Previous slide
Next slide

17 helppoa kikkaa, joilla lisäät energiaasi

thinkstockphotos-491965938
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Eikö puhtisi riitä koiran iltapäivälenkkiin? Nuokutko sohvalla tv-sarjojen uusintojen edessä? Voit tehdä muutakin kuin vaihtaa kanavaa. Elämäntapojen muuttaminen ei ole niin vaikeaa kuin kuvittelet!

Jo puolen tunnin päivittäinen kävelylenkki riittää. Painosi putoaa ja saat lisävoimia, jotka kestävät tuntikausia. Kaipaatko vieläkin enemmän tarmoa? Kokeile joitakin yksinkertaisista vinkeistämme. Kuten päivittäinen kävelyreissu, myös muut vinkit on suunniteltu lisäämään energiaasi. Takaamme, että hiipuvan puhdin lisäksi katoaa myös takamuksesi muotoinen painauma sohvasta.

1. Nauti pieniä määriä kahvia pitkin päivää

Joitko triplaespresson aamulla vain saadaksesi itsesi liikkeelle? Saatat itse asiassa ajaa itseäsi syvemmälle alhaisen energiatason kuiluun. Lääketieteellisen Harvard Medical School -yliopiston tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka nauttivat pieniä määriä kofeiinia (noin ½ dl) pitkin päivää pysyvät valppaampina verrattuna heihin, jotka juovat harvemmin suurempia annoksia.


2. Kevennä glykeemistä kuormaa

Papujen, kuitupitoisten murojen, ohran, pähkinöiden ja jogurtin kaltaisten vähäisen glykeemisen indeksin ruokien nauttiminen vaikuttaa vähemmän verensokeriin kuin korkean glykeemisen indeksin ruoat, kuten valkoinen riisi, spagetti, perunat, maissihiutaleet, leivonnaiset sekä sokerimehut ja -juomat. Verensokeri pysyy tasaisena, kun syöt alhaisen glykeemisen indeksin ruokia. Vältät siten myös alhaisen verensokerin aiheuttamaa heikotusta ja väristyksiä.

3. Pujahda kävelylle

Lähde reippaalle kymmenen minuutin kävelylle, kun laiskottaa. Väsyneiden ihmisten solunsisäisen energian aineenvaihdunnan ”viestinviejän” eli adenosiinidifosfaatin (ADP) saanti on usein vähentynyt. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että moottorissa ei ole tarpeeksi ”kipinää”. Käynnistä itsesi nopealla pyrähdyksellä.

4. Astele kiitollisin mielin

Keskity kävellessäsi siihen, mistä olet kaikkein kiitollisin. ”Tuo yksinkertainen tekniikka yhdistää kiitollisuuden voiman sekä kävelyn ja liikunnan positiiviset vaikutukset. Aivot täyttyvät onnellisista aivojen välittäjäaineista sekä endorfiineistä”, kertoo energiaohjaaja ja Become an Energy Addict -teoksen kirjoittaja Jon Gordon. ”Mieli ja keho saavat energiaa helposta ja samalla voimauttavasta liikunnasta.”

5. Juo kaksi lasillista jäävettä

Väsymys on usein yksi nestehukan ensimmäisistä oireista. Jos olet juonut päivän mittaan ainoastaan kahvia ja virvoitusjuomia, on kyse todennäköisesti kuivumisesta. Virkistävän kylmä jäävesi herättää kuin lyönti kasvoille.

6. Kokeile Siperian gingsengiä

Luontaistuote stimuloi hermojärjestelmää ja suojaa kehoa stressin aiheuttamalta tuholta. Etsi käsiisi ravintolisä, joka sisältää vähintään neljä prosenttia gingsengiä ja syö kaksi 100 milligramman kapselia päivittäin. Huomio! Älä syö gingsengiä, jos kärsit korkeasta verenpaineesta. 


7. Tarkistuta kilpirauhanen

Väsymys ja huono kunto voivat johtua myös liian vähäisestä kilpirauhashormonin tuotannosta. Asia selviää yksinkertaisella verikokeella. Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat kuiva iho, painonnousu, ummetus ja kylmyyden tunne. 


8. Mene nukkumaan 15 minuuttia aikaisemmin

Mene joka viikko 15 minuuttia aikaisemmin nukkumaan, kunnes löydät itsellesi sopivan unimäärän. Tiedät nukkuneesi tarpeeksi, kun heräät virkeänä. 


9. Syö aamupalaksi runsaskuituisia muroja

Leseissä on runsaasti fosforia eli mineraalia, jota keho tarvitsee hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin aineenvaihduntaan, jotta voi käyttää niitä energiana.

10. Syö neljän tunnin välein

On parempi syödä ennen kuin vatsa on tyhjillään eikä odottaa, kunnes nälkä kasvaa hallitsemattomaksi ja syödään liikaa. Syö siis pieniä annoksia tai välipaloja neljän tunnin välein, kun olet hereillä. Syö vaikkapa kulhollinen runsaskuituisia muroja, kourallinen paahdettuja pähkinöitä, keitetty kananmuna tai viipale leikkelettä sekä omenalohkoja.

11. Tee itsellesi nukkuma-aikataulu


Herää joka päivä samaan aikaan – myös viikonloppuisin – vaikka nukkuisit huonosti edellisyönä. Nukahdat heti sänkyyn päästyäsi, kun pakotat kehosi noudattamaan tiettyä kaavaa. Keho tottuu järjestelyyn muutamassa viikossa.

12. Käy masennusseulassa

Unesta riippumaton väsymyksen tunne on yksi masennuksen merkittävimmistä oireista. Vastaa seuraavaan kahteen kysymykseen, jotka ovat tutkimusten mukaan yhtä tehokkaita kuin pidemmät masennustutkimukset: 1) Oletko ollut alakuloinen, masentunut tai toivoton viimeisen kahden viikon aikana? 2) Oletko ollut haluton tai etkö ole nauttinut tekemisistäsi viimeisten kahden viikon aikana? Mene tarkempiin tutkimuksiin, mikäli vastasit myöntävästi molempiin kysymyksiin.

13. Vaihda tyyny

Voit nauttia rauhallisemmista ja virkistävämmistä yöunista, jos hankit paremman tyynyn. Onko niskasi kipeä, kun heräät aamuisin? Valitse pehmeä, ohuempi tyyny tai varsinainen ”niskatyyny”. Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan niskatyyny parantaa unen laatua. Niskatyynyjä saa erimuotoisina: jotkut ovat rullia ja toiset suorakaiteen muotoisia, ja niissä on painauma keskellä.

14. Ruusujuuri ravintolisänä

Rhodiola rosea L. eli ruusujuuri voi auttaa stressinhallinnassa ja vähentää väsymystä. Päiväannoksena 200–600 milligrammaa on tyypillinen. Muista kysyä lääkäriltä, miten ruusujuuri toimii muiden lääkkeidesi kanssa.

15. Hengitä energiaa

Istu selkä suorana, aseta kädet vatsalle ja vedä vatsaasi ilmaa niin, että kätesi nousevat ja laskevat hengityksen tahdissa. Kuvittele, että hengität sisääsi valkoista valoa, joka täyttää kehosi elinvoimaisella energialla. Hengitä syvään viisi kertaa. Kun sen jälkeen hengität sisään, purista olkapäiden ja niskan lihaksia vetäen samalla hartioita kohti korvia. ”Pidätä hetki hengitystä, kun hartiat ovat korvien korkeudella”, kehottaa Karl D. La Rowe, mielenterveyden ammattilainen. ”Vapauta lihasjännitys ja hengityksesi yhdellä isolla puhalluksella – kuin puhaltaisit kaikki maailman murheet hartioiltasi. Toista kunnes virkistyt ja piristyt.”

16. Syö multivitamiinia

Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksella tehdyn tutkimuksen mukaan aminohappo L-karnitiini ja antioksidantti alfalipoiinihappo parantavat muistia ja lisäävät energiaa. On mahdollista, että ne kohentavat solujen energiatuotantoa. Yksi tutkielman kirjoittajista totesi, että päivittäin otettu multivitamiini sekä värikkäitä hedelmiä ja kasviksia sisältävä monipuolinen ruokavalio takaavat sen, että molempia ravintoaineita saa tarpeeksi.

17. Makaa jalat koholla

Makaa selälläsi ja kohota jalkoja tyynyjen avulla niin, että ne ovat päätä korkeammalla. Vielä parempi vaihtoehto on maata säädettävällä urheilupenkillä tai muulla kaltevalla alustalla. Intian joogit toimivat niin lisätäkseen verenkiertoa aivoihin. Sen uskotaan poistavan väsymystä ja virkistävän mieltä.

Lue lisää: 

Näillä vinkeillä voit tuntea itsesi nuoremmaksi

Viimeinkin vitamiini, joka voi nuorentaa verisuoniasi

12 vinkkiä terveeseen verensokeriin