Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän inkivääristä?

inkivääri
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Edullisuus, nopea ja tieteellisesti todistettu teho sekä herkullinen maku ovat erinomaisia ominaisuuksia kotikeittiön apteekin ainekselle.

Matka- ja muuta pahoinvointia ehkäisevällä inkiväärillä on näitä kaikkia ja paljon muuta. Inkivääri (Zingiber officinale) hoitaa myös tulehdusta ja lievittää kipua, ja siksi tämä maavartinen kasvi kannattaa ottaa keittiön vakiovarusteeksi.

Historiaa

Inkivääriä on käytetty mausteena jo yli 4 000 vuotta. Yksi sen ensimmäisiä puolestapuhujia oli Konfutse, joka tarinan mukaan lisäsi inkivääriä kaikkeen ruokaansa. Muinaiset kiinalaiset, intialaiset, roomalaiset ja kreikkalaiset lääkärit kirjoittivat muhkuraisen juuren terveysvaikutuksista, ja heidän laatimansa lista niistä vaivoista, joihin inkivääri auttaa, on hämmästyttävä. Kun varhaiset pohjoisamerikkalaiset lääkärit löysivät inkiväärin, he alkoivat käyttää sitä ruhjeiden ja väsyneiden lihasten hoitoon lämpimissä kylvyissä. Kotikonstina ihmiset pureskelivat inkivääriä hoitaakseen kipeää kurkkua ja raastoivat sitä oliiviöljyyn hilsettä poistavaksi sekoitukseksi. Lämpimillä inkiväärihauteilla hoidettiin aikoinaan sivuontelotulehduksia, kuukautis- ja muita kipuja ja uupumusta.

Mitä inkivääri sisältää?

Tutkijat ovat löytäneet inkivääristä yli neljäsataa kemikaalia, mutta vain muutaman terveysvaikutukset ovat tiedossa. Inkiväärin pahoinvointia ehkäisevät ominaisuudet johtuvat todennäköisimmin yhdisteistä nimeltä 6-gingeroli, 6-shogaoli ja galanolaktoni. Tutkijat uskovat, että yhdisteet vaikuttavat aivojen ”oksennuskeskukseen”, niin että oksennusrefleksi estyy. Yhdisteet toimivat myös ruoansulatuskanavassa ja helpottavat kuvottavaa oloa.

Gingeroli, shogaoli ja paradolit aiheuttavat inkiväärin tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen. Voimakas antioksidantti 6-gingeroli estää typpioksidin tuotantoa. Typpioksidi muodostaa erityisen ikävää vapaata radikaalia nimeltä peroksinitriittiä, joka aiheuttaa solukuolemaa. Tämän vapaan radikaalin estäminen vähentää todistetusti tulehdusta ja kipua ja helpottaa verisuoniin vaikuttavia sairauksia. Gingeroli vaikuttaakin samoin kuin COX-2-selektiiviset tulehduskipulääkkeet, kuten selekoksibi. Tämä selittää, miksi inkivääri todistetusti helpottaa nivelrikon aiheuttamia kipuja. Toisin kuin tulehduskipulääkkeillä, inkiväärillä ei ole haitallisia sivuvaikutuksia.

Tieteellinen tutkimus

Tutkijat ovat viime aikoina saaneet lisää tietoa inkiväärin kyvystä tukahduttaa syöpäsoluja. Tätä on tutkittu jo pitkään. Eräässä vuoden 2009 tutkimuksessa Minnesotan yliopiston tutkijat huomasivat, että 6-gingeroli, yksi inkiväärin aktiivisista yhdisteistä, esti paksusuolen kasvaimien kasvua hiirillä. Ihmisen rintasyöpäsoluilla tehdyissä kokeissa Koreassa ilmeni, että 6-gingeroli ehkäisi syöpäsolujen metastasointia eli leviämistä muihin elimistön osiin.

Iranissa on tutkittu inkiväärin kolesterolia alentavaa vaikutusta. Kun korkeasta kolesterolista kärsiville annettiin 45 päivän ajan joko inkivääriä tai kontrollivalmistetta, inkivääriä saaneiden huonon LDL-kolesterolin taso aleni ja hyvän HDL-kolesterolin taso nousi.

Tutkimukset ovat todistaneet myös, että inkivääri vähentää niveltulehdukseen liittyvää kipua ja turvotusta. Se voi myös auttaa migreeniin estämällä tulehdusta aiheuttavien prostaglandiinien toiminnan.

Inkivääri tekee hyvää myös ruoansulatukselle. 1980-luvun alussa amerikkalaiset tutkijat totesivat, että inkivääri ehkäisee matkapahoinvointia paremmin kuin suositut lääkevalmisteet. Lisätutkimukset Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa ovat vahvistaneet, että inkivääri vähentää huimausta, nukutukseen liittyvää pahoinvointia sekä matkapahoinvointiin liittyvää oksentelua ja kylmää hikeä. Muun muassa Australiassa on tehty tutkimuksia, joissa on osoitettu inkiväärin auttavan raskauspahoinvointiin.

Vinkki ostajalle

Puhtaat, pulleat ja kiinteät inkiväärit säilyvät useita viikkoja jääkaapissa folioon käärittynä. Inkiväärin palat ovat kasvin maavartta, eivät juurta. Jauhettu inkivääri löytyy mausteosastolta.
 Hammassärky

Hyvä tietää

Alle kaksivuotiaille lapsille ei tulisi antaa inkivääriä. Kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen kuin antaa inkivääriä vanhemmille lapsille.

Käyttö:

Lue lisää: 


Arkipäiväisten tuotteiden yllättävät terveysvaikutukset 

Lisää vinkkejä Kotikonsteilla terveeksi -kirjassa

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta