Previous slide
Next slide

Porkkana – 6 yllättävää terveyshyötyä

porkkana
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Porkkanat eivät ehkä ole kaikista trendikkäin ruoka, mutta niiden syöminen saattaa tarjota lukuisia terveyshyötyjä: kolesterolin alenemisesta muistihäiriöiden ehkäisemiseen.

Matalampi kolesteroli

Porkkanat sisältävät liukoista kuitua, josta suurin osa saadaan pektiinistä, joka European Journal of Nutritionin julkaiseman tutkimuksen mukaan madaltaa kolesterolin tasoa.
Lue nestemäisen kolesterolin vaaroista! 

Vähennä syövän riskiä

American Journal of Cancer Research -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että porkkanoiden sisältämät alfakaroteeni ja flavonoidit saattavat liittyä madaltuneeseen syövän riskiin erityisesti keuhkosyövän kohdalla. Pysyttele kuitenkin porkkanoiden tarjoamissa karotenoideissa sen sijaan, että nappailisit beta-karoteenilisiä, sillä ne saattavat olla haitallisia tupakoitsijoille. Lue lisää syöpää ehkäisevistä elintarvikkeista

Tarkkana kuin porkkana – pidä näkö terävänä

Jos vanhempasi käskivät sinun syödä porkkanoita, jotta näkisit paremmin, heitä kannatti kuunnella. Porkkanat eivät pysty parantamaan jo sinulla olevia näköhäiriöitä, mutta ne voivat ehkäistä A-vitamiinin puutteesta johtuvia näköongelmia. Ravinteellisen biokemian kunniaprofessori Hans Fisher Rutgersin yliopistosta selittää, että keho muuttaa beta-karoteenia A-vitamiiniksi, mikä on tärkeää silmien terveyden kannalta. Beta-karoteenia sisältävä ruokavalio saattaa ehkäistä kaihia ja silmänpohjan ikärappeutumista sekä hämäräsokeutta, joka estää silmiä sopeutumaan pimeään.

Hidasta muistihäiriöitä

Saksalaiset tutkijat osoittivat, että lievästä dementiasta kärsivillä tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä oli huomattavasti pienempiä määriä C-vitamiinia ja beta-karoteenia kehossa kuin kontrolliryhmällä, mikä sai tutkijat ajattelemaan, että ruokavaliomuutokset näiden antioksidanttien lisäämiseksi saattavat hidastaa muistihäiriöitä. Nämä elintarvikkeet voivat suojata aivoja Alzheimerilta

Vähennä tyypin 2 diabeteksen riskiä

Porkkanat sisältävät beta-karoteenia, vahvaa antioksidanttia, jonka japanilaiset tutkijat ovat yhdistäneet pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tyypin 2 diabetekseen ei ole vielä löydetty parannuskeinoa, mutta jotkin potilaat ovat pystyneet parantumaan sairaudestaan jaksottaisella paastoamisella.

Paranna luiden terveyttä

Porkkanat sisältävät myös pieniä määriä muta elintärkeitä ravinteita kuten C-vitamiinia (6 mg yhdessä annoksessa keitettyjä porkkanoita) ja kalsiumia (47 mg yhdessä annoksessa keitettyjä porkkanoita). Monet ihmiset, erityisesti vaihdevuodet ohittaneet naiset, eivät saa tarpeeksi kalsiumia, joten vaikkei porkkanoissa sitä olekaan runsaammin, Fisherin mukaan ”pienikin määrä auttaa”.
 
Lääketieteellisesti tarkastanut Cynthia Sass (kansanterveyden maisterintutkinto, ravintoterapeutti)

 Lue lisää: 

12 elinikää pidentävää ruokaa

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi