Previous slide
Next slide

Valkosipulin huimat terveysvaikutukset!

valkosipuli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Valkosipulilla (Allium sativum) sanotaan olevan enemmän terveysvaikutuksia kuin millään muulla ruoka-aineella, eikä syyttä.

Valkosipulia kannattaa nauttia säännöllisesti esimerkiksi siksi, että se on antibioottinen, auttaa hengitystieoireisiin ja voi parantaa sydämen terveyttä sekä suojata tietyiltä syöpäsairauksilta.

Käyttö

Hengitystietulehdukset
Hiivatulehdus
Jalkasieni
Korkea kolesteroli
Korkea verenpaine
Korvakäytävän tulehdus
Korvasärky
Mahahaava
Nuha ja flunssa
Ruoansulatuskanavan vaivat
Silsa
Sivuontelotulehdus
Syylät
Syövän ehkäisy
Vastustuskyvyn lisääminen
Virtsatietulehdus

Historiaa

Voisiko valkosipuli olla salaisuus pyramidien takana? Mahdollisesti, sillä pyramidien rakentajille annettiin säännöllisesti valkosipulia voimien lisäämiseksi ja punataudin ehkäisemiksi. Punaisen meren vastarannalta on löytynyt noin 5000 vuotta vanha sumerilainen kivitaulu, jossa on valkosipulia sisältävä lääkintäresepti nuolenpääkirjoituksella.

Kiinalaiset ja intialaiset lääkärit kirjoittivat valkosipulin käytöstä veren ohentamisessa jo noin 3 500 vuotta sitten. Hippokrateen kerrotaan käyttäneen valkosipulia kohdunkaulan syövän hoitamiseen. 1600-luvun alussa ranskalaiset haudankaivajat joivat valkosipulimurskaa viinissä välttääkseen ruton.

Ensimmäisenä valkosipulia tutki itse Louis Pasteur, kuuluisa ranskalainen tiedemies. Hän totesi valkosipulin antibakteeriset ja antimykoottiset ominaisuudet 1800-luvun puolivälissä. Myöhemmin Albert Schweitzer käytti valkosipulia sairaalassaan Afrikassa punataudin hoitamiseen.

Valkosipulilla oli merkittävä rooli myös molemmissa maailmansodissa, sillä sotilaille annettiin valkosipulia kuolion ehkäisemiseksi.

Mitä valkosipuli sisältää?

Valkosipulin sipuli on kuin kemiantehdas täynnä herkkiä aineksia. Ainesten herkkyydestä johtuen terveysvaikutukset riippuvat siitä, miten tuore valkosipuli on ja onko se murskattu, pilkottu, pureskeltu vai kypsennetty. Arvokkaisiin aineksiin kuuluvat esimerkiksi rikkiyhdisteet kuten tiosulfinaatti, josta johtuvat valkosipulin tunnistettava aromi ja myös monet sen terveysvaikutuksista. Valkosipulin sydäntä suojaavan ominaisuuden on äskettäin todettu johtuvan kemikaalista nimeltä S-allikysteiini.

Toinen valkosipulin aktiivinen ainesosa on nimeltään alliini. Kun valkosipulinkynsi murskataan, murretaan tai pureskellaan, alliini muuttuu allisiiniksi, joka tuhoutuu kypsennettäessä tai mahahappojen vaikutuksesta. Mutta jos pureskelee tuoretta valkosipulia, allisiini hyödyllisine vaikutuksineen imeytyy suun kautta.

Valkosipuli on antibakteerista, antimikrobista ja antimykoottista, mikä tekee siitä kaikkien muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi erinomaisen kotikonstin haavojen ja jalkasienen hoitoon ja matojen häätöön.

Tieteellinen tutkimus

Vuonna 2008 ja 2009 julkaistujen tutkimusten mukaan valkosipuli alentaa verenpainetta ja auttaa ehkäisemään flunssaa. Lisäksi tutkimukset osoittivat, että runsaasti valkosipulia sisältävä ruokavalio voi vähentää eturauhassyövän ja muiden syöpien riskiä.

Connecticutin yliopiston tutkijat ratkaisivat sen, mikä on paras tapa käyttää valkosipulia: tuoreena murskattu valkosipuli on prosessoitua tai kypsennettyä tehokkaampi ehkäisemään sydänkohtauksia.

Sydän sipulin suojeluksessa

Päivittäin nautittuna valkosipuli voi alentaa sydänsairauden riskiä jopa 76 prosentilla. Tämä upea suoritus on mahdollinen, koska valkosipuli alentaa hiukan kolesterolia (joidenkin tutkimusten mukaan 5-10 prosenttia), ohentaa verta ja samalla torjuu veritulppia ja toimii lisäksi antioksidanttina. Valkosipulin rikkiyhdisteet vaikuttaisivat myös torjuvan erityisesti mahasyöpää ja paksusuolen syöpää. Yhdisteet poistavat karsinogeenit ennen kuin ne ehtivät vahingoittaa solun DNA:ta ja pakottavat syöpäsolut tuhoamaan itse itsensä.

Vinkki ostajalle

Valkosipulin sipulin pitäisi olla pullea, ja kynsien kuuluu olla sileitä ja kovia. Valkosipuli säilyy kuivassa ja ilmavassa tilassa kaksi kuukautta, eikä sitä pidä säilyttää jääkapissa. Itäneet kynnet voi hyvin käyttää, mutta niiden maku on hiukan miedontunut. Idun voi pilkkoa ja käyttää samalla kuin kynnenkin.

Hyvä tietää

Yli viiden valkosipulinkynnen syöminen päivässä voi aiheuttaa närästystä, ilmavaivoja ja suolistovaivoja. Valkosipuli ohentaa verta, joten aspiriinia tai verenohennuslääkettä syövien ja veren hyytymishäiriöistä kärsivien kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen runsaan valkosipulin käytön aloittamista. Joskus harvoin valkosipuli voi aiheuttaa myös allergisen reaktion.

Kuivattaminen vähentää tuoreen valkosipulin aktiivisten ainesosien toimintaa, joten jos haluaa hyötyä valkosipulin terveysvaikutuksista, ei kannata käyttää valkosipulijauhetta tai –rouhetta.

Lue lisää: 

8 takuuvarmaa keinoa pitää nuhakuume ja influenssa loitolla 

Tiesitkö tämän inkivääristä?

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta