuodet vasta edessä vai jo takana, onko liikunta melko reipasta vai raskasta (toisin sanoen, pystyykö sen aikana jutustelemaan toisten kanssa) sekä kuinka usein sitä harrastetaan.

”Mitä enemmän liikut, sitä matalampi rintasyöpäriski”, tiivistää lääketieteen tohtori, rintakirurgi sekä University College London -yliopiston kirurgian ja onkologian professori Jayant Vaidya. Tutkimusten mukaan ennen vaihdevuosia säännöllisesti liikuntaa harrastavilla naisilla on 17 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua rintasyöpään.

Ennaltaehkäistäksesi rintasyöpää pyri harrastamaan vähintään 30 minuuttia reipasta liikuntaa joka päivä. Muista silti, että pienempikin määrä liikuntaa on parempi kuin ei mitään. ”Tiedämme, että (liikunta) alentaa myös ainakin 13 muuhun syöpään sairastumisen riskiä”, sanoo Kanadan Calgaryssa asuva Christine Friedenreich, joka on Albertan provinssisairaalan epidemiologi. Hän on mukana tutkimusprojektissa, joka pyrkii selvittämään kaikki muunneltavissa olevat riskitekijät kaikkiin syöpiin eri puolilla Kanadaa. 

On todennäköistä, että liikunta ennaltaehkäisee rintasyöpää monin eri tavoin. Se laskee kehon estrogeenitasoa etenkin vaihevuosi-iän ohittaneilla naisilla ja parantaa elimistön puolustusjärjestelmää. Lisäksi esimerkiksi ulkoilmassa harrastettu liikunta lisää auringosta saatavan D-vitamiinin saantia. Siitä huolimatta tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta, jotta voidaan ymmärtää erityyppisten liikuntamuotojen vaikutus kehoomme.

Liikunnan mahduttaminen jo valmiiksi kiireiseen arkeen on toki haastavaa, mutta Kanadan syöpäyhdistyksen terveydenedistämisosaston johtajan Shawn Chirreyn mukaan asiaan voidaan vaikuttaa muuttamalla työpaikkojen ja kuntien toimintatapoja ja -käytäntöjä.

Työnantajat voivat esimerkiksi tarjota työntekijöilleen alennusta kuntosalijäsenyyksistä tai keksiä tapoja, joilla yhdistää liikuntaa työntekoon. Lisäksi kaupungit voivat esimerkiksi rakennuttaa pyöräteitä.

”Ympäristöt voivat kannustaa ihmisiä tekemään liikunnasta luonnollinen osa arkea”, Chirrey sanoo.

Pidä paino kurissa

Ylipaino ja liikalihavuus myöhemmällä iällä ovat selviä riskitekijöitä postmenopausaaliselle rintasyövälle. Suurin osa syöpätapauksista kuuluu tähän kategoriaan: arviolta 83 prosenttia rintasyöpätapauksista diagnosoidaan 50. ikävuoden jälkeen. Myös vaihdevuosi-iän jälkeinen painonnousu lisää todennäköisyyttä sairastua rintasyöpää.

”Jokainen ylimääräinen 10 kiloa vaihdevuosien jälkeen vastaa noin 18 prosenttia korkeampaan suhteellista riskiä”, huomauttaa Julian Kim CancerCare Manitobasta. ”Suhteellinen riski” tarkoittaa, että riski sairastua rintasyöpään on 18 prosenttia korkeampi kuin samanikäisellä ja saman kehotyypin omaavalla henkilöllä, jolla ei ole liikakiloja. Terveellisen painon ylläpitäminen suojaa myös muita syöpiä sekä diabetesta, sydäntauteja ja aivohalvausta vastaan.

”Tutkijoilla on jatkuvasti enemmän todistusaineistoa, joka tukee ylipainon ja syövän välistä yhteyttä”, ylilääkäri de Azmbuja toteaa. ”Viimeisin selvitys käsitti 82 tutkimusta ja yli 200 000 rintasyöpäpotilasta. Sen tuloksena todettiin, että jos potilas oli ylipainoinen, ennen menopaussia diagnosoitujen naisten kuolleisuus lisääntyi 75 prosenttia ja menopaussin jälkeen diagnosoitujen 34 prosenttia.”

Niin kuin liikunnan, myöskään painon osalta ei ole yhtä selvää syytä siihen, miksi liikapaino vaikuttaa rintasyöpään. Toisaalta kehon rasvakudos on naisten pääasiallinen estrogeenin lähde vaihdevuosien jälkeen. Tutkijat ovat myös löytäneet yhteyden ylipainon ja kroonisen rasvakudoksen tulehduksen välillä, mikä selittänee kasvanutta rintasyöpäriskiä. Sama yhteys on myös todettu kohonneiden insuliiniarvojen kohdalla. Oli syy mikä tahansa, painonhallinta auttaa suojaamaan rintasyövältä – etenkin vaihdevuosien jälkeen. Vinkkejä painonpudotukseen!

Vältä hormonikorvaus-hoitoja

Hormonikorvaushoitoa (HRT) käytetään hoitamaan vaihdevuosiin liittyviä oireita, jotka johtuvat kehon nopeasti laskevasta estrogeenitasosta. Oireita ovat muun muassa kuumat aallot, unihäiriöt ja emättimen limakalvojen kuivuminen. Hoito tapahtuu useimmiten suun kautta nautittavilla estrogeenitableteilla tai ihoon kiinnitettävällä laastarilla, joskus yhdistettynä keltarauhashormonihoitoon. Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että hormonikorvaushoito, joka altistaa vaihdevuodet ohittaneet naiset lisäestrogeenille, on syynä noin 15 prosenttiin uusista rintasyöpätapauksista. 

”Päätös aloittaa HRT-hoidot on monimutkainen, ja potilaan tulisi tehdä yhdessä erityisasiantuntijan kanssa”, toteaa professori Vaidya. ”HRT lisää rintasyöpäriskiä, mutta toisaalta se voi myös parantaa niiden naisten elämänlaatua, jotka kärsivät vaikeista vaihdevuosioireista. Jokaisen naisen tulisi huolella pohtia hormonilisän hyviä ja huonoja puolia ja tehdä päätös yhdessä lääkärinsä kanssa.”

Oireista riippuen lääkäri voi ehdottaa vaihtoehdoksi paikallisestrogeenin käyttöä. Näitä ovat esimerkiksi emätinvoide ja hormonikierukka, joiden riskitaso on huomattavasti matalampi, koska niissä vain pieni määrä estrogeenia päätyy verenkiertoon. Jos potilas kuitenkin valitsee hormonikorvaushoidot, tulisi niiden kestää vain lyhyen ajan, maksimissaan viisi vuotta. Rintasyövän riski nimittäin lähtee laskuun vasta muutama vuosi hoitojen lopettamisen jälkeen.

”Suurin riski on estrogeeni- ja keltarauhashormonihoidon yhdistelmässä, jos hoito jatkuu pidempään kuin kolmesta viiteen vuotta. Vaikka potilas ja lääkäri päättävät, että HRT:n hyödyt ovat suuremmat kuin sen aiheuttamat riskit, ei hoitoa missään nimessä pidä jatkaa viittä vuotta kauemmin”, ylilääkäri de Azambuja painottaa.

Vaikka uudet tutkimukset rintasyövän ennaltaehkäisystä ovatkin toiveikkaita, voi elämäntapojen muuttaminen vaikuttaa mahdottomalta. ”Jos haluat tehdä kestävän elämäntaparemontin, koeta sovittaa muutokset arkirutiineihisi, äläkä yritä muuttaa kaikkea kerralla”, Brown neuvoo.

”Jos olet ylipainoinen, ruokavalion muutos ja noin kahdeksan tuntia liikuntaa viikossa saa painon putoamaan”, toteaa ylilääkäri de Azambuja. ”Painonpudotus ei pelkästään yleisesti kevennä oloa, vaan se myös laskee rintasyöpään sairastumisen riskiä.”

Rintasyöpä – pelastus pillereistä?

”Kaikista tavallisimmista syövistä, kuten rinta-, keuhko- ja suolistosyöpä, vain yhtä voidaan ehkäistä lääkkeillä, ja se on rintasyöpä”, sanoo sädehoitolääkäri Julian Kim CancerCare Manitobasta. Esimerkiksi rintasolujen estrogeenireseptoreita estävät tamoksifeeni ja raloksifeeni voivat vähentää rintasyövän suhteellista riskiä jopa 50 prosenttia. Eksemestaani ja anastrosoli alentavat kehoon menopaussin jälkeen jääneen estrogeenin tasoa vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla, minkä seurauksena heidän suhteellinen riskinsä voi laskea jopa 65 prosenttia.

Tämä on tärkeää etenkin naisille, joilla on  jo valmiiksi keskivertoa korkeampi riski sairastua rintasyöpään. Vuonna 2015 kansainvälisen ja yli 67 000 naista käsittäneen tutkimuksen tuloksena oli kumouksellinen rintasyöpäriskilaskuri.

Polygeeniseksi riskiarvoksi (PRS) kutsuttu testi huomioi yksilön perimän: sen sijaan, että se tarkistaisi, kantaako potilas BRCA-geenimutaatiota, se kertoo, onko perimän mahdollisilla ”kirjainvirheillä” yhteys korkeampaan tai matalampaan rintasyöpäriskiin.

Tutkimustyö jatkuu yhä, mutta on tärkeää, että naiset keskustelevat lääkärinsä tai erityisasiantuntijan kanssa ennaltaehkäisevän lääkityksen tarpeellisuudesta. 

Lue lisää

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä sairauksiin liittyen

Rintasyövän hoito on mullistunut

7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa