Variksenmarjaa (Empetrum nigrum) kasvaa metsissämme lähes yhtä paljon kuin mustikkaa, mutta yli 90 prosenttia sadosta jää poimimatta. Kiiltävänmustat, miedon makuiset variksenmarjat ovat kuitenkin todellista superruokaa, jota ei kannata marjametsässä ohittaa. Ne sisältävät runsaasti ravintokuitua ja mm. enemmän C-vitamiinia kuin mustikka, puolukka ja karpalo. Tämän matalakasvuisen, ainavihannan varpukasvin muita nimityksiä ovat kaarnikka, harakanmarja, kraakunmarja ja sianmustikka, jotka nekin heijastavat sitä kohtaan aiemmin tunnettua halveksuntaa. Variksenmarjan satokausi kestää elokuun alusta ensilumiin asti. Hangen alle jääneitä marjoja voi kerätä myös keväällä. Variksenmarja sopii hyvin leivonnaisiin, marjakeittoihin, puuroihin ja pirtelöihin. Mehuksi ja hilloksi sitä voi valmistaa esimerkiksi musta- ja punaherukan, puolukan ja mustikan kanssa.
