Previous slide
Next slide

Cayennepippuri – tiesitkö tämän voimakkaasta mausteesta?

istock-1135096220
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Cayennenpippuria (Capsicum annuum) ja chiliä sisältävien ruokien aiheuttama suuta polttava tunne johtuu kapsaisiinista, rasvaisesta yhdisteestä, joka on paitsi, tulista, myös terveellistä.

Tulinen ruoka voi helpottaa kipuja, avata tukkoisia hengitysteitä ja ehkä jopa auttaa diabeteksen hallinnassa. Kapsaisiini myös kiihdyttää aineenvaihduntaa ja nopeuttaa kalorien palamista parin tunnin ajan aterian jälkeen. Lisäksi tuliset chilit hillitsevät tulehdusta ja sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia sekä flavonoideja ja karotenoideja, jotka ovat antioksidanttisia kasvien väriaineita.

Historiaa

Cayennepippurin hyvät puolet mausta terveysvaikutuksiin ovat olleet tiedossa jo hyvin pitkään. Amerikan alkuperäisasukkaat käyttivät cayennenpippuria sekä ruoassa että lääkkeenä jo 9 000 vuotta sitten. Parantajat niin Intiassa, Kiinassa, Japanissa kuin Koreassakin käyttävät cayennenpippuria ruoansulatushäiriöihin sekä ruokahalun ja verenkierron häiriöihin.

Mitä cayennepippuri sisältää?

Mitä tulisempi chili, sitä enemmän kapsaisiinia se sisältää. Kapsaisiini ehkäisee kipua estämällä substanssi P –nimisen hermoston välittäjäaineen toimintaa. Ilman välittäjäainetta kipusignaalit eivät kulje hermoja pitkin aivoihin. Tämän kipua poistavan ominaisuuden vuoksi kapsaisiinia on monissa nivel- ja lihaskipuihin käytettävissä voiteissa, linimenteissä ja laastareissa. Sitä käytetään myös hoitamaan leikkauksen jälkeistä kipua, vyöruususta aiheutuvaa kipua ja diabetekseen liittyvää hermokipua.

Eikä siinä kaikki. Kapsaisiini myös kiihdyttää aineenvaihduntaa ja nopeuttaa kalorien palamista parin tunnin ajan aterian jälkeen. Lisäksi tuliset chilit hillitsevät tulehdusta ja sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia sekä flavonoideja ja karotenoideja, jotka ovat antioksidanttisia kasvien väriaineita.

Käyttö

Hammassärky
Jalkavaivat
Kipu
Kurkkukipu
Kurkunpäätulehdus
Kuume
Nenän tukkoisuus
Nenäverenvuoto
Niveltulehdus
Nuha ja vilustuminen
Pahoinvointi ja oksentelu
Painonhallinta
Rannekanavaoireyhtymä
Vyöruusu

Hyvä tietää

Cayennenpippuri supistaa verisuonia nenässä ja kurkussa, ja siksi se voi auttaa tukkoisuuteen, kun sillä maustaa kuuman keiton. Saman vaikutuksen saa chilijauheella, chilikastikkeella tai muilla tulisilla mausteilla.

Cayennenpippuria saa marketin mausteosastolta. Siitä käytetään joskus myös nimeä punapippuri.
Tuore cayenne voi polttaa tai ärsyttää ihoa. Tuoreita pippureita käsitellessä kannattaa käyttää suojakäsineitä, eikä silloin kannata koskea silmiin tai suuhun. Kädet on hyvä pestä käsittely jälkeen. Sama pätee jauheeseen: sitä annostellessa on hyvä käyttää lusikkaa eikä omia sormia. Kapsaisiinivoiteita käyttäessä tulee ensin lukea käyttöohjeet.

Cayennepippuri ja tieteellinen tutkimus

American Journal of Clinical Nutrition –julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ne diabeetikot, jotka söivät runsaalla chilillä maustetun aterian, tarvitsivat aterian jälkeen vähemmän insuliinia verensokerin alentamiseen. Tämä antaa viitteitä siitä, että kapsaisiinilla voi olla diabetesta hillitseviä ominaisuuksia. Thaimaalaiset tutkijat saivat samanlaisia tuloksia vuonna 2009. Ongelmana on se, että verensokeria alentava vaikutus saadaan vain vähintään teelusikallisella chiliä. Se voi olla liikaa niille, jotka eivät ole tottuneet tulisiin ruokiin.

Tulevaisuus

Tutkijat kaikkialla maailmassa yrittävät selvittää, miten kapsaisiinin kasvaimia hillitsevät ominaisuudet voisi saada hyötykäyttöön. Massachusettsin teknisessä instituutissa tutkitaan kapsaisiinin vaikutusta paksusuolensyöpäsoluihin. Uudehkossa tutkimuksessa saatiin selville, että kapsaisiini voi saada syöpäsolut tuhoamaan itse itsensä, sillä se vaikuttaa typpioksidin määrään. UCLA:n lääketieteellisen korkeakoulun Cedars-Sinai–sairaalassa tutkittiin kapsaisiinin vaikutusta rintasyöpäsoluihin. Tutkimuksessa todettiin, että kapsaisiini hidasti rintasyöpäsolujen kasvamista koeputkessa. Eläinkokeissa todettiin, että kapsaisiini pienensi hiirten kasvaimia 50 prosentilla ja ehkäisi ihosyövän esiasteen kehittymistä jopa 80 prosentilla.
Vuonna 2009 julkaistuissa laboratoriokokeissa taiwanilaiset tutkijat osoittivat, että kapsaisiini saa mahasyöpäsolut tuhoutumaan. Tarvitaan vielä varmaankin vuosien tutkimukset ennen kuin selviää, voiko kapsaisiinin nauttiminen ehkäistä syöpää ihmisillä. Mutta ainakaan tämän tulisen mausteen säännöllinen syöminen varmuuden vuoksi ei haittaakaan.

Lue myös:

Näin pysäytät nenäverenvuodon

Näin syömällä poltat vatsarasvaa
N
äin hoidat ei-allergista nuhaa