Previous slide
Next slide

Lemmikinomistaja! Näin pidät kotisi karvattomana!

lemmikit
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Irtokarvat, joita koirat ja kissat jättävät pitkin lattioita, huonekaluja ja vaatteita, aiheuttavat lemmikinomistajille paljon päänvaivaa. Koska lemmikeistä on tullut tärkeitä perheenjäseniä, ne ovat muuttaneet takapihoilta sisätiloihin. Tästä syystä karvanlähdöstä ja kodin siistinä pitämisestä on tullut aiempaa suurempi huolenaihe. Onneksi on hyviä keinoja käydä ongelman kimppuun.

Vähän karvaa pudottavat rodut

Kaikista koirista ja kissoista lähtee karvaa, mutta joistakin enemmän kuin toisista. Valitsemalla rodun, josta lähtee vain vähän karvaa, säästyt paljolta siivoamiselta. Muista kuitenkin, että vaikka karvanlähtö olisi vähäistä, turkki voi vaatia säännöllistä siistimistä. Se aiheuttaa lisäkuluja. Sileä- tai lyhytkarvaisia rotuja ei tarvtse trimmata. Niiden valitseminen saattaa myös pienentää irtokarvojen kokonaismäärää.

Säännöllinen harjaaminen

Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta lemmikkien säännöllinen harjaaminen poistaa irtoamiskypsää karvaa, joka muuten putoaisi ja leviäisi ympäri taloa. Etenkin pitkäkarvaisia lemmikkejä pitäisi harjata säännöllisesti, jotta niiden turkki pysyy hyvässä kunnossa. Saatavana on harjoja ja pohjavillanpoistajia, jotka tekevät turkinhoidosta tehokkaampaa, koska niillä yltää päällyskarvan alle irtonaisten pohjavillojen kimppuun.

Sohvakankaat

Eläinten karvat tarrautuvat helpommin kiinni tiettyihin huonekalumateriaaleihin, kuten villaan, samettiin ja tweedkankaaseen. Päällys tulisi valita sen mukaan, kuinka helppo se on puhdistaa. Vaaleanväristen lemmikkien omistajat valitsevat usein valkoisia tai kermanvärisiä irtopäällisiä, koska karvat eivät näy niissä. Tummaturkkisten lemmikkien omistajat taas suosivat tummia päällisiä. Nahka ja tekonahka voivat myös olla hyviä materiaalivaihtoehtoja, koska karvat eivät jää niihin kiinni ja ne voi pyyhkiä puhtaaksi.

Entä lattiat? 


Vältä kokolattiamattoa, sillä karvat tarraavat siihen helposti kiinni. Laatat ja lattialaudat ovat helppohoitoisempia, mutta valitse niihin sopiva väri: vaaleat karvat näkyvät tummalla laudalla paremmin kuin vaalealla. 

Hankkiudu karvasta eroon 

Imuroi säännöllisesti päästäksesi eroon irtokarvoista ja poista karvat vaatteista vaate- tai teippiharjalla. Jos annat lemmikkisi kiivetä huonekaluille ja makoilla sohvalla, pestävät irtopäälliset ja -peitteet voivat suojata huonekaluja ja pitää ne puhtaina.

Lemmikin hallinta

Helpoin tapaa ehkäistä karvaantumista, on olla päästämättä lemmikkejä huonekaluille. Opeta kullannupullesi pennusta pitäen, ettei sen paikka ole sohvalla tai nojatuolissa. Harkitse rajoittavasi sen pääsyä vain tiloihin, joissa on kovapintainen lattia.

VÄHITEN KARVAA PUDOTTAVIA ROTUJA 

Tarjolla on paljon hyviä vaihtoehtoja, jos etsit  uutta nelijalkaista ystävää.

Vähän karvaavia koirarotuja

Bedlingtoninterrieri, bichon frisé, maltankoira, villakoira ja snautseri. Näiden rotujen turkki tarvitsee säännöllistä trimmausta ja leikkausta.

Erittäin vähän turkinhoitoa vaativat koirarodut

Kiinanharjakoira, chihuahua, whippet, englanninvinttikoira ja italianvinttikoira. Kaikista näistä lajeista lähtee karvaa, mutta niiden hienoa turkkia ei tarvitse harjata paljoa eikä siitä irtoa runsaasti karvaa.

Vähän karvaavia kissarotuja

Devon rex, cornish rex, bengali, venäjänsininen ja siamilainen.

Lue lisää: 

8 varmaa merkkiä, joista tiedät, että kissasi luottaa sinuun

Vältä nämä virheet lemmikkisi kanssa 

Tätä kissan- ja koiranvuodet oikeasti tarkoittavat