Previous slide
Next slide

Neilikka on monipuolinen mauste!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Neilikka on suosittu joulukinkun, pikkuleipien, muffineiden ja muiden herkkujen maustaja, mutta se voi myös olla kätevä väliaikainen hammaslääkärin sijainen ja kurkku kivun helpottaja. Mausteneilikka on ikivihreä puu, josta käytetään mausteena käsin poimitut vaaleanpunaiset kukkanuput, jotka kuivataan ruskeiksi.

Näihin ongelmiin neilikka sopii:

Haiseva hengitys

Hammassärky

Jalkasieni

Kurkkukipu

Kuukautiskivut

Matkapahoinvointi

Niveltulehdus

Päänsärky

Suun tulehdukset

Tupakoinnin lopettaminen

Historiaa

Mausteneilikka on lähtöisin Indonesian Molukeilta, jotka tunnettiin aikoinaan Maustesaarina. Sanotaan, että jo vuonna 200 ennen ajanlaskun alkua kiinalaiset hovimiehet pureskelivat neilikkaa puhutellessaan keisaria, jotteivät loukkaisi tätä hengityksensä hajulla.

Muiden aromaattisten mausteiden tapaan mausteneilikka tuli Eurooppaan keskiajalla, ja aristokraatit peittivät pilaantumassa olevan ruoan maun neilikalla.

Myöhemmin, kun mausteneilikka alkoi yleistyä, sitä käytettiin hoitona pahoinvointiin, oksenteluun, ruoansulatusvaivoihin, ripuliin, hammassärkyyn, syyliin ja matoihin. 1600-luvulla elänyt englantilainen yrttejä käyttänyt lääkäri Nicholas Culpeper neuvoi, että mausteneilikka ”auttaa ruoansulatusta, poistaa löysyyden ja tarkentaa näköä”.

Mitä neilikka sisältää?

Mausteneilikassa on tulehdusta vähentävää kemikaalia nimeltä eugenoli. Eläinkokeissa se esti COX-2:n toimintaa. COX-2 on entsyymi, joka lisää tulehdusta. COX-2-inhibiittorit eli selekoksibiä sisältävät tulehduskipulääkkeet estävät juuri tämän entsyymin toimintaa. Mausteneilikka sisältää myös useita flavonoideja, esimerkiksi kemferolia ja ramnetiinia, mikä selittää, miksi mausteneilikka toimii antioksidanttina. Tulehdusta vastustavien ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta mausteneilikalla on runsaasti terveysvaikutuksia aina sydäntaudeilta suojaamisesta syövän torjuntaan ja niveltulehduksen aiheuttamien rusto- ja luuvaurioiden hidastamiseen. Samoin kuin kanelin, myös mausteneilikan yhdisteet vaikuttavat parantavan insuliinin toimintaa. Ongelmana on se, ettei ole tutkittu, miten paljon mausteneilikkaa tarvitaan terveysvaikutusten saamiseksi.

Hyvä tietää neilikasta

Puhdas mausteneilikkaöljy saattaa ärsyttää ihoa. Sitä ei pidä käyttää sisäisesti, mutta hampaisiin tai ikeniin sitä voi taputella hammassäryn helpottamiseksi.

Tieteellinen tutkimus

Nykytieteellä ei ole juurikaan tietoa mausteneilikan lääketieteellisestä käytöstä ihmisillä. Koe-eläimillä ja koeputkissa tehdyissä kliinisissä kokeissa on kuitenkin saatu kiinnostavia tuloksia.

Vuonna 2009 intialaiset tutkijat totesivat, että eugenoli vähensi keinotekoisesti kasvatettuja mahakasvaimia hiirillä. Tutkijat arvelivat, että mausteneilikkaa voisi tulevaisuudessa käyttää syövän ehkäisyyn ja hoitoon.

Toisessa vuoden 2009 tutkimuksessa portugalilaiset tutkijat testasivat mausteneilikkaöljyä ja huomasivat, että se esti erilaisten sieni-infektioiden aiheuttajien, kuten Candida- ja Aspergillus-sienten toimintaa. Tutkijat suosittelivat lisätutkimuksia, jotta mausteneilikkaöljystä voitaisiin kehittää hoitokeino sieni-infektioihin. Vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa intialaiset tutkijat selvittivät, onko mausteneilikan maineelle lemmenruokana mitään tieteellistä perustetta. Urosrotille annettiin erilaisia annoksia mausteneilikkaa joka päivä viikon ajan, ja ne laitettiin samaan tilaan vastaanottavaisten naarasrottien kanssa. Kävi ilmi, että suurimman mausteneilikka-annoksen saaneet rotat olivat kaikkien innokkaimpia. Niinpä tutkijat totesivat, että mausteneilikka lisäsi rottien seksuaalista käyttäytymistä.

Kipua lievittävä hammashoito

1800-luvun amerikkalaiset eklektikkolääkärit, joiden filosofiana oli luonnonmukaisuus, uuttivat ensimmäisinä mausteneilikan eteeristä öljyä. Pian sen kipua hoitava vaikutus teki siitä parhaan kotihoidon hammassärkyyn. Niihin aikoihin, kun hammaslääkäreitä oli vähän ja harvassa, hammassärystä kärsivä kastoi pumpulitupon mausteneilikkaöljyyn ja painoi sen sitten särkevälle hampaalle. Öljy kirveli ikävästi mutta turrutti kivun ainakin vähäksi aikaa.

Mausteneilikkaöljy on tehokas kivun lievittäjä ja voimakas desinfiointiaine. Vielä nykyäänkin hammaslääkärit käyttävät sitä juurikanavien desinfiointiin ja tekevät siitä ja sinkkioksidista väliaikaisia paikkoja.

Tupakoijat, huomio!

Mausteneilikoiden imeskelyn sanotaan auttavan tupakoinnin lopettamisessa, sillä ne korvaavat nikotiinin viipyilevän maun omalla pikantilla maullaan. Mausteneilikoiden lievästi turruttava vaikutus saattaa myös hillitä tupakaksi pistämisen halua.

Vinkki ostajalle

Kokonaisia mausteneilikoita löytyy ruokakaupan maustehyllystä. Ne ja muutkin mausteet kannattaa ostaa kaupoista, joissa tavara liikkuu nopeasti, jotta ne saa varmasti tuoreena. Tuoreesta mausteneilikasta tulee hiukan öljyä, kun sitä painaa sormenkynnellä.

Jos haluaa käyttää mausteneilikkaa hammassäryn lievitykseen, kannattaa ottaa pari kokonaista nuppua suuhun, antaa niiden pehmitä hiukan ja painaa niitä sitten kivuttomilla hampailla niin, että niistä tulee öljyä. Sitten nuput viedään kivuliaan hampaan viereen ja annetaan olla paikallaan korkeintaan puoli tuntia. Mausteneilikan öljyllä on turruttava vaikutus.

Lue lisää:

Näillä mausteilla luot jouluisia tuoksuja ja makuja

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Näillä keinoilla voit helpottaa matkapahoinvointia!