Previous slide
Next slide

Näillä mausteilla luot jouluisia makuja ja tuoksuja

mausteet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Karin Kerber
Joulu tulla jolkottaa, joten on aika ryhtyä leipomaan! Todellinen joulutunnelma syntyy vasta, kun ilmassa tuoksuvat tutut ja herkulliset mausteet.

Keittiön perusmausteet 

Vanilja

Lämmin ja makea vanilja on mauste, jota käytetään usein korostamaan kakkujen, pikkuleipien, jälkiruokien ja juomien makua. Korkealuokkaisin vanilja saadaan Bourbon-vaniljan siemenkodista, joita viljellään Madagaskarilla ja muilla niin kutsutuilla vaniljasaarilla. Täyteläisin maku irtoaa kasvin hedelmälihasta, mutta myös vaniljan raaputettua siemenkotaa voidaan käyttää maustamiseen. Hautaa vaniljatanko pariksi päivää sokeriin, ja saat vaniljasokeria.

Jos kuitenkin ostat vaniljasokerisi kaupasta, kannattaa maustehyllyllä olla tarkkana. ”Ainoastaan vaniljasokeri sisältää prosessoituja siemenkotia tai niistä irrotettua uutetta”, sanoo Daniela Krehl saksalaisesta Baijerin kuluttajansuojayhdistyksestä. ”Jos paketissa sen sijaan lukee vanilliinisokeri, on siihen lisätty ainoastaan vaniljan aromi. Vanilliinisokerin tuottaminen on huomattavasti halvempaa kuin aidon vaniljasokerin, mutta maun osalta kyseessä on halpa jäljitelmä.”

Vaniljan täyteläinen maku syntyy vanilliinin ja noin 130 muun aromaattisen ainesosan yhteisvaikutuksessa.” Vaniljasokeri on kuitenkin hintansa arvoista, sillä täyteläisemmän maun lisäksi vanilja tekee myös hyvää hermostolle.

Kaneli

Toisin kuin hillitty vanilja, jo pienikin määrä kanelia tekee itsensä tiettäväksi. Sen tuore ja mausteinen maku tuo lämpöä ja makeutta niin piparkakkuihin, omenapaistoksiin, glögiin kuin kaakaoon, mutta sitä voidaan käyttää myös keittoihin, chutney-kastikkeisiin ja haudutettuihin hedelmiin. Edullisemman kassiakanelin maku on hieman pistävämpi, kun taas ceyloninkaneli on hienovaraisempi ja miedompi.

Eron huomaa helpommin, jos kanelin ostaa tankoina:  ceylon koostuu useista ohuista, kerälle kiertyneistä kerroksista, kun taas kassia on paksumpi ja yhtenäinen kuorenpala. Jos taas kaneli ostetaan valmiiksi jauhettuna, voi tietoa kanelilajikkeesta yrittää etsiä tuotekuvauksesta.

Valitettavasti sen merkitseminen ei kuitenkaan ole pakollista. ”(Kanelin) eri tyypit eivät eroa ainoastaan maussa”, toteaa Daniela Krehl. ”Toisin kuin kassiakanelissa, ceyloninkanelissa on huomattavasti vähemmän maksaa vahingoittavaa kumariinia. Siksi Saksan liittovaltion riskienarviointilaitos suosittaa, että kanelin suurkuluttajat suosisivat pääsääntöisesti hieman hintavampaa ceyloninkanelia.” Lue lisää kanelista!

Anis

Aniksen ja tähtianiksen maku sijoittuu jonnekin makean ja lievästi mausteisen välimaastoon ja muistuttaa etäisesti lakritsia ja fenkolia. Sen voimakas maku antaa esimerkiksi anispikkuleiville niiden ominaismaun. Pieni määrä anista antaa myös piparkakuille ainutlaatuisen ja helposti tunnistettavan maun. Tähtianista voidaan käyttää myös kokonaisina kuumennettavissa juomissa, joista se on helppo poistaa ennen tarjoilua.

Vahvat ja intensiiviset

Neilikka 

Voimakkaita makuja löytyy usein mausteseoksista, kuten piparkakkumausteesta. Tässä suhteessa etenkin mausteneilikat ovat korvaamattomia. Jo pieni määrä – hyppysellinen tai veitsenkärjellinen – riittää antamaan pikkuleiville niiden makeahkon maun. Kokonaisia neilikoita käytetään usein glögeissä ja haudutetuissa hedelmissä, ja ne poistetaan liemestä ennen nauttimista. Lue lisää neilikasta!

Muskottipähkinä

Vaikka muskottipähkinää käytetään enimmäkseen ruoanlaitossa, on se myös olennainen ainesosa perinteisissä joululeivonnaisissa. Muskottipähkinän maku on melko pistävä ja lievästi karvas, joten jo hyppysellinen tai veitsenkärjellinen riittää antamaan piparkakuille ja muille pikkuleiville jouluisen vivahteen. Miedompi ja tuoksuvampi vaihtoehto on muskottikukka eli muskottipähkinää ympäröivä kuivattu siemenvaippa. Jo yhdestä muskottipuun hedelmästä eli noin 5 grammasta muskottipähkinää voi tulla myrkkyvaikutuksia, joten mauste tulee säilyttää aina lasten ulottumattomissa.

Kardemumma

Kardemummaa ja korianterin siemeniä käytetään niiden tuoreen, mausteisen maun vuoksi tuomaan hieman potkua  jouluisiin maustekekseihin. Teehen, kahviin tai kaakaoon voidaan lisätä ripaus joulua murskaamalla kokonaiset kardemummakodat ensin kevyesti veitsen lappeella ja sekoittamalla ne kuumaan juomaan. Lopputulos on vielä maittavampi, kun kardemummaa ja korianteria kuumennetaan lyhyesti pannulla ennen käyttöä.

Säilytä maku

Väärin säilytettyinä mausteet menettävät nopeasti makunsa ja voivat kerätä hometta ja houkutella tuholaisia. ”Säilytä mausteet aina kuivassa, viileässä ja pimeässä”, ohjeistaa Harald Seitz Saksan liittovaltion ravitsemuskeskuksesta.

”Parhaiten ne säilyvät lasipurkeissa tai ilmatiiviissä rasioissa. Huolehdi myös, että mausteet eivät altistu kattiloista ja paistinpannuista kohoavalle vesihöyrylle. Oikein säilytetyt mausteet säilyttävät makunsa noin vuoden”

Jotta mausteista saadaan kaikki irti, kannattaa käyttää kokonaisia mausteita ja murskata ne tuoreeltaan.

Lue lisää: 

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

Joulun ihanimmat makeiset

Martan piparkakut