Previous slide
Next slide

9 mahtavaa faktaa oliiviöljystä

Oliiviöljy
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kuivakaapin peruselintarvikkeella eli oliiviöljyllä on paljon enemmän käyttötarkoituksia kuin ehkä kuvittelet.

Vilkaisepa näitä yhdeksää uskomatonta faktaa oliiviöljystä:

1. Oliiviöljy kestää vuosikausia, kun sitä säilyttää oikein. Maku pysyy hyvänä, kun oliiviöljyä säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa. Heitä oliiviöljy pois ja osta uutta, jos se näyttää samealta. Tällöin sen ravintopitoisuus on voinut muuttua.

2. Oliiviöljyn kertatyydyttymättömät rasvahapot tekevät ruokavaliosta sydänystävällisen. Tutkimusten mukaan 2 ruokalusikallista neitsytoliiviöljyä päivittäin 1 viikon ajan nauttineiden aikuisten LDL-kolesterolitaso oli alentunut ja veren antioksidanttimäärä oli kohonnut.

3. Oliiviöljy suojelee syövältä. Oliiviöljyn sisältämät antioksidantit saattavat varjella rintasyövältä. Ekstraneitsytoliiviöljyn lignaanit voivat suojella syövältä nujertamalla varhaisia syöpämuutoksia soluissa.

4. Sydän hyötyy oliiviöljystä. Se lisää HDL-lipoproteiinia, joka on hyvälaatuista kolesterolia. Oliiviöljy sisältää myös fytokemikaaleja ja E-vitamiinia, joka poistaa kolesterolia valtimoista. Lisäksi oliiviöljy vähentää nivelreumaa, sydäntautia sekä muita terveysongelmia aiheuttavia tulehduksia.

5. Paino putoaa oliiviöljyn avulla. Tutkimusten mukaan oliiviöljy voi hidastaa vatsan supistuksia, jolloin olo pysyy kylläisenä pidempään.

6. Vastustuskyvyn vahvistamiseen liitetty oliiviöljy auttaa kehoa hyödyntämään muista ruoista saatuja kasvikemikaaleja. Esimerkiksi tomaattien rasvaliukoinen antioksidantti lykopeeni imeytyy parhaiten, kun sitä nauttii esimerkiksi oliiviöljystä saatavan terveellisen rasvan kera.

7. Iho voi pysyä terveempänä oliiviöljyn avulla. Poista aknea sekoittamalla 4 ruokalusikallista suolaa ja 3 ruokalusikallista oliiviöljyä. Kaada seos käsiisi ja sormiin ja hiero kasvoihin. Anna imeytyä minuutin tai pari ja huuhdo sitten pois lämpimällä saippuavedellä. Käytä päivittäin viikon ajan ja vähennä sitten kahteen tai kolmeen kertaan viikossa. Iho parantuu huomattavasti.

8. Oliiviöljyä voi käyttää myös hiusten hoitoaineena. Ovatko hiuksesi rutikuivat? Kosteuta niitä lämmittämällä (älä keitä) 2,5 dl oliiviöljyä ja hieromalla sitä sitten hiuksiin. Peitä hiukset muovipussilla ja kiedo pyyhkeen sisään. Anna hautua 45 minuuttia, pese sitten shampoolla ja huuhtele huolellisesti.

9. Ekstraneitsyt- ja neitsytoliiviöljy ovat kylmäpuristettuja sekä jalostamattomia öljyjä ja sisältävät suuren määrän ravintoaineita.

Lue lisää
12 yllättävää faktaa avokadosta 
10 herkullisen erilaista tapaa käyttää basilikaa 
10 herkullista tapaa nauttia tomaatista