Uudehko tulokas suomalaisissa ruokakaupoissa on alun perin Meksikosta kotoisin oleva kaktusviikuna eli viikunaopuntia. Meille viikunakaktuksen hedelmät, jotka eivät nimestään huolimatta siis ole sukua viikunoille, tulevat todennäköisemmin Välimeren seudulta, missä satokausi kestää elokuusta lokakuuhun. Kaktusviikunan väri vaihtelee vihertävästä syvänpunaiseen, oranssiin ja keltaiseen. Kuoren pinnassa on runsaasti pieniä piikkejä, jotka kannattaa harjata pois ennen hedelmän kuorimista. Kaktusviikunan maku on hapokkaan raikas, ja sen kuvaillaan muistuttavan esimerkiksi mansikkaa, päärynää tai melonia. Hedelmän pienet siemenet ovat nekin syötäviä – niitä ei siis tarvitse poistaa. Kaktusviikuna maistuu sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi salaateissa tai meksikolaiseen tapaan mausteisessa salsassa. Mehukas hedelmä toimii myös hedelmäsalaateissa tai vaikkapa raikkaassa margarita-drinkissä.
