Previous slide
Next slide

Kurkkukipu – kotikonsteja ikävän vaivan helpottamiseen 

kurkkukipu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Kurkkukipu voi olla ensimmäinen merkki vilustumisesta tai flunssasta. Se voi saada olosi tuntumaan todella kurjalta – et voi syödä, äänesi kuulostaa käheältä tai katoaa kokonaan ja luultavasti tunnet itsesi kaikin puolin sairaaksi ja uupuneeksi riippuen ongelman aiheuttajasta. Kuivan ja kipeän kurkun toinen yleinen syy on kuorsaus. Useimmissa tapauksissa olon helpottamiseen tarvitaan vain alla neuvotun kaltaisia rauhoittavia parannuskeinoja. Niiden valmistamiseen ei tarvita mitään sen eksoottisempaa kuin ruokakomerosta löytyviä hoitavia aineita.

Kotikonstit

*Cayennepippuri

*Hunaja

*Kamomillatee

*Meirami

*Omenasiiderietikka

*Piparminttutee

*Ruokasooda

*Ruskea sokeri

*Salvia

*Sinkkitabletit

*Sitruuna

*Suola

*Suolakurkut liemineen

*Tee (vihreä, musta tai yrttitee)

*Tulinen chilikastike

ENNEN KAIKKEA

Heti kun tunnet pienimmänkin kurkkukivun vihlaisun, toimi näin:

* Kurlaa lämpimällä suolavedellä (ohjeet tässä luvussa) kivun lievittämiseksi.

* Ota esiin sinkkitabletit – mieluiten sellaiset, joissa on vähintään 6 milligrammaa sinkkiglukonaattia. Ota yksi tabletti 2 tunnin välein. Imeskele kunnes tabletti on lopussa. Älä pureskele äläkä niele.

* Vältä suutelemasta ketään äläkä käytä samaa juomalasia tai ruokailuvälinettä toisten kanssa. Kurkkukipua aiheuttavat virukset ja bakteerit ovat hyvin tarttuvia.

* Pese kätesi usein vedellä ja saippualla samasta syystä: estääksesi pöpöjen leviämistä toisiin.

* Käytä ilmankostutinta, jos kotisi ilma on yleensä kuivaa.

* Ennen kaikkea älä tupakoi äläkä juo alkoholia ollessasi sairas. Vältä myös passiivista tupakointia.

TOIMIVAT KOTIKONSTIT

ETIKKA ESIIN  Heti kun kurkku alkaa kihelmöidä, ota käyttöön pöpöjä torjuva etikka auttaaksesi infektion juurimista alkuunsa. Useimmat taudinaiheuttajat eivät selviydy etikan luomassa happamassa ympäristössä. Sekoita vain runsas puoli desilitraa omenasiiderietikkaa samaan määrään lämmintä vettä ja kurlaa noin tunnin välein.

KAIKKIEN AIKOJEN KLASSISIN KURLAUS  Kuten huomautimme aiemmin, monet ottavat kurkkukipuun ensi töikseen suolaa ja hyvästä syystä. Suola on lievästi antiseptistä, ja se auttaa myös liuottamaan limaa ja huuhtelee sen pois. Kurlaa kolme neljä kertaa päivässä liuoksella, jossa on puoli teelusikallista suolaa liuotettuna 2,5 desilitraan lämmintä vettä. Jotkut asiantuntijat suosittelevat kurlaamaan vuorotellen suolalla ja viinietikalla noin tunnin välein molempien taudinaiheuttajia tappavan vaikutuksen tehostamiseksi.

SALVIAA PELIIN  Tämä aromaattinen yrtti sisältää aineksia, jotka taistelevat bakteereja, viruksia ja sieniä vastaan. Salvia on myös miedosti kudoksia supistavaa, joten se helpottaa turvonnutta kurkkukudosta, ja lisäksi se voi lievittää kurkkukivun aiheuttavaa tulehdusta. Yrttilääketieteen asiantuntijat pitävät sitä erinomaisena kurlausaineena kurkkukivussa. Tee salviateetä teelusikallisesta kuivattua salviaa sekoitettuna 2,5 desilitraan keitettyä vettä. Peitä ja anna hautua 15–20 minuuttia, kunnes tee on sopivan lämmintä. Kurlaa niin usein kuin on tarpeen.

NALLE PUHIN TAPAAN  Hunaja on rauhoittanut kipeitä kurkkuja ties miten monen tuhannen vuoden ajan. Jo muinaiset esi-isämme tiesivät, että hunaja on lievästi antiseptistä ja rauhoittaa tulehtunutta ja ärtynyttä kurkkukudosta. Tässä on kolme tapaa valjastaa hunajan parantava voima:

* Lisää 3 teelusikallista hunajaa ja turaus sitruunaa 2,5 desilitraan kuumaa vettä ja juo.

* Tee kupillinen salviateetä (ks. yllä) ja makeuta reilusti hunajalla.

* Valmista vihreää, mustaa tai yrttiteetä, lisää siihen hunajaa ja purista mukaan sitruunamehua.

Varoitus: Älä koskaan anna hunajaa alle 1-vuotiaille lapsille.

JA SITTEN MINTTU  Amerikan alkuperäiskansojen parantajilla ja kiinalaisilla lääkitsijöillä on jotakin yhteistä: molemmat luottavat minttuteehen kurkkukivun hoidossa. Tämä johtuu siitä, että mintussa on yhdisteitä, jotka poistavat tulehduksen aiheuttajat ja kivun. Itse asiassa tämä pirteän makuinen yrtti sisältää kahdeksaa anesteettistä yhdistettä, jotka voivat tuoda nopean (joskin väliaikaisen) helpotuksen kurkkukipuun. Kurkkukivun lievittämiseksi tee vahvaa piparminttuteetä käyttämällä kaksi teepussia 2,5 desilitraan keitettyä vettä. Peitä ja anna jäähtyä, kunnes tee on sopivan lämpöistä. Kurlaa, kunnes koko kupillinen on käytetty. Piparminttukurlaus ei sovi alle 2-vuotiaille lapsille.

KOKEILE MEIRAMIA  Tätä vihreää yrttiä käytetään laajalti Euroopassa monien yleisten hengitysteiden sairauksien ja infektioiden parantamiseen – kiitos sen bakteereja tuhoavien ja kipua lievittävien ominaisuuksien. Suosittu kurkkukivun ja kurkunpääntulehduksen hoitokeino on kurlata hunajalla makeutettua meiramiteetä. Laita yksi teelusikallinen kuivattua meiramia 2,5 desilitraan keitettyä vettä. Anna hautua 5 minuuttia, siivilöi ja sekoita mukaan teelusikallinen hunajaa. Kurlaa tarpeen mukaan.

TULINEN JUTTU  Lisää muutama tippa tulista chilikastiketta 2,5 desilitraan suolavettä (puoli teelusikallista pöytäsuolaa) ja kurlaa. Kuulostaa tuskalliselta, mutta cayennepippurin kapsaisiini huijaa hermopäätteitä unohtamaan kivun. Kurlaa useita kertoja päivässä kahden päivän ajan maksimitehon saavuttamiseksi.

LIUOTA KIPU SOODALLA  Siis ruokasoodalla. Se on lievästi antiseptista ja rauhoittavaa. Liuota puoli teelusikallista ruokasoodaa lasilliseen lämmintä vettä ja kurlaa muutama kerta päivässä.

SIEMAISE JOTAKIN MAKEAA  Kamomilla taistelee tulehdusta vastaan ja toimii jopa miedosti rauhoittavasti, mikä on kätevää, kun kurkkukipu alkaa todella ärsyttää. Tee tuplavahvaa teetä liottamalla neljää teepussia 10 minuutin ajan puolessa litrassa kiehuvan kuumaa vettä. Pidä astia peitettynä haudutuksen ajan. Kurlaa puolet teestä, lisää toiseen puoleen hieman hunajaa ja juo.

KURKKUA KURKULLE  Säilykekurkut valmistetaan useimmin joko etikassa tai suolaliemessä. Molemmat ovat hyväksi kipeälle kurkulle, joten on ymmärrettävää, että suolakurkut ja niiden liemi ovat suosittu kansanparannuskeino. Monet pitävät vuorenvarmana keinona juoda muutama ruokalusikallinen lämmitettyä säilöntälientä tai vain mussuttaa muutama suolakurkku mahtavana tapana saada väliaikainen helpotus kurkkukipuun. Haluat ehkä kuitenkin ruokaa vatsaasi ennen kuin juot säilöntälientä – muutoin etikka voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Lääkäriin

Kotikonstit rauhoittavat kipeän kurkun useimmin päivässä parissa, mutta mene lääkäriin, jos sinulla on ankaria kipuja tai yli viikon kestäviä kipuja. Jos pikkulapsella on kuumetta, on ehdottomasti mentävä lääkäriin. Jos sinulla on streptokokin aiheuttama nielutulehdus, lääkäri määrää antibiootteja mahdollisesti vakavien jälkisairauksien kuten reumakuumeen estämiseksi.

Muita lääkärinhoitoa vaativia oireita ovat:

* Arat tai turvonneet imusolmukkeet kaulassa

* Visvaa tai valkoisia laikkuja kurkussa

* Ihottuma kurkkukivun yhteydessä (saattaa olla merkki tuhkarokosta, aivokalvontulehduksesta, tulirokosta tai mononukleoosista)

*Korvasärky

Outo juttu

Vanhasta iloisesta Englannista on peräisin muutama melko omituinen kurkkukivun parannuskeino. Eräs niistä – jota käytettiin itse asiassa laajalti 1900-luvulle saakka – vaati likaisten sukkien kietomista kaulan ympäri. Miksiköhän? Koska kurkkukipu on niin tarttuvaa, ja se saattoi entisaikoina olla merkki tappavasta taudista, likaisia sukkia käytettiin kenties pitämään omat rakkaat mahdollisimman kaukana potilaasta. Mutta tämä on vain arvaus. Toiseen englantilaiseen hoitokeinoon kuului pekonin kietominen kaulan ympärille ennen nukkumaanmenoa. Tätä irlantilaista helmeä ei myöskään voi jättää kertomatta: kurkkukivun parantamiseksi hiero suolasilliä jalkapohjiin.

Vatsassako vika?

Jos joudut kärsimään kutiavasta kurkusta kohtuullista useammin, tai jos kurkun ärsytys ei vain millään lakkaa, ongelma voi liittyä ruokatorven refluksitautiin. Tällöin mahahappo nousee ylös ja voi ärsyttää sekä kurkkua että ruokatorvea. Merkki siitä, että refluksitauti saattaa olla ongelman syynä on, että kurkkukipuun ei liity muita virusinfektion oireita. Eli ei kuumetta, tukkoisuutta, väsymystä eikä särkyä. Koeta välttää ruokia, jotka tekevät olosi epämukavaksi äläkä koskaan syö juuri ennen nukkumaanmenoa. Jos ongelma ei poistu, käy lääkärissä.

Lue lisää:

Näillä kotikonsteilla lievität flunssaa ja nuhaa

9 koronaviruksen oiretta, jotka kannattaa muistaa

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta