Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän kamomillasta?

kamomilla
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kun päivä on ollut raskas ja hermot ovat riekaleina, on aika istahtaa kaikessa rauhassa alas ja nauttia kupillinen kamomillateetä. Kamomilla rauhoittaa muutakin kuin hermoja: se auttaa myös ruoansulatusongelmiin, rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja helpottaa satunnaista lievää unettomuutta.

Historiaa

Kamomillatee tehdään hapsulehtisen ja lähes kaikkialla maailmassa kasvavan kamomillasaunion (Matricaria recutita t. Matricaria chamomilla) pienistä päivänkakkaraa muistuttavista kukista. Mietoa, omenantuoksuista ja rauhoittavaa juomaa on käytetty tuhansien vuosien ajan, jo antiikin Roomassa, Egyptissä ja Kreikassa.

Aikanaan kamomillaa käytettiin parannuskeinona kokonaiseen vaivojen valikoimaan. Sillä hoidettiin esimerkiksi vilustumisen oireita, vatsa- ja ruoansulatushäiriöitä, hammassärkyä, kouristuksia ja unettomuutta. Sillä kurlattiin ja sitä käytettiin puhdistusaineena, ja sen höyryä hengitettiin hengitysteiden avaamiseksi ja ärtyneiden hengitysteiden rauhoittamiseksi.

Kätilöt hoitivat raskauteen ja synnytykseen liittyviä ongelmia kamomillateellä, ja sitä pidetään nykyisinkin turvallisena juomana raskaana oleville, vaikka se saattaakin saada kohdun lihakset supistelemaan. Kuumia kamomillahauteita käytettiin selkäkipuun, kihtiin, korvasärkyyn, ruhjeisiin, ärtyneeseen ihoon ja niveltulehdukseen.

Käyttö

Akne
Hien haju
Hyönteisten pistot
Ienvaivat
Koliikki
Kurkkukipu
Kuukautiskipu
Mahahaava
Niveltulehdus
Nokkosrokko
Pahoinvointi
Peräaukon kutina
Päänsärky
Rakkulat
Raskauspahoinvointi
Ripuli
Ruoansulatushäiriöt
Röyhtäily
Terveen ihon hoito
Unettomuus
Vyöruusu

Vinkki ostajalle

Kamomillateetä löytyy marketin teehyllystä ja terveyskaupoista. Teepussissa pitäisi näkyä kokonaisia päivänkakkaran kaltaisia kukkia, ja niiden pitäisi tuoksua miellyttävän omenaiselta. Tuoksuttomat teepussit kannattaa unohtaa, sillä niiden parantava voima on todennäköisesti jo tiessään. Kupilliseen voi laittaa 1-3 teepussia. Kaada päälle kuumaa vettä ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Perinteisesti ajatellaan, että kupillinen kolmesti tai neljästi päivässä auttaa ruoansulatusvaivoihin. Yksi vahva kupillinen ennen nukkumaanmenoa saattaa auttaa lievään unettomuuteen.

Mitä kamomilla sisältää?

Kamomillasauniossa on useita parantavia ainesosia, kuten kamatsuleenia ja alfa-bisabololia. Kamatsuleenia muodostuu, kun teetä tai uutetta kuumennetaan. Kamatsuleeni on todistetusti tulehdusta ehkäisevää. Alfa-bisabololi puolestaan on antibakteerista, antimykoottista ja tulehdusta ehkäisevää, ja se voi nopeuttaa haavaumien, palovammojen ja ihottuman paranemista. Kamomillasaunion eteeriset öljyt auttavat ilmavaivoihin, rentouttavat lihaksia, tappavat bakteereita ja rauhoittavat mieltä. 

Tieteellinen tutkimus

On todistettu, että antiikin lääkärit olivat oikeassa määrätessään kamomillateetä hermojen rauhoittamiseksi. Vuonna 2009 Pennsylvanian yliopiston tutkijat tekivät pienen mutta hyvin suunnitellun ja toteutetun tutkimuksen (siinä siis käytettiin kontrollivalmistetta, eivätkä sen enempää tutkijat kuin osallistujatkaan tienneet, ketkä saivat todellista ja ketkä kontrollivalmistetta), jossa tutkittiin kamomillan vaikutusta yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsiviin potilaisiin. 57 lievästä tai keskivaikeasta ahdistuneisuushäiriöstä kärsivää potilasta otti joko kamomillauutetta tai kontrollivalmistetta päivittäin kahdeksan viikon ajan. Tutkijat totesivat, että kamomillaa saaneen ryhmän testitulokset paranivat enemmän, eli he olivat vähemmän ahdistuneita kuin kontrollivalmistetta saanut ryhmä.

Kupillinen (tai kolme) hyvään oloon

Jos juo kaksi tai kolme kupillista kamomillateetä säännöllisesti päivittäin, se voi suojata mahahaavalta, helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymää, rauhoittaa ruoansulatusta ja vatsakipuja ja toimia lempeänä, luonnollisena rauhoittavana aineena. Lisäksi kamomillatee voi ehkäistä lihaskramppeja ja rentouttaa sisäelimiä, kuten mahalaukkua ja kohtua, ympäröiviä sileitä lihaksia, jolloin sekä vatsavaivat että kuukautiskivut helpottuvat.

Vaikka kamomillasaunion kukissa on siitepölyä, joka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion sisäisesti tai ulkoisesti käytettynä, tutkijat ovat todenneet myös, että kamomillalla voi olla antiallergisia ominaisuuksia. Tämä johtuu atsuleeni-nimisten kemiallisten yhdisteiden vielä vahvistamattomasta taipumuksesta estää histamiinin toimintaa.

Hyvä tietää

Kamomilla voi aiheuttaa allergisen reaktion niille, jotka ovat allergisia mykerökasveille, kuten krysanteemeille. Varmuuden vuoksi kamomillaa kannattaa välttää, jos sairastaa astmaa. Kukissa on siitepölyä, joka voi aiheuttaa ihottumaa, vaikka allergiset iho-oireet ovatkin harvinaisia. Kamomillasaunio voi myös voimistaa verenohennuslääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.

Lue lisää:

Valkosipulin huimat terveysvaikutukset

Näin saat nukuttua paremmin 

Nämä asiat kehollesi tapahtuvat, kun juot teetä päivittäin