Kun kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan, miksi et kokeilisi niiden käyttöä myös leivonnassa? Tutuin juureksia hyödyntävä kakku syntyy porkkanasta eikä ihme, onhan porkkana sokerijuurikkaan jälkeen sokeripitoisin juures. Saman, tai hieman muokatun, ohjeen mukaan voi kuitenkin valmistaa kakkuja muistakin juureksista. Tuore, vasta nostettu palsternakka on vielä makeaa, joten sitä kannattaa ainakin kokeilla. Mausta palsternakkakakku ruotsalaiseen tapaan kardemummalla ja käytä kuorrutteeseen appelsiinia.
Porkkanakakku
6 keskikokoista porkkanaa
3 kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl ruokaöljyä
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2,5 tl kanelia
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
Kuorrutus
50 g voita tai margariinia
1 rs maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1,5 tl vanilliinisokeria
2 rkl pähkinärouhetta
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää öljy ja porkkanaraaste ja lopuksi kuivat aineet. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna kakun hieman jäähtyä ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle. Kun kakku on jäähtynyt, tee kuorrutus. Sulata voi tai margariini ja sekoita joukkoon muut ainekset. Levitä kuorrute porkkanakakun pinnalle. Koristele halutessasi pähkinärouheella.