Previous slide
Next slide

Marjanpoiminta – Eksyminen on marjastajan suurin vaara

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Poliisi etsii vuosittain hieman alle tuhatta luontoon eksynyttä henkilöä, ja suurin osa eksymisistä ajoittuu marjastus- ja sienestyskauteen. Metsään lähdettäessä onkin aina varauduttava siihen, että kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Älä yliarvioi omaa kokemustasi äläkä aliarvioi tuttuakaan maastoa. Valitse reitti huolellisesti taitojen, voimien ja sään mukaan ja kerro läheisille, minne menet ja kauanko aiot viipyä. Jätä tieltä metsään lähtiessäsi polkupyörä tai auto näkyvälle paikalle.

Päiväreppuun on hyvä pakata puukko, kartta, kompassi, eväitä ja juomia sekä vesitiiviisti pakattuna matkapuhelin, lisävirtalaite, tulitikut, taskulamppu ja vaihtovaatteet. Hyviä lisävarusteita ovat värikäs repun sadesuoja, kevyt avaruuspeitto, joka sopii katokseksi ja lämpimäksi peitoksi, noin kolme metriä narua katoksen kiinnittämiseen ja pilli hätätilannetta varten.

Arvioi matkaan kuluva aika etukäteen ja seuraa ajan kulumista. Jos aikataulu ei tunnu pitävän, harkitse reittisuunnitelman muuttamista. Eksymisvaara on suurin pimeässä tai kun näkyvyys on muuten heikko, joten kotiinpäin on lähdettävä ajoissa. Pysähdy heti paikanmääritystä varten, jos tunnet olosi epävarmaksi, ja palaa tarvittaessa takaisinpäin, kunnes maasto on taas tuttua. Eteläisen Suomen metsäalueet ovat suhteellisen pieniä ja rajautuvat tiestöön ja asutukseen. Siksi eksynytkin löytää siellä yleensä ennen pitkää pois metsästä.

Mikäli toteat ettet löydä omin neuvoin pois tai yö yllättää, hakeudu tuulensuojaan – ja mahdollisesti sateensuojaan – tiheän kuusen alle. Majan voi rakentaa asettamalla muutamia riukuja puunrunkoa vasten ja peittämällä ne kuusen oksilla. Jos alat palella, tämä Suomen armeijan käyttämä keino on tehokas tapa pysyä lämpimänä jopa kovalla pakkasella: Seiso ryhdikkäästi kädet sivulla, ”asennossa”. Käännä kämmenesi noin 90 asteen kulmaan niin että sormenpääsi osoittavat vartalostasi ulospäin. Nostele tässä asennossa hartioitasi rytmikkäästi ylöspäin, ikään kuin yrittäisit saada olkapäät osumaan korviisi. Toista liikettä riittävän monta kertaa, kunnes veri alkaa kiertää ja lämmin tunne valtaa kehon.

Lue lisää:

Metsämarjoilla voi torjua infektioita

18 ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Metsämarjoilla voi torjua infektioita