Previous slide
Next slide

Matkapahoinvointi – Näillä keinoilla voit helpottaa pahaa oloa!

matkapahoinvointi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Jotkut eivät kestä laivamatkoja, toisia kuvottaa linja-autossa tai junassa. Joku saattaa pärjätä erinomaisen hyvin auton etuistuimella, mutta takapenkillä naama alkaa äkkiä vihertää. Matkapahoinvointi voi ottaa monia muotoja, mutta jokaiseen kannattaa kokeilla omasta keittiöstä löytyvä apukeinoja.

 

Näillä neuvoilla saatat pitää pahoinvoinnin kurissa eri kulkuneuvoissa.
 

Matkapahoinvointi autossa:

 • Istu etuistuimella.

 • Katsele kauas eteenpäin.

 • Älä lue tai tutki karttaa.

 • Pidä pää paikallaan nojaamalla se niskatukeen.

 • Käännä ilmavirta kohti kasvojasi.

Matkapahinvointi veneessä:

 • Varaa hytti yläkannelta tai aluksen etuosasta.

 • Katsele kannella horisonttiin tai rantaan.

Matkapahoinvointi lentokoneessa:

 • Syö lentoa edeltävän vuorokauden aikana kevyesti.

 • Varaa paikka koneen etuosasta tai siiven kohdalta.

 • Käännä istuimesi yläpuolella oleva ilmastointiventtiili niin, että ilmavirta käy kasvoillesi.

Inkivääriä evääksi

Inkivääri on tehokkain matkapahoinvointilääke. Sitä on testattu kovassa merenkäynnissä, huimaavissa videoesityksissä ja pyörivissä istuimissa. Kaikissa tapauksissa inkivääri hidasti pahoinvoinnin alkamista ja vähensi oksentelua.

Inkiväärille voimakkaan maun antavat yhdisteet gingeroli ja shogaoli vähentävät suoliston kouristelua, neutraloivat mahahappoja ja vähentävät aivojen ”oksennuskeskuksen” toimintaa. Inkivääri on tehokkaampi matkapahoinvoinnin ehkäisyssä kuin sen parantamisessa, joten sitä kannattaa syödä ennen matkan alkua.

Sekoita hyppysellinen inkiväärijauhetta veteen tai syö puoli teelusikallista pilkottua tuoretta inkivääriä 15 minuutin välein tunnin ajan ennen matkan alkua. Jatka, jos pahoinvoinnin oireita ilmenee. Voit myös juoda inkivääriteetä tai napostella karamellisoitua inkivääriä ennen matkaa.

Lue lisää inkivääristä!

Pureskele neilikkaa

Mausteneilikka sisältää yhdisteitä, jotka voivat helpottaa kouristuksia. Ne voivat siis estää myös kuvotusta. Pureskele muutama neilikka ennen matkaa tai tilannetta, joka voi aiheuttaa pahoinvointia.

Anna sitruunan rauhoittaa 

Valmista lämmin, vatsaa rauhoittava juoma puristamalla yhden sitruunan mehu kupilliseen lämmintä vettä. Makeuta teelusikallisella hunajaa ja siemaile tarpeen mukaan. Ota juomaa evääksikin termospullossa.

Lue lisää sitruunasta! 

Lääkäriin

Yleensä matkapahoinvointi laantuu pian sen jälkeen, kun poistut liikkuvasta kulkuvälineestä. Hälytä kuitenkin apua heti, jos pahoinvointiin tai oksenteluun liittyy voimattomuutta, huimausta, tajunnan hämärtymistä, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä tai kovaa vatsakipua. Tee samoin, jos vaarana on elimistön kuivuminen, varsinkin jos potilaana on lapsi. Kuivumisen merkkejä ovat huulten ja suun kuivuminen, syvälle kuoppiin painuvat silmät, virtsaamisen väheneminen ja pulssin kiihtyminen. Soita lääkärille, jos lapsi oksentelee usean tunnin ajan tai aikuinen yli vuorokauden.

Paras resepti

Rauhoittava hierontaöljy

 • Erityisesti pitkät automatkat aiheuttavat lapsille usein pahoinvointia. Tämä hyväntuoksuinen hierontaöljy voi rauhoittaa lapsen vatsan matkan aikana. Valmista seos ennen matkan alkua.

 • 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta neljäsosateelusikallinen muskottipähkinäjauhetta

 • 2 ruokalusikallista kuivattua piparminttua, reilu puoli desilitraa kasviöljyä

Sekoita ainekset keskenään. Jätä tunniksi ja siivilöi. Hiero öljyä lapsen jalkoihin, ohimoille ja ranteisiin. Jos et aja itse, tai jos matkustatte laivalla tai lentokoneella, voit käyttää öljyä myös matkan aikana.

Kokeile myös näitä matkapahoinvoinnin helpottamiseen:

Lue lisää: 

Kun outo vatsakipu vaivaa

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta

Tilaa Kotikonsteilla terveeksi -kirja täältä