Previous slide
Next slide

Mustikka – Syö tätä marjaa joka päivä, ja elät tutkimusten mukaan pidempään

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Mustikka – tämä suosittu marja voi olla pieni, mutta siinä on paljon tehokkaita ravintoaineita, joten se on arvokas pitkän aikavälin terveyden kannalta!

Mustikoilla on merkittäviä terveyshyötyjä

mustikka
Kuva: iStock – Mustikka

Jos ripottelet mustikoita mielelläsi aamupalalla kaurapuuroon tai jogurttiin, olet onnekas. Pienestä koostaan huolimatta mustikat tarjoavat runsaasti ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa myönteisesti terveyteesi pitkällä aikavälillä. Tarkastelimme niitä tapoja, joilla mustikoiden lisääminen aterioihin parantaa ravinteidensaantia ja pidentää ikää – aina sairauksien riskin pienenemisestä kehon mikroravintoaineiden tehostamiseen

Mustikoiden antioksidantit vähentävät sairastumisriskiä

Useimmat hedelmät ja vihannekset ovat tehokkaita polyfenolien lähteitä – antioksidanttien, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ja torjumaan elimistössä olevia vapaita radikaaleja. Jos elimistö on kroonisesti tulehtunut (mikä tapahtuu, kun se käsittelee immuunijärjestelmän oksidatiivista stressiä), se on alttiimpi sairastumaan. Tutkimuksissa on todettu, että polyfenolit voivat vähentää oksidatiivista stressiä ja tulehdusta, mikä puolestaan vähentää sairauksien riskiä.

Mustikka on täynnä antioksidantteja nimeltä antosyaanit, ja niiden tiedetään vähentävän elimistön vapaita radikaaleja, jotka johtavat tiettyihin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja jopa neurologiseen heikkenemiseen. Antosyaaneissa on myös pigmenttejä, jotka saavat mustikoissa aikaan sen tutun voimakkaan sinisen värin.

Mustikat auttavat alentamaan ”pahaa” kolesterolia

Yksi erityisistä tavoista, joilla mustikat voivat vähentää sairauden riskiä, on veren LDL-kolesterolin (ns. paha kolesteroli) vähentäminen. LDL-kolesteroli on kolesterolityyppi, joka kerääntyy valtimoihin, jos sitä on liikaa verenkierrossa, eikä verenkierrossa ole riittävästi HDL-kolesterolia eli ”hyvää” kolesterolia, joka siirtää LDL:n takaisin maksaan. The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että mustikoita nauttineet osallistujat raportoivat 27 prosenttia alhaisemmista LDL-kolesterolipitoisuuksista vain kahdeksassa viikossa, mikä pienensi metabolisen oireyhtymän sekä muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Mustikat ovat hyvä kuidun lähde

Monet marjalajikkeet ovat yleisesti ottaen tehokkaita kuidun lähteitä. JAMA Network -julkaisun mukaan riittävän kuitumäärän saaminen on yhdistetty pienempään sairauksien riskiin ja eliniän pidentymiseen, koska kuitu vakauttaa verensokeria ja vähentää LDL-kolesterolia. Eräässä tutkimuksessa havaittiin jopa, että jokaista 8 gramman kuitumäärän lisäystä kohden osallistujien kuolemanriski pieneni 5–27 prosenttia (sekä sydänsairauksien, diabeteksen ja paksu- ja peräsuolen syövän tapaukset vähenivät).

Kuitu on myös täyttävää, eli se auttaa sinua tuntemaan olosi kylläisemmäksi pidempään. The American Heart Association suosittelee vähintään 25–30 grammaa kuitua päivässä optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Yksi kupillinen (n. 2,5 dl) mustikoita sisältää noin 4 grammaa kuitua.

Mustikka sisältää paljon C-vitamiinia

Lisäksi mustikka tarjoaa runsaasti C-vitamiinia; yksi kupillinen sisältää noin 15 prosenttia suositellusta päiväannoksesta. C-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka torjuu vapaita radikaaleja ja hyödyttää samalla kehon hermosto-, immuuni-, luusto-, rusto- ja verenkiertojärjestelmiä. Miksi et siis hyödyntäisi tämän tehokkaan pienen marjan pitkäaikaisia hyötyjä tekemällä erän terveellisiä mustikkamuffinsseja?

Lue lisää:

Ravintorikas pensasmustikka on metsämustikan makeampi serkku

Mustikkapiirakka

Marjauutteet nitistävät superbakteereita