Previous slide
Next slide

Näin selätät flunssan

Flunssa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Tutkittuaan kaikki 99 tunnettua tavallista flunssaa aiheuttavaa rinovirusta tutkijat tekivät vuonna 2009 merkittävän löydön. Virusten genomeista löytyi heikkouksia, joiden uskotaan viimein johtavan siihen, että flunssaan löytyy parannuskeino.

Parannuskeinoon  on kuitenkin vielä pitkä matka. Odotellessa kannattaa luottaa hyviksi todettuihin kotikonsteihin taistelussa niiskutusta, aivastelua, kurkkukipua, yskää ja särkyä vastaan. Nämä parannuskeinot löytyvät oman keittiön kaapeista, ja pian olet taas jaloillasi.

ENNEN KAIKKEA:

Tietyt perusasiat kannattaa muistaa, kun flunssa alkaa vaivata. Esimerkiksi:

  • Pysy kotona lämpimässä (mutta ei liian kuumassa).
  • Käytä ilmankostutinta, jos se parantaa oloasi. Se ei nopeuta paranemista.
  •  Muista juoda paljon.
  • Estä virusta leviämästä peittämällä suusi kun yskit tai aivastat, ja pese kätesi usein vedellä ja saippualla.
  • Ajattele ystäviäsi, työtovereitasi ja kaikkia muitakin ja pysy kotona, kunnes oireet menevät ohi.

TOIMIVAT KOTIKONSTIT:

SYÖ VALKOSIPULIA 

Valkosipuli vahvistaa tutkitusti vastustuskykyä ja torjuu viruksia. Sen vaikutus flunssaan ei ole yhtä varma, mutta usein suositellaan, että flunssan alkaessa kannattaa syödä raakaa valkosipulia. Jos valkosipulin kuivattaa tai kypsentää, se menettää viruksia vastustavat ominaisuutensa. Raaka valkosipuli on helpompi syödä, kun sen pilkkoo ja sekoittaa lusikalliseen hunajaa, jogurttia tai omenasosetta. Raa’an valkosipulin murskaaminen tai pilkkominen aktivoi sen parantavat yhdisteet.

MAISTELE SINAPPI-HUNAJA-LÄÄKETTÄ 

Sekoita neljäsosateelusikallinen sinappijauhetta kahteen ruokalusikalliseen hunajaa. Voimakkaan makuinen seos auttaa nieltynä avaamaan hengitysteitä. Hunajaa ei pidä antaa alle yksivuotiaille lapsille.

JUO TEETÄ 

Laita viisi viipaletta tuoretta inkivääriä kattilaan ja lisää puoli litraa vettä. Kiehauta ja anna sitten hautua 20 minuuttia.
Juo tee lämpimänä. Inkiväärissä on runsaasti tulehdusta hillitseviä ja bakteereja tuhoavia yhdisteitä. Voit lisätä joukkoon hunajaa ja appelsiinituoremehua, niin saat samalla C-vitamiinia mehusta ja antiseptisia yhdisteitä hunajasta.

HENGITTELE HÖYRYJÄ 

Aromaattiset, bakteereja tuhoavat yrtit ja kosteus tekevät ihmeitä tukkoiselle päälle, ja keino on helppo ja nopea valmistaa. Laita yksi ruokalusikallinen piparminttua, timjamia ja salviaa kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä.
Kumarru kulhon päälle pyyhkeen alla ja hengitä höyryä kymmenen minuutin ajan. Pidä kasvosi varmuuden vuoksi 25 sentin päässä veden pinnasta. Toista tarvittaessa muutaman kerran päivässä.

AVAA TUKKOISET ONTELOT SUOLASUIHKEELLA

Hengitystiet aukeavat, kun sekoitat neljäsosateelusikallisen pöytäsuolaa 2,5 desilitraan keitettyä vettä. Anna jäähtyä lämpimäksi ja työnnä vesi nenään joko niistäjällä, korvapumpulla tai nenäkannulla. Huuhdo nenä kahdesti tai kolmesti päivässä.
Muista pestä nenäkannu huolellisesti aina käytön jälkeen.

IMESKELE SINKKITABLETTEJA 

Sinkkiä sisältävät imeskelytabletit, varsinkin ensimmäisen oirevuorokauden aikana käytettynä, ovat erittäin tehokas konsti flunssaa vastaan. Eräässä tutkimuksessa ne potilaat, jotka imeskelivät 13 mg sinkkiä sisältävän tabletin joka toinen tunti hereilläoloaikanaan, paranivat flunssan oireista 3–4 päivää nopeammin kuin verrokkiryhmä.

Sinkkitabletteja ei kuitenkaan pidä käyttää jatkuvasti yli viikon ajan.

SELJANMARJA AVUKSI 

Ensimmäisten flunssan oireiden ilmaantuessa kannattaa nauttia apteekista tai luontaistuotemyymälöistä saatavaa seljanmarjasiirappia. Mustaseljaa on käytetty keinona viruksia vastaan jo satojen vuosien ajan, ja eräässä laboratoriotutkimuksessa mustaseljasiirapin todettiin tuhoavan kymmenen eri flunssavirusta. Ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa se lyhensi sairastamisaikaa kolmeen tai neljään päivään.

Uudemmassa floridalaisessa laboratoriokokeessa seljauute tappoi myös sikainfluenssaviruksen (H1N1). Toinen vaihtoehto on seljankukkatee. Sen voi valmistaa lisäämällä kymmenen seljankukkateepussia litraan kiehuvan kuumaa vettä. Anna hautua kannen alla 20 minuuttia ja makeuta hunajalla. Juo kupillinen joka neljäs tunti ja kuumenna tee uudelleen tarpeen mukaan. Seljankukkatuotteita löytyy luontaistuotemyymälöistä.

TOISENLAINEN PIPPURISUMUTE  

Tämä tulinen kikka toimii erinomaisesti kurkkukipuun. Lisää pieneen suihkepulloon ruokalusikallinen cayennepippuria ja reilu 2 desilitraa vettä. Ravistele hyvin ja suihkuta kurkkuun. Seoksella voi myös kurlata kurkun. Varo, ettei pippurivettä joudu silmiin.

SITRUUNAN JA HUNAJAN
TEHOYHDISTELMÄ 

Lämmin, kurkkua hoivaava juoma, jossa on sitruunaa ja hunajaa, tuntuu kaikin puolin mukavalta flunssan kourissa. Se myös tehoaa hyvin. Hunaja rauhoittaa kurkkua ja toimii luonnollisena desinfiointiaineena. Sitruuna taas supistaa kurkun turvonneita kudoksia. Lue lisää sitruunasta ja hunajasta!

YKSINKERTAISIN KURKKULÄÄKE

Näitä kahta ainesosaa on jokaisella varmasti kotona. Sekoita juomalasilliseen lämmintä vettä teelusikallinen suolaa ja kurlaa kurkku. Suola lievittää kipua tehokkaasti.

HIUSTENKUIVAIMELLA FLUNSSAA VASTAAN  

Tämä konsti voi kuulostaa erikoiselta, mutta lämpimän ilman hengittäminen voi auttaa kukistamaan nenässä riehuvan viruksen. Harvardin sairaalassa Englannissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että lämmitettyä ilmaa hengittäneet potilaat kärsivät puolet vähemmistä oireista kuin huoneenlämpöistä ilmaa hengittäneet. Pidä hiustenkuivainta ainakin 45 sentin päässä kasvoistasi ja hengitä lämmintä ilmaa nenän kautta niin pitkään kuin voit – vähintään 2–3 minuuttia, mutta mieluiten 20 minuuttia.

Vinkit ovat Valittujen Palojen kirjasta Kotikonsteilla terveeksi. 

Lue lisää:

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

Kuina päästä eroon sitkeistä flunssaoireista?

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla