Previous slide
Next slide

Tulkitse kissasi käytöstä oikein: 17 asiaa, jotka kissasi haluaisi kertoa sinulle

kissa ja käytö
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Daryl Chen
Toivotko salaista opaskirjaa, joka paljastaa sinulle kissojen kielen ja käytöksen salat? Tässä muutama asia, jotka kissasi haluaisi sinun ymmärtävän.

Älä häiritse minua, kun torkun kannettavan tietokoneesi tai näppäimistösi päällä

Te ihmiset jaksatte puhua siitä, miten teidän täytyy tehdä töitä tietokoneellanne, ja sysäätte meidät pois sen päältä kesken makeimpien päiväunien. Mutta mepä tiedämme, mitä todellisuudessa aiotte tehdä: katsoa kissavideoita. Omituista. Ettekö te ihmiset ymmärrä, että me kissat tarvitsemme 12 – 16 tuntia unta päivässä tai olemme tyystin hyödyttömiä? Lisäksi sirot vartalomme tarvitsevat tietokoneidenne lämpöä: ihanteellinen ruumiinlämpömme on kokonaiset kaksi astetta korkeampi kuin teillä ihmisillä.

Lakkaa ottamasta minusta kuvia (en ole mikään Kardashian)

Te ihmiset ette malta olla räpsimättä kuvia puhelimillanne, kun olette lähellämme. Joskus jopa turvaudutte kataliin temppuihin ja yritätte kiinnittää huomiomme heiluttelemalla hauskoja leluja mutta pudotatte ne heti, kun käännymme katsomaan. Se on oikeaa julmuutta. Jos me kissat suostumme malleiksi kuviinne, voitte sentään leikkiä kanssamme hiukan – tai antaa sen sijaan erään kuuluisan piirroskissan huvittaa teitä. Mutta mitä valokuviin tulee, yhdestä asiasta teidän ei tarvitse kantaa huolta: kameran salama ei vahingoita kissojen silmiä, vaan tekee niiden silmistä karmivan hehkuvat punasilmäefektin takia. Kissojen silmissä olevat, heijastavat solut auttavat niitä näkemään hämärässä.

Kädet irti vatsastani, sopiiko?

Oletatte, että kun paljastamme teille mahamme, olemme leikkisiä. On totta, että joissakin tapauksissa tämä on normaalia käytöstä, joka ilmaisee ystävyyttä. Muulloin asia on taas päinvastoin, sillä se on kissojen tapa sanoa: ”Haluatko tapella? Antaa tulla.” Mahan paljastaminen on puolustusliike, joka näyttää mahdollisille vihollisille, että kaikki raajamme ja kyntemme ovat valmiina iskuun. On myös eräs toinen tavallinen syy, jonka takia paljastamme masumme: yritämme vain venytellä.

Olen kissa… anna minun raapia

Te ihmiset leikkaatte ja viilaatte kynsiänne, jotta ne eivät kasva ennätyspitkiksi, ja meidän kissojen täytyy niinikään hoitaa omia kynsiämme. Yksi keino siihen on eräs kissoille tyypillinen käytös: raapiminen, joka auttaa meitä poistamaan kuolleen kynsiaineksen. Kissojen jatkuvalle raapimiselle on myös kaksi muuta selitystä: Teemme niin merkataksemme reviirimme (tassuissamme on hajurauhaset – coolia, eikö totta?) ja venytelläksemme (miten liikkeemme voisivat muuten olla aina niin viehkeät?). Ikävä kyllä joskus paras raapimispaikka löytyy ihmisten suosikkisohvalta tai -matolta. Silloin saatatte päättää, että poistatte kyntemme. Rukoilemme, että ette tee niin. Se vastaisi nimittäin sitä, että te ihmiset menettäisitte sormienne päät. Hankkikaa meille sen sijaan nasta raapimistorni (teidän tosin täytyy ehkä kokeilla muutamaa eri sorttia ennen kuin löydämme niistä mieleisemme), hierokaa siihen kissanminttua ja antakaa meille pieni herkku aina, kun käytämme sitä.

Näin leikkaat kissan kynnet

Pystyn kyllä kylvettämään itseni, kiitos vain!

Jotkut tutkijat arvelevat, että nykykissat eivät pidä uimisesta tai kastumisesta, koska niiden ihmiskumppanit ovat suojelleet niitä sateelta ja lumelta aina niiden 5,000 – 10,000 vuotta sitten tapahtuneesta kesyyntymisestä asti. Lisäksi kissojen karva ”ei kuivu nopeasti, joten niiden on yksinkertaisesti epämukavaa olla märkiä”, kertoi Live Science -sivustolle Kelley Bollen, Cornellin yliopiston eläinlääketieteen käytösyksikön johtaja. Bollen lisäsi: ”Kissat ovat kontrollifriikkejä, jotka haluavat pitaa kaikki neljä jalkaansa tukevalla alustalla. Siksi luulen, etteivät ne pidä kellumisen tunteesta.” Kuka kylpyjä ja suihkuja edes kaipaa? Meillä kissoilla on syntyessämme täysi setti kauneudenhoitovälineitä: tassut; karkea, nystyillä varustettu kieli; sekä sylkeä. Mutta vaikka meistä on kamalaa joutua veteen, teidän on varmistettava, että meillä riittää juotavaa – etenkin jos syömme enimmäkseen kuivamuonaa (tölkkiruoka koostuu 78-prosenttisesti vedestä). Riippumatta siitä, mitä kissanne syövät, tarjotkaa niille aina erillinen vesikulho, ja vaihtakaa vesi sekä peskää kulho päivittäin.

Älä sekoa, kun tuon sinulle  ”lahjaksi” kuolleen eläimen raadon tai ötököitä

Eläinten käytöksen tutkijat ovat todenneet pari eri syytä tähän. Saatamme matkia sitä, mitä kissaemomme meille teki. Täytätte ruokakulhomme joka päivä, ja niinpä haluamme tarjota teille vastalahjan. Tai ehkä olemme napanneet enemmän heinäsirkkoja kuin jaksamme syödä yksin, joten tuomme teille sen, mitä jäi yli. Toisaalta saatamme tuoda saaliimme teille, jotta voitte auttaa meitä säilyttämään sitä myöhempää tarvetta varten. Raapimisen tapaan tällaisten lahjojen tuominen on kissoille luonnollista käytöstä, joten teidän ei tarvitse ripustaa kaulaamme kelloa, joka estää meitä saamasta saalista.

Mau’un kertoakseni sinulle jotain erityistä, mutta kun mau’ut vastaukseksi, et puhu kissakieltä

Tutkijat ovat erottaneet yli tusinan verran eri maukumisääniä, joita kissat päästävät, ja kullakin niistä on oma merkityksensä. Yleisesti ottaen kissanpennut maukuvat kommunikoidakseen emojensa kanssa, mutta täysikasvuiset kissat käyttävät maukumisääniä vain kommunikoidakseen ihmisten kanssa. (Toisillemme puhumme sähinällä, murinalla, vingahduksilla ja muilla äänillä.) Hyvin tarkat omistajat voivat erottaa kissansa ”Minulla on nälkä” -äänen sen ”Minulla on tylsää” -maukaisusta, ja tietää eron ”Satutin itseni” ja ”Minua pelottaa” -äännähdysten välillä. Kun mau’utte meille, tunnistamme kyllä äänenne, mutta voisitte yhtä hyvin vaakkua kuin Jaska Jokusen opettaja, sillä maukumisessanne ei ole meille päätä eikä häntää.

Alastomuus ei haittaa meitä

Ihmiset haluavat kivenkovaan pukea meille hattuja, kravatteja, mekkoja ja muita vaatteita. Mutta miksi meitä oikein luulette… koiriksiko? Ahtaat ja kahlitsevat vaatteet tuntuvat meistä kaameilta, ja vaikka joskus saatamme vaivata villapaitojanne, nautimme vain niiden tunnusta tassujemme alla. Emme todellakaan halua vetää niitä yllemme – varsinkaan esiintyäksemme kissameemeissänne. Emme tarvitse vaatteita pysyäksemme pukeissa: jokaisella neliösentillä turkkiamme on yli 5,000 karvaa. Hauska fakta: Tiesitkö, että yhden kissan pinta – karvat mukaan luettuina – vastaa kooltaan pöytätennispöytää?

Älä syytä turkkiani allergioistasi

Miksi niin monet ihmiset ovat meille allergisia? (Kissa-allergia on todettujen tapausten perusteella tuplasti koira-allergiaa yleisempi.) Eiväthän kissat kärsi ihmisallergiasta! Lisäksi te ihmiset haluatte aina syyttää allergiastanne karvojamme. Itse asiassa aivastelunne ja yskiskelynne takana on kovapintainen ja hyvin tarttuva, kissan iholta löytyvä proteiini, ”Fel d 1”. Niille, jotka kuvittelevat ostaneensa ei-allergisoivan kissan, joudumme kertomaan, ettei moista rotua olekaan. Jotkut rodut synnyttävät vähemmän Fel d 1 -proteiinia kuin toiset, mutta sitä on kaikissa kissoissa.

Täytät kotisi houkuttelevilla sähköjohdoilla, mutta torut minua, kun puren niitä. Epäreilua! Olen kissa! 

Useimmat meistä kissoista rakastavat sitä, miltä muovijohto tuntuu hampaitamme vasten. Siksi teidän ihmisten kannattaa olla sähköjohtojenne suhteen tarkkana. Piilottakaa ne, joita ette käytä, ja peittäkää loput kaapelisuojilla (löydätte niitä lemmikkiliikkeistä). Voit myös levittää johtojen pintaan kitkerää omenanestettä (vihaamme tuota makua), mutta käytä sitä säästäen, sillä liian suuri määrä nesteessä olevaa eteeristä öljyä voi tehdä meidät sairaiksi. Jos kissasi pureskelee johtoja jopa kitkerän omenan läpi, pyydä eläinlääkäriä tarkistamaan, ettei sillä ole vaivaa hampaissaan.

Toivon, että päätätte vaihteeksi demonisoida jotain toista eläintä

Jos musta kissa ylittää tiesi, saat kärsiä huonosta onnesta. Älä jätä kissaa nukkuvan vauvan lähelle, sillä se imee vauvan elämän itseensä. Kissat ovat noitien ja roistojen lempilemmikkejä. On kestänyt vuosia, että me kissat olemme onnistuneet pääsemään kaikesta tästä kielteisestä (ja täysin väärästä) huomiosta. Lopettakaa valheiden levittäminen, ja yrittäkää sen sijaan jatkaa sitä, mitä lajinne tekee parhaiten: puhua roskaa toisistanne.

Voitteko estää lajianne mollaamasta ihmisiä, jotka rakastavat meitä? Rakkaudella, kissat

Koiria rakastavat ihmiset esitetään ulospäinsuuntautuneina, kiltteinä ja aktiivisina, mutta ne, jotka valitsevat seurakseen mieluummin kissan, ovat muka ”hulluja kissanaisia” – toisin sanoen pakkomielteisiä ja antisosiaalisia erakkoja. Se loukkaa tunteitamme. Meillä on toinenkin ongelma: miksi sana ”viekas” täytyy aina liittää kissoihin?

Monet kissat elävät kuin ‘Seinfeldissä’ – eli ilman halauksia, ilman oppimista

Olemme pehmeitä ja kauniita, joten te ihmiset haluatte aina nostaa meidät syliinne ja halata meitä. Siihen me sanomme: Lähestykää varoen. Jotkut kissat suostuvat syliteltäviksi, mutta monet meistä eivät pidä niin ahdistavista tilanteista, vaikka se tapahtuisi sylissänne. Voitte toki kokeilla onneanne, mutta kun alamme hangoitella vastaan, laskekaa meidät (varovasti) maahan. Älkää ikinä yrittäkö nostaa meitä syliinne, kun olemme nukkumassa tai syömässä. Ja mitä suukkoihin tulee, me kissat emme suoraan sanottuna ymmärrä siitä mitään. Toivoisimme, että sivistäisitte itseänne kissojen rakkaudenkielestä. Me osoitamme teille rakkautta tönimällä teitä päällämme, hieromalla itseämme kasvojanne tai sääriänne vasten, tai esittelemällä takapuoltamme.

Olemme aamuvirkkuja – yrittäkää kestää

Kun alamme maukua juuri ennen aamunkoittoa – teidän vielä nauttiessanne viimeisistä hetkistä ennen kuin herätyskellonne pärähtää soimaan – toimimme vain luontomme mukaan. Ja vuorokausirytmimme muuttuvat vuodenaikojen mukaan, aivan kuten teilläkin. Kun päivät alkavat muuttua pidemmiksi, ja kissat sekä oravat ovat jalkeilla aiemmin, emme mekään voi jäädä nukkumaan. Voitte vaientaa maukumisemme aamupalalla, mutta muistakaa, että se vain vahvistaa kissamaista käytöstämme. Jos haluat tosiaan tehdä lopun varhaisista aamuista, aloita ripustamalla ikkunaasi pimennysverhot tai -kaihtimet, jotka pitävät auringonvalon ulkona. Yritä sitten pitää kiinni samoista ruokinta-ajoista: kerran aamulla (mutta ei heti herättyäsi, koska silloin yhdistämme jalkeilla olemisen ruokaan) ja kerran ennen nukkumaanmenoa (yritä viivyttää nälkäämme). Ja viimeisenä: ole kärsivällinen. Yrität päästä eroon (vähintäänkin) tuhansien vuosien aikana kehittynyttä kissakäytöstä. Sinun täytyy ehkä hyväksyä tappiosi.

Kun pysähdymme, putoamme ja pyörähdämme, olemme yleensä ihan kunnossa

Tarkista, mitä kello on ja missä käytöksemme tapahtuu, jotta voit tulkita sen merkityksen. Usein yritämme nimittäin vain saada huomionne. Ilmeneekö käytöksemme, kun olet puhelimessa? Istut tietokoneesi ääressä? Vedät kenkiä jalkaasi ennen kuin lähdet ulos? Muista, että te ihmiset saatte tavata joka päivä pilven pimein kaltaisianne. Useimmat kissat taas saavat nauttia tuntuvasti pienemmästä yleisöstä – joka koostuu kanssamme asuvista ihmisistä – joten osoita arvostustasi tuhlaillen.

Kun mau’umme lakkaamatta, yritämme ehkä pyytää apua

Jotkut kissat, kuten itämainen lyhytkarva tai siamilainen, ovat muita puheliaampia. Mutta jos tavallisesti hiljainen kissasi ryhtyy maukumaan voimalla, se voi olla niin sairas, että se tarvitsee oitis eläinlääkärin hoitoa. Maukumisemme takana voi myös olla eräs vähemmän pahaenteinen syy: huomion hakeminen. Te ihmiset olette päättäneet yleistää, että kaikki kissat ovat yksinäisiä rakastavia, varautuneita otuksia. Väärin! Tarvitsemme toki rauhallisia hetkiä, mutta pidämme seurasta etenkin, jos olet poissa koko päivän.

Kun hoidamme asiamme hiekkalaatikon vieressä, emme vain käyttäydy huonosti

Jos meillä on virtsatientulehdus, emme välttämättä ehdi kissavessaamme ajoissa. Anna eläinlääkärin tarkistaa, vaivaako kissaasi tämä tai jokin muu biologinen vaiva. Ja jos ongelmana ei ole virtsatientulehdus, syypää voi olla itse hiekkalaatikko. Me kissat haluamme, että kissanhiekkamme on kuin Kate Middletonin hiuskuontalo: puhdas ja runsas. Vaihda siis hiekka joka päivä ja laita se mielellään avoimelle alustalle: pidämme siitä nimittäin enemmän kuin suljetusta laatikosta.

Lue lisää: 

4 syytä kissan kiukkuun

8 takuuvarmaa merkkiä,joista tiedät, että kissasi luottaa sinuun 

Ohjeita, joiden avulla voit kouluttaa kissan tekemään viisi elämän mullistavaa asiaa