Previous slide
Next slide

7 asiaa, joiden luulet lisäävän vastustuskykyäsi, mutta jotka eivät luultavasti tehoa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Vastustuskyky paranee kuumalla hunajateellä, probiooteilla ja yhdellä omenalla päivässä. Näin ainakin yleisesti uskotaan. Asiantuntijamme kumoavat nämä ja muut immuunijärjestelmään liittyvät myytit.

Halutaan: vahvempi immuunijärjestelmä ja vastustuskyky

Kaikki haluavat vahvemman immuunijärjestelmän, erityisesti flunssa- ja influenssakautena. Ja ehdotuksiahan sen saamiseksi riittää – aina vehnänorasshoteista ja vastustuskykyyn vaikuttavista sienistä ravintolisiin ja vanhoihin kotikonsteihin, kuten hunajaan ja kanakeittoon. On vaikea tietää, mitä uskoa. Scarsdale Medical Groupin sisätautilääkäri, lääketieteen tohtori Mike Finkelstein myöntää, että tämä on hämmentävää: ”Monet huonoina pidetyt asiat ovat hyviä, ja monet hyvinä pidetyt asiat eivät ole tarpeeksi hyviä”, hän toteaa.

Omena päivässä

Pitääkö se todella lääkärin loitolla? ”Omenissa on joitakin vitamiineja, ja niiden kuori on hyväksi ruoansulatukselle ja puhdistaa hampaita”, tohtori Finkelstein kertoo. ”Omena on terveellinen hedelmä.” Mutta: ”Omenat sisältävät paljon vettä ja ilmaa. Vastustuskyvyn kannalta hedelmällä ei ole merkitystä.” Omenat ovat myös jatkuvasti Environmental Working Group -aktivistiryhmän Likainen tusina -listalla tuotteista, jotka sisältävät eniten torjunta-aineita. Täältä löydät muutamia keinoja, joilla voit vahvistaa vastustuskykyä!

D-vitamiini

Tämä vitamiini edistää luuston terveyttä ja voi myös lievittää lihassärkyjä sekä ehkäistä päänsärkyä. ”Se ei kuitenkaan vahvista vastustuskykyä”, tohtori Finkelstein sanoo. Hän toteaa, että kohtuullisesti nautittuna D-vitamiini on hyväksi, mutta sen liiallinen saanti voi aiheuttaa D-vitamiinimyrkytyksen ja johtaa kalsiumin kertymiseen vereen. Hänen mukaansa normaali annostus on 1 000 milligrammaa päivässä. 6 helppoa tapaa saada enemmän D-vitamiinia!

Hunaja

Monet ihmiset pitävät hunajaa yhtenä luonnon parhaista lääkkeistä. Vaikka se todistetusti auttaa jonkin verran hillitsemään yskää ja hoitamaan haavoja, ei ole todisteita siitä, että se vahvistaisi immuunijärjestelmää. Itse asiassa päinvastoin: ”Hunaja on sokeria”, tohtori Finkelstein toteaa, ”ja sokeri yleensä heikentää vastustuskykyä.” Erityisen tärkeää on välttää hunajan antamista alle vuoden ikäisille lapsille, koska se lisää botulismin eli vakavan halvaantumissairauden riskiä. Tutustu sen sijaan näihin 12 tapaan, joilla voit vahvistaa vastustuskykyäsi. Lue lisää hunajasta!

Vihreä tee

”Vihreällä teellä ei ole niin paljon voimaa kuin ihmiset luulevat”, tohtori Finkelstein kertoo. ”Mikä tahansa tee on hyväksi, mutta vihreä tee ei ole mitenkään ylivoimainen muihin teelaatuihin verrattuna.” Hän lisää, että suurella osalla vihreää teetä koskevasta kohusta on kaupallinen ulottuvuus. ”Se on lääketieteellistä liiketoimintaa”, hän toteaa. Vihreän teen ostamisen sijaan hän ehdottaa yksinkertaisempaa ja edullisempaa vaihtoehtoa: vedenjuontia. Nämä asiat tapahtuvat sinulle, jos juot teetä päivittäin!

Probiootit

Nämä terveelliset bakteerit, joita löytyy lisäravinteista sekä fermentoiduista elintarvikkeista, kuten jogurtista ja hapankaalista, tarjoavat hyötyjä, jotka auttavat ruoansulatusjärjestelmää ja lievittävät ihosairauksia, kuten ekseemaa. Jotkut ihmiset pitävät probiootteja myös vastustuskyvyn vahvistajina, mutta tieteellinen näyttö tästä ei ole yksiselitteistä, tohtori Finkelstein kertoo.

Punahattu

Monet ihmiset käyttävät vilustumisen ehkäisyyn ja hoitoon punahattuvalmisteita, jotka on valmistettu punahattukasvin kuivatuista juurista ja lehdistä. ”En oikein usko sen tehoon”, tohtori Finkelstein sanoo. ”Sen suhteen mieli tulee ennen kehoa. Potilaat tulevat sairaina sisään ja kertovat ottaneensa punahattua, ja minä sanon: ”Se ei toiminut, ja siksi olette tulleet tänään luokseni.” Tutkimukset ovat osoittaneet, että punahattuvalmisteiden nauttiminen voi lyhentää flunssan ja muiden ylähengitystieinfektioiden kestoa ja vakavuutta. Tutkimukset niiden käytöstä ennaltaehkäisevänä lääkkeenä eivät kuitenkaan ole antaneet myönteisiä tuloksia. Näillä kotikonsteilla lievität flunssaa ja nuhaa

Liemikuutiosta valmistettu kanakeitto

Isoäitisi suosikkilääke – kanakeitto – on kelvollinen immuunijärjestelmän vahvistaja yhdellä ehdolla: ”Keiton valmistamiseen on käytettävä oikeaa kanaa”, tohtori Finkelstein toteaa. ”Siihen ei voi käyttää kanaliemikuutioita, eikä vegaanista tai kasvissyöjälle sopivaa kanakeittoa ole mahdollista valmistaa.” Hän selittää, että kanan rasvalla ja nahalla on antiviraalisia ominaisuuksia.

Mikä sitten toimii?

”Monet kansanomaiset uskomukset todella toimivat”, tohtori Finkelstein sanoo. Ne ovat säilyneet vuosien saatossa syystä, hän selittää. Finkelstein luettelee asioita, jotka parantavat vastustuskykyä ja joiden takana on vankkaa näyttöä: ”Sinkki on ehdottomasti hyödyksi”, tohtori Finkelstein kertoo. ”C-vitamiini ei niinkään paranna flunssaa, mutta se voi auttaa ehkäisemään sitä ja pitämään immuunijärjestelmän toimintakykyisenä. Lisäksi valkosipulilla on paljon immuunijärjestelmää vahvistavia ominaisuuksia.” Lue lisää tietoa valkosipulista!

Äläkä unohda näitä neuvoja

Nuku riittävästi. Vietä aikaa auringonpaisteessa. Älä tupakoi. Pese kädet lämpimällä vedellä ja saippualla. Harrasta liikuntaa. Noudata ravinteikasta ruokavaliota. ”Kaikki nämä asiat ovat tärkeitä yleisen terveyden ja immuunijärjestelmän vahvistamisen kannalta”, tohtori Finkelstein sanoo.

Lue lisää:

10 mahtavaa C-vitamiinin lähdettä!

3 tapaa vahvistaa vastustuskykyä

Tämän vuoksi tarvitset sinkkiä!