Previous slide
Next slide

Flunssa – Näillä kotikonsteilla lievität flunssaa ja nuhaa

flunssa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Nämä parannuskeinot löytyvät oman keittiön kaapeista, ja pian olet taas jaloillasi.

Tutkittuaan kaikki 99 tunnettua tavallista flunssaa aiheuttavaa rinovirusta tutkijat tekivät vuonna 2009 merkittävän löydön. Virusten genomeista löytyi heikkouksia, joiden uskotaan viimein johtavan siihen, että flunssaan löytyy parannuskeino. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka. Odotellessa kannattaa luottaa hyviksi todettuihin kotikonsteihin taistelussa niiskutusta, aivastelua, kurkkukipua, yskää ja särkyä vastaan. Nämä parannuskeinot löytyvät oman keittiön kaapeista, ja pian olet taas jaloillasi.

Kotikonstit

Cayennepippuri
Eukalyptuksen eteerinen öljy
Hunaja
Inkivääri
Lamosalalin eteerinen öljy
Laventelin eteerinen öljy
Pellavansiemenet
Piparminttu, kuivattu tai eteerinen öljy
Pirtu
Salvia
Seljanmarja
Sinappijauhe
Sinkki-imeskelytabletit
Sitruuna
Suola
Taikapähkinä
Tee
Timjami
Valkosipuli

Ennen kaikkea

Tietyt perusasiat kannattaa muistaa, kun flunssa alkaa vaivata. Esimerkiksi:

  • Pysy kotona lämpimässä (mutta ei liian kuumassa).
  • Käytä ilmankostutinta, jos se parantaa oloasi. Se ei nopeuta paranemista.
  • Muista juoda paljon.
  •  Estä virusta leviämästä peittämällä suusi kun yskit tai aivastat, ja pese kätesi usein vedellä ja saippualla.
  • Ajattele ystäviäsi, työtovereitasi ja kaikkia muitakin ja pysy kotona, kunnes oireet menevät ohi.

Toimivat kotikonstit

Syö valkosipulia Valkosipuli vahvistaa tutkitusti vastustuskykyä ja torjuu viruksia. Sen vaikutus flunssaan ei ole yhtä varma, mutta usein suositellaan, että flunssan alkaessa kannattaa syödä raakaa valkosipulia. Jos valkosipulin kuivattaa tai kypsentää, se menettää viruksia vastustavat ominaisuutensa. Raaka valkosipuli on helpompi syödä, kun sen pilkkoo ja sekoittaa lusikalliseen hunajaa, jogurttia tai omenasosetta. Raa’an valkosipulin murskaaminen tai pilkkominen aktivoi sen parantavat yhdisteet.

Lääkäriin

Jos flunssa äityy pahaksi, varsinkin jos siihen liittyy kuumetta ja särkyjä, kannattaa soittaa lääkäriin. Lääkäri osaa kertoa, millaista flunssaa on liikkeellä, ja saat neuvoja hoidon suhteen.  Jos oireet eivät helpota muutamassa päivässä tai jos niihin liittyy korkea kuume ja huomattavan huono yleisvointi, kannattaa mennä vastaanotolle. Lapsen virusinfektiota ei pidä hoitaa aspiriinilla, sillä se saattaa johtaa harvinaiseen mutta vaaralliseen Reyen oireyhtymään.

Flunssa vai influenssa?

Sekä flunssan että influenssan aiheuttajia ovat virukset. Flunssaviruksia on paljon enemmän kuin influenssaviruksia, mutta tauti jää useimmiten vaarattomaksi. Flunssavirukset aiheuttavat yleensä tulehdusreaktion nenän ja kurkun limakalvoille, ja kaikille tuttuja oireita ovat nenän vuotaminen, aivastelu, silmien vuotaminen ja joskus kurkkukipu, säryt ja yskä. Flunssa katoaa useimmiten noin viikossa.

Influenssa on vakavampi sairaus. Siinä flunssan oireisiin liittyy myös kuumetta, kylmiä väreitä, lihaskipuja ja joskus myös selkäkipua. Influenssa voi johtaa sekundaari-infektioon kuten keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen, joihin tarvitaan järeämpiä hoitokeinoja. Siksi influenssa voi olla vaarallinen sairaus erityisesti ikääntyville.

Influenssavirukset muuttavat muotoaan. Uusia influenssaviruksia leviää joka vuosi, ja silloin tällöin syntyy laajoja influenssapandemioita, kuten kävi sikainfluenssan (H1N1) kohdalla. Silloin vaarassa voivat olla odottavien äitien, kroonisesti sairaiden, esimerkiksi astmaatikkojen ja diabeetikkojen, lisäksi myös muuten terveet nuoret ihmiset. Jos olet altistunut influenssalle tai uskot sairastavasi sitä jo, on hyvä mennä heti lääkäriin. Lääkäri saattaa määrätä influenssalääkkeitä, kuten oseltamiviiria tai tsanamiviiria, jotka voivat estää influenssavirusta leviämästä koko elimistöön. Lääkkeet voivat lieventää influenssan oireita ja lyhentää sen kestoa. Ne voivat myös ehkäistä influenssan altistuksen jälkeen.

Maistele sinappi-hunajalääkettä Sekoita 1/4 teelusikallinen sinappijauhetta kahteen ruokalusikalliseen hunajaa. Voimakkaan makuinen seos auttaa nieltynä avaamaan hengitysteitä. Hunajaa ei pidä antaa alle yksivuotiaille lapsille.

Juo teetä Laita viisi viipaletta tuoretta inkivääriä kattilaan ja lisää puoli litraa vettä. Kiehauta ja anna sitten hautua 20 minuuttia. Juo tee lämpimänä. Inkiväärissä on runsaasti tulehdusta hillitseviä ja bakteereja tuhoavia yhdisteitä. Voit lisätä joukkoon hunajaa ja appelsiinituoremehua, niin saat samalla C-vitamiinia mehusta ja antiseptisia yhdisteitä hunajasta. 8 ruokaa, jota ovat terveellisempiä yhdessä

Hengittele höyryjä Aromaattiset, bakteereja tuhoavat yrtit ja kosteus tekevät ihmeitä tukkoiselle päälle, ja keino on helppo ja nopea valmistaa. Laita yksi ruokalusikallinen piparminttua, timjamia ja salviaa kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Kumarru kulhon päälle pyyhkeen alla ja hengitä höyryä kymmenen minuutin ajan. Pidä kasvosi varmuuden vuoksi 25 sentin päässä veden pinnasta. Toista tarvittaessa muutaman kerran päivässä.

Avaa tukkoiset ontelot suolasuihkeella Hengitystiet aukeavat, kun sekoitat neljäsosateelusikallisen pöytäsuolaa 2,5 desilitraan keitettä vettä. Anna jäähtyä lämpimäksi ja työnnä vesi nenään joko niistäjällä, korvapumpulla tai nenäkannulla. Huuhdo nenä kahdesti tai kolmesti päivässä. Muista pestä nenäkannu huolellisesti aina käytön jälkeen.

Imeskele sinkkitabletteja Sinkkiä sisältävät imeskelytabletit, varsinkin ensimmäisen oirevuorokauden aikana käytettynä, ovat erittäin tehokas konsti flunssaa vastaan. Eräässä tutkimuksessa ne potilaat, jotka imeskelivät 13 mg sinkkiä sisältävän tabletin joka toinen tunti hereilläoloaikanaan, paranivat flunssan oireista 3-4 päivää nopeammin kuin verrokkiryhmä. Sinkkitabletteja ei kuitenkaan pidä käyttää jatkuvasti yli viikon ajan.

Seljanmarjaa on alettu pitää yhtenä parhaista flunssalääkkeistä.

Keittoa pöytään!

Varmaankin joka maassa on oma versionsa parantavasta kanakeitosta. Kaikkialla maailmassa äidit tarjoilevat höyryävää, maukasta keittoa, kun perheenjäsen sairastuu flunssaan. Tutkimusten mukaan kuuma kanakeitto avaakin tukkoista nenää tehokkaammin kuin muut kuumat nesteet. Jostakin syystä kanakeitto hillitsee veren valkosolujen liikettä ja samalla hengitysteiden limakalvojen tulehdustilaa. Samalla siitä saa tietysti sekä nestettä että ravintoa.

  • Lisätehoa keittoon saa, jos pilkkoo mukaan valkosipulia. Se kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua, sillä kuumuus tuhoaa valkosipulin parantavat yhdisteet. Kanakeittoon kannattaa ripotella myös chilikastiketta, chilijauhetta tai wasabia. Nämä tuliset mausteet lisäävät keiton tehoa hengitysteiden avaamisessa. Sama vaikutus niillä on toki mihin tahansa ruokaan lisättynä.
  • Myös muita kuumia nesteitä kannattaa nauttia flunssaa sairastaessa. Esimerkiksi kuuma sitruuna- tai marjamehu avaa hengitysteitä hetkellisesti, ja siitä saa myös C-vitamiinia, joka saattaa torjua ja lieventää flunssan oireita. Hunajalla makeutettu tee niin ikään avaa hengitysteitä ja rauhoittaa kipeää kurkkua. Salvia- ja timjamitee puolestaan tuhoaa bakteereja ja voi hillitä tulehdusta.

Seljanmarja avuksi Ensimmäisten flunssan oireiden ilmaantuessa kannattaa nauttia apteekista tai luontaistuotemyymälöistä saatavaa seljanmarjasiirappia. Mustaseljaa on käytetty keinona viruksia vastaan jo satojen vuosien ajan, ja eräässä laboratoriotutkimuksessa mustaseljasiirapin todettiin tuhoavan kymmenen eri flunssavirusta. Ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa se lyhensi sairastamisaikaa kolmeen tai neljään päivään. Uudemmassa floridalaisessa laboratoriokokeessa seljauute tappoi myös sikainfluenssaviruksen (H1N1). Toinen vaihtoehto on seljankukkatee. Sen voi valmistaa lisäämällä kymmenen seljankukkateepussia litraan kiehuvan kuumaa vettä. Anna hautua kannen alla 20 minuuttia ja makeuta hunajalla. Juo kupillinen joka neljäs tunti ja kuumenna tee uudelleen tarpeen mukaan. Myös seljankukkatuotteita löytyy luontaistuotemyymälöistä.

Toisenlainen pippurisumute Tämä tulinen kikka toimii erinomaisesti kurkkukipuun. Lisää pieneen suihkepulloon ruokalusikallinen cayennepippuria ja reilu 2 desilitraa vettä. Ravistele hyvin ja suihkuta kurkkuun. Seoksella voi myös kurlata kurkun. Varo, ettei pippurivettä joudu silmiin.

Sitruunan ja hunajan tehoyhdistelmä Lämmin, kurkkua hoivaava juoma, jossa on sitruunaa ja hunajaa, tuntuu kaikin puolin mukavalta flunssan kourissa. Se myös tehoaa hyvin. Hunaja rauhoittaa kurkkua ja toimii luonnollisena desinfiointiaineena. Sitruuna taas supistaa kurkun turvonneita kudoksia.

Yksinkertaisin kurkkulääke Näitä kahta ainesosaa on jokaisella varmasti kotona. Sekoita juomalasilliseen lämmintä vettä teelusikallinen suolaa ja kurlaa kurkku. Suola lievittää kipua tehokkaasti.

Hiustenkuivaimella flunssaa vastaan Tämä konsti voi kuulostaa erikoiselta, mutta lämpimän ilman hengittäminen voi auttaa kukistamaan nenässä riehuvan viruksen. Harvardin sairaalassa Englannissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että lämmitettyä ilmaa hengittäneet potilaat kärsivät puolet vähemmistä oireista kuin huoneenlämpöistä ilmaa hengittäneet. Pidä hiustenkuivainta ainakin 45 sentin päässä kasvoistasi ja hengitä lämmintä ilmaa nenän kautta niin pitkään kuin voit – vähintään 2-3 minuuttia, mutta mieluiten 20 minuuttia.

Outo juttu

Märkä sukka –konstiakin kannattaa kokeilla. Se kuulostaa omituiselta, mutta se auttaa alentamaan kuumetta ja avaamaan hengitysteitä vetämällä verta jalkoihin, mikä auttaa verenkiertoa koko elimistössä. Lämmitä jalat lämpimässä vedessä, liota ohuet puuvillasukat kylmässä vedessä, väännä ne kuiviksi ja laita jalkaan juuri ennen nukkumaanmenoa. Vedä kuivat villasukat märkien sukkien päälle. Märät sukat ovat kuivuneet ja lämmenneet aamuun mennessä, ja olosi pitäisi olla parempi.

Lue lisää:

Nämä kotikonstit saattavat auttaa poskiontelotulehdukseen 

12 ruokaa jotka pahentavat tulehdusta

Näin selätät flunssan