Previous slide
Next slide

Mitä tehdä, jos kyy puree?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Sen purema ei yleensä ole vaarallinen terveelle ihmiselle, mutta erityisesti lapselle tai vanhukselle seuraukset voivat olla vakavat. Jos liikut alueella, jolla kyitä esiintyy, muista että käärmeet tuntevat askelten aiheuttaman maan tärähtelyn ja väistävät tömistelyä. Käytä metsässä kumisaappaita, sillä kyy ei pure saappaan läpi. Jos asut tai lomailet talossa, jonka ympäristössä elää käärmeitä, pidä pihan ruoho lyhyenä, lehvästöt leikattuina ja siivoa roskat pihalta. Älä säilytä polttopuita maassa tai aivan talon läheisyydessä, sillä käärmeet saattavat käyttää puupinoja suojapaikkana.

Jos näet kyyn, odota ensin muutama minuutti. Yleensä kyy pakenee. Älä mene lähemmäksi, vaikka haluaisitkin nähdä käärmeen paremmin. Jos kyy estää etenemisesi polulla, kierrä se muutaman metrin päästä. Liiku hitaasti ja rauhallisesti. Kyy puree ihmistä vain äkisti yllätettynä ja kokiessaan itsensä uhatuksi. Silloinkin se varoittaa etukäteen sihisemällä.

Jos kyy onnistuu kaikesta huolimatta puremaan, pysy rauhallisena. Soita hätänumeroon 112 etenkin, jos purruksi tullut on lapsi tai vanhus. Vältä raajan liikuttelua ja tue puremakohta lepoasentoon. Jos saatavilla on kortisonitabletteja (kyypakkauksen tabletteja) tai antihistamiinitabletteja, voit antaa niitä potilaalle ohjeen mukaan. Nämä lääkkeet saattavat hidastaa puremasta seuraavaa reaktiota. Kyyn pureman vuoksi on aina hakeuduttava lääkärin hoitoon.

Ihmistä useammin kyyn puremaksi tulee koira tai kissa. Kyy puree koiraa usein kuonoon, pään alueelle tai raajoihin. Kissa saa yleensä pureman tassuihin. Usein puremakohdasta löytyy kyyn hampaiden pistoreiät. Tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella. Eläin muuttuu vaisuksi ja voimattomaksi, ja joskus esiintyy myös kuolaamista, oksentelua ja muita oireita. Pidä lemmikki levossa ja ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kyytabletteja eläimelle ei pidä antaa, ellei eläinlääkäri sitä erikseen suosittele.

Lue lisää:

Poistatko punkit väärin?

13 helppoa keinoa päästä pysyvästi eroon muurahaisista

9 luteita koskevaa ”faktaa”, jotka eivät pidä paikkaansa