Previous slide
Next slide

12 syytä miksi vanhenet nopeammin talvella

iho_talvi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Talvi tarkoittaa miinuslämpötiloja, vähemmän valoisia tunteja ja enemmän aikaa sisätiloissa. Kylmä sää saa ihon tuntumaan kuivalta ja halkeilevalta, kun taas kodin lämmitys saattaa sekoittaa ihon kosteustasapainon. Sekä ulko- että sisätilojen olosuhteet voivat edistää ja vahvistaa ikääntymistä talvella.

Lue tästä, mitä ihotautilääkärit kertovat ihon ikääntymisen syistä talvella ja mitä voit tehdä estääksesi epämiellyttävät iho-ongelmat.

Ilmassa on huomattavasti vähemmän kosteutta

Talven ehkä ilmiselvin vaikutus on, että se tekee ilmasta kylmän ja kuivan – eikä kumpikaan näistä ole hyväksi, jos haluat pitää ihon nuorekkaana. ”Kuivat, rankat ympäristöolosuhteet talvella usein haittaavat ihon tasapainoa ja aiheuttavat punaisuutta ja yliherkkyyttä”, kertoo Austinissa Teksasissa työskentelevä ihotautilääkäri Ted Lain. ”Tämä yliherkkyys tekee ihosta usein alttiimman esimerkiksi sellaisille iho-ongelmille kuin ruusufinnit, joilla on tapana pahentua talvisaikaan ja pidemmän päälle johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen.”

Olet stressaantuneempi

”Ikävä kyllä joulu ja sitä ympäröivät odotukset lisäävät stressin tasoa”, kertoo Lain. ”Stressihormoni kortisolin lisääntymisellä voi olla haitallisia vaikutuksia iholle ennenaikaisen ikääntymisen ja huonon ihonsävyn ja -koostumuksen kautta.” Lain suosittelee huolehtimaan, että muistat levätä ja rentoutua aina välillä: katso elokuva kotona tai vietä päivä kylpylässä, sillä rentoutuminen antaa sinulle (ja ihollesi) aikaa levähtää. Ota stressi hyötykäyttöön!

Et käytä aurinkorasvaa säännöllisesti

Aurinkorasva on tärkeä asia ympäri vuoden – jopa talvella lumisina ja pilvisinä päivinä. ”Vaikka UVB-säteily [lyhytaaltoinen ultravioletti B] onkin talvikuukausien aikana vähemmän intensiivistä, UVA-säteily [pitkäaaltoinen ultravioletti A] ei ole, ja tämä säteily on vastuussa suurimmasta osasta DNA-vaurioista, jotka johtavat ihosyöpään ja ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen”, varoittaa Lain. Tästä syystä hän suosittelee kaikkia potilaitaan käyttämään ainakin SPF 30 -suojakertoimista aurinkorasvaa vuoden ympäri.

Käytät samoja ihonhoitotuotteita kuin kesällä

Talvi ja sen kuiva, kova ilma vaativat ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät eri ainesosia kuin ne, joita käytät kesän kuumuutta ja kosteutta vastaan taistelemiseen. On parasta sijoittaa tuotteisiin, jotka sisältävät erittäin kosteuttavia ainesosia kuten seramideja ja hyaluronihappoa, jotka pystyvät sitomaan vettä tuhatkertaisesti omaan kokoonsa nähden. Erityisten ainesosien lisäksi kannattaa myös valita paksumpia tai täyteläisempiä tuotteita, jotta kosteus pysyy ihossa. (Kesällä taas kannattaa suosia kevyempiä voiteita ja geelejä.)

Peseydyt liian kuumassa vedessä ja iho voi kuivua

Kun ulkolämpötila on talvella jäätävän kylmä, tuntuu mukavalta lämmitellä tulikuumassa suihkussa. Tämä saattaa kuitenkin kuivattaa ihoa lisää. ”Kuuma vesi poistaa iholta luonnollisia öljyjä ja jättää sen kuivaksi ja alttiiksi halkeilulle erityisesti talvella”, kertoo lääketieteen tohtori ja ihotautilääkäri Dendy Engelman, joka työskentelee New Yorkissa Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery -klinikalla. ”Uskon, että on tärkeää ”liottaa ja rasvata” eli olla 20 minuuttia haaleassa suihkussa tai kylvyssä ja saman tien kosteuttaa iho peseytymisen jälkeen.”

Käyttämäsi puhdistusaineet ovat liian kovia

”Kuiva iho ei pysty suojelemaan hermonpäitä, mikä jättää ihon haavoittuvaisemmaksi ja alttiiksi ärsytyksen lähteille kuten ihon puhdistusaineille, joiden kemikaalit saattavat polttaa altistunutta, halkeillutta ihoa”, kertoo Engelman. Tästä syystä hän suosittelee käyttämään talvella öljypohjaisia puhdistusaineita, jotka puhdistavat kuivattamatta ihoa. ”Öljypohjaisissa puhdistusaineissa öljy tarttuu kasvojen öljyihin ja puhdistava aine huuhtelee ne pois mutta säästää ihon hyvät, luonnolliset öljyt”, hän lisää. Voit myös kokeilla kosteuttavia ei-saippuaisia puhdistusaineita, mutta pysyttele kaukana perinteisistä saippuoista, koska ne ovat emäksisiä ja vaikuttavat haitallisesti ihon ulkoiseen kerrokseen.

Syöt enemmän ”lohturuokaa”

”Olet mitä syöt” voi myös päteä ihoosi. Vaikka voikin tuntua houkuttelevalta nauttia täyttävämpiä kaloripitoisia ruokia ilman ollessa kylmä, terveellinen iho tarvitsee sekoituksen tuoreita, värikkäitä hedelmiä ja kasviksia. Lääketieteen tohtori Karin L. Hermoni, joka työskentelee tieteen ja ravinnon johtajana Lycored-yrityksessä, suosittelee varmistamaan, että saat erilaisia luonnollisia fytoravinteita hedelmistä, kasviksista ja mausteista, jotka voivat yhdessä tarjota paremmat terveyshyödyt keholle ja sen suurimmalle elimelle: iholle.

Saat vähemmän päivänvaloa

”D- ja K-vitamiinien tasot putoavat talvella, mikä yhdistetään tummiin silmänalusiin, mikä taas antaa vaikutelman huomattavasta ikääntymisestä kalpeamman, läpinäkyvämmän ihon vuoksi”, kertoo lääketieteen tohtori Patricia Wexler, New Yorkissa työskentelevä Wexler Dermatology -ihonhoitoklinikan perustaja. Solariumiin hakeutumisen sijaan voit käyttää itseruskettavaa lisätäksesi nuorekkuutta ja väriä kalpealle ja väsyneen näköiselle iholle. Lisää myös D-vitamiinia sisältäviä ruokia ruokavalioosi ja keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista vitamiinilisistä.

Pysyt enemmän paikoillasi

On luonnollista, että olet talvella vähemmän aktiivinen, kun jäätävän kylmä sää pitää sinut sisätiloissa. On silti tärkeää pitää huolta, että liikut edes muutaman kerran viikossa. Jos et huolehdi kunnostasi, pilaat mielialasi, lihot ja saatat olla alttiimpi tulehduksille – mikä on Wexlerin mukaan monien sydänvaivojen ja muihin ikään liittyvien sairauksien lähde.

Lämmität sisätiloja liikaa

Sisätilojen lämmitys on todellakin tarpeen talvella, mutta kun sen yhdistää useiden nykyaikaisten lämmitysjärjestelmien aiheuttamaan matalaan kosteuteen, tuloksena on kuiva iho ja pörröiset hiukset. Helppo korjauskeino on hankkia ilmankostutin, joka auttaa ihoa pitämään yllä kosteuttaan.

Kuorit ihon edelleen muutaman kerran viikossa

”Vaikka nauttisitkin ihon kuorimisesta muun vuoden aikana, talvisaikaan se kannattaa jättää välistä ja keskittyä kosteuttamiseen”, neuvoo Jerome Garden, lääketieteen tohtori, ihotautilääkäri ja Physicians Laser and Dermatology Institute -laitoksen johtaja Chicagossa. ”Ihomme on yleensä kuivempi sään ja kuivan ilman vuoksi, joten sen kuivattaminen lisää pesu- tai kuorinta-aineilla aiheuttaa vielä enemmän haittaa”, hän sanoo. ”Pese kasvot talvella vain kerran päivässä (ellei iho hikoile tai likaannu) ja käytä hellävaraista puhdistusainetta.”

Peset käsiäsi liikaa

Luulisi, että käsiä kannattaisi mieluummin pestä liikaa kuin liian vähän talvella, kun flunssakausi on päällä, mutta veden ja saippuan yhdistelmä voi kuivattaa ihoa entistä enemmän. Tästä syystä Garden suosittelee pesemään kädet vain tarvittaessa, käyttämään haaleaa vettä, käyttämään hansikkaita astioita tiskatessa ja kaikista tärkeimpänä, käyttää paksua rasvaa tai salvaa (kuten vaseliinia) käsien pesun jälkeen.
 
Lääketieteellisesti arvioinut lääketieteen tohtori Joshua Zeichner

Lue lisää: 

Näin hoidat ihoasi talvella

15 outoa asiaa, jotka kehollesi tapahtuvat talvella

Nin voit hoitaa atooppista ihottumaa