Previous slide
Next slide

10 huonoa tapaa, jotka vaarantavat terveytesi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: CLAIRE NOWAK
Vaarantavatko pienet arkiset tapasi terveytesi? Selvitä, mitä tiedossa voi olla, jos nukut TV päällä, ajat autoa varvassandaaleissa ja paljon muuta.


Kannattaako illalla nukahtaa TV:tä katsoen?

Tämä tapa saattaa pilata unesi. Australiassa tehty tutkimus kertoi, että TV:n katsominen pitää lapset ja teinit hereillä sen sijaan, että tuudittaisi heidät uneen. Pennsylvanian yliopistossa vuonna 2009 tehty tutkimus paljasti, että aika, jonka ihmiset viettävät katsoen TV:tä ennen nukkumaan menoa voi johtaa unen puutteeseen. Ohion osavaltion yliopiston tutkijat jopa totesivat, että TV:tä muistuttavalle valolle yöllä altistetut hamsterit osoittivat merkkejä masennuksesta. Älä kuitenkaan ala viettää aikaa myöskään iPadisi tai älypuhelimesi kanssa. Nämä laitteet voivat stimuloida aivojasi vielä enemmän. Jos käytät niitä ennen nukkumaanmenoa, tulee nukahtamisesta hankalampaa, sanoo unihäiriöihin erikoistunut psykologi Michael Breus.
Jos kuitenkin olet täysin varma siitä, että Seinfeldin uusinnat lähettävät sinut höyhensaarille, et ehkä olekaan väärässä. ”Joidenkin ihmisten on vaikea ’sammuttaa ajatuksiaan’ ja heitä passiivinen TV:n katselu voi rentouttaa ja auttaa nukahtamaan,” Breus sanoo. Muista kuitenkin ajastaa TV:si sammumaan, jotta kaiuttimista kajahtava mainos ei herätä sinua keskellä yötä.

Miten inhaa on käyttää puolisonsa hammasharjaa tai partaleikkuria?

Olitpa miten läheinen hyvänsä kumppanisi kanssa, henkilökohtaiseen hygieniaan käytettävien esineiden vaihtelu voi mennä liian pitkälle, sanoo Shilpi Agarwal, perhelääkäri ja integratiivisen lääketieteen ammattilainen Los Angelesista. Hammasharjoissa asuvien kariesta ja iensairauksia aiheuttavien bakteerien lisäksi flunssa- ja influenssavirukset voivat viipyä hammasharjassa jopa kahdeksan tuntia, hän sanoo. (Nämä virukset voivat toki siirtyä ihmiseltä toiselle myös suutelemalla—joten jos suukottelet puolisoasi usein, olet luultavasti altistunut niille joka tapauksessa.)
”Mitä partaleikkureihin tulee, Staphylococcus-bakteerit voivat olla vaaraksi. Toisen ihmisen partaterässä saattaa olla bakteereita, jotka leviävät ihokontaktissa ja voivat johtaa tulehduksiin, näppylöihin ja jopa paiseisiin. Riski on erityisen suuri, jos satut rikkomaan ihon,” tri Agarwal sanoo. Tietyt bakteerit saattavat olla jopa resistenttejä antibiooteille.
Huomioi myös tämä: Miesten ihon ja naisten säärten iho ja karvoituksen muodostamat kuviot eroavat toisistaan suuresti. ”Jos samaa partaterää käytetään molempiin, sen terään tulee enemmän vaurioita. Se aiheuttaa molemmille käyttäjille haavoja ja punoitusta, jotka saattavat pian olla täynnä bakteereita.”

Miten inhottavaa on juoda vettä pullosta, joka on jäänyt autoon moneksi viikoksi?

Ensin kannattaa muistaa, että pelästyneiltä sukulaisilta saamistasi sähköposteista huolimatta, ei Yhdysvaltain syöpäyhdistyksen mukaan ole tarpeen pelätä että muovipulloista irtoaa nesteeseen syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Kaupalliset vesipullot eivät myöskään sisällä huolestuttavia hormonitoimintaa haittaavia kemikaaleja, kuten bisfenoli-A:ta (BPA) tai ftalaatteja.
Käytetyt pullot saattavat kuitenkin sisältää bakteereja, jotka virtaavat nesteen mukana suusta takaisin pulloon, sanoo Charles Gerba, mikrobiologi Arizonan yliopistosta ja yksi kirjan The Germ Freak’s Guide to Outwitting Colds and Flu kirjoittajista. Yllättävää kyllä, ”se ei ole ongelma, kunhan et jaa pulloasi muiden kanssa,” hän sanoo. Immuunijärjestelmäsi on nimittäin jo hoitanut suussasi olevat flunssabakteerit. Yksi poikkeus sääntöön kuitenkin on: urheilupullot, joiden korkki täytyy painaa kiinni sormella. Käsissäsi olevat bakteerit, kuten E. coli tai Staphylococcus voivat saastuttaa pullon nokan, kun painat sen alas. Ne kukoistavat lämpimässä, kosteassa ympäristössä. ”Sitten laitat sen suuhusi? Se ei ole kovin hyvä idea,” Gerba toteaa.

Kuinka inhottavaa on, jos annan koirani nuolla jäätelöäni?

Ikävä kyllä väite siitä, että koirasi suu olisi omaasi puhtaampi, ei pidä paikkaansa. Vuonna 2012 Japanissa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että sekä koirilla että ihmisillä on suussaan monia erilaisia vahingollisia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tai pahentaa ientulehdusta. Koirien tiedetään myös kantavan salmonellabakteereita, Gerba sanoo. Ne taas voivat aiheuttaa ihmisissä vakavia ruokamyrkytyksen oireita. Jos jaat ruokasi koirasi kanssa tai annat sen nuolla suutasi, aiheutat teille molemmille terveysriskin, joka riippuu kummankin suussa olevista bakteereista. Jos hauvasi lisäksi nuuskii ja nuolee ällöttäviä juttuja kävelyillään (kuten peuranulostetta, puolimädäntyneitä roskia), kuka tietää, millaisia pöpöpommeja ja kemikaaleja sen kielellä saattaa pesiä? ”Henkilökohtaisesti suhtaudun epäluuloisesti kaikkiin eläimiin, jotka käyttävät kieltään vessapaperina,” sanoo Gerba.

Eikö leivänpaahdinta kannata jättää kytketyksi seinään?

Tässä ajatus on paremminkin: “Parempi katsoa kuin katua.” Leivänpaahtimet syttyvät käytössä paljon helpommin, mutta oikosulkuja voi tapahtua myös silloin, kun paahdin ei ole päällä—etenkin, jos sen johto on vaurioitunut. Jos paahdin jää kytketyksi seinään, saatat vahingossa jättää tai laittaa sen päälle. (Kansallisen paloturvallisuusyhdistyksen [NFPA] analyysi osoitti, että neljän vuoden aikana syttyneistä 3,600 paahtimen/paahdinuunin aiheuttamista tulipaloista 8 prosenttia syttyi, kun laite jätettiin vahingossa päälle tai sitä ei sammutettu.) Paahtimeen kerääntyvät murut voivat olla paloturvallisuusriski, jos niitä ei poisteta huolellisesti.
“Suurimmat leivänpaahdinten valmistajat kehottavat kytkemään laitteen irti seinästä,” sanoo Lorraine Carlie, NFPA:n valistus- ja kampanjatoiminnan puheenjohtaja. Jos kuitenkin pidät paahtimesi kaukana helposti syttyvistä materiaaleista, ei luultavasti haittaa, jos et muista kytkeä sitä irti joka ikinen kerta.

Voinko ajaa autoa varvassandaaleissa?

Varvassandaalit ovat syypää joihinkin todella traagisiin onnettomuuksiin—kuten erääseen New Yorkissa tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa nainen menetti autonsa hallinnan, törmäsi kirkon eteiseen ja tappoi samalla kolme ihmistä. Varvassandaalit voivat luiskahtaa jaloistasi ja jäädä jumiin jarrun tai kaasuttimen alle, tai painaa molempia samaan aikaan, sanoo entinen poliisi ja virallinen liikenneturvallisuus- ja onnettomuusasiantuntija John E. Langan. ”Autolla ajaminen on vaarallisinta, mitä keskivertoihminen elämässään tekee. Miksi tekisit siitä entistä vaarallisempaa käyttämällä vääriä jalkineita?” hän kysyy. Kun siis seuraavan kerran aiot istua ratin taakse varvassandaaleissa, ota ne pois ja laita ne vieressäsi olevalle istuimelle. ”Ajaminen paljain jaloin on varvassandaaleja parempi vaihtoehto,” lisää William Van Tassel, ajokoulutusten päällikkö AAA:n valtakunnallisesta toimistosta.

Voinko pestä hiukseni suihkusaippualla, jos mitään muuta ei ole?

Jos shampoosi loppui juuri, voit huoleti tehdä niin kerran. Suihkusaippuat sekä kivisaippuat voivat kuitenkin synnyttää kemiallisen reaktion vedessä olevien mineraalien kanssa, ja se taas voi jättää hiuksiisi likaisen pinnan, sanoo LeAine Dehemer, Los Angelesissa asuva ihonhoitotuotteiden tutkija ja kehittäjä. Itse asiassa suuren määrän kosteuttavia ainesosia sekä öljyjä sisältävät saippuat voivat jättää vielä enemmän jäämiä, jotka tekevät kutreistasi latteat ja raskaat. ”Hiukset ovat hyvin huokoiset ja imevät paljon vahoja ja öljyjä,” sanoo Dehmer. Jos siis haluat pakata kevyemmin vaikkapa matkaa varten, yritä etsiä suihkushampoota. Se pesee hiuksesi ilman turhia jäämiä, Dehmer toteaa.

Kuinka huono tapa kynsien pureminen oikeastaan on?

Huonompi kuin voisit luulla. Kynsien pureminen, jota lääketieteessä kutsutaan onykofagiaksi, ei vain vahingoita kynsiesi ulkonäköä. Se antaa käsissäsi olevien bakteerien päästä elimistöösi ja verenkiertoosi. Ajattele asiaa: Vaikka pesisit kätesi tai käyttäisit käsidesiä säännöllisesti, et voi pitää kiireisiä käsiäsi puhtaana joka ikinen hetki. Lisäksi et voi nähdä kynsiesi alla pesivää mönjää. Kun nuo bakteeriset kädet menevät lähelle suutasi, bakteerit pääsevät sen sisään ja saattavat aiheuttaa flunssan, influenssan tai bakteeri-infektioita. Jatkuva kynsien pureskelu voi lisäksi saada hampaasi lohkeamaan tai murtumaan.

Voinko ahmia ruokani, jos olen todella nälkäinen?

Vain, jos olet valmis hyväksymään tekosi seuraukset. Vuonna 2017 Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osallistujat jaettiin ryhmiin ruokailunopeutensa mukaan (hidas, normaali ja nopea), ja heidän terveyttään seurattiin viiden vuoden ajan. Tutkimuksessa todettiin, että nopeammin syöville ihmisille kehittyi muita helpommin metabolinen oireyhtymä, eli ”rypäs” sairauksia, joihin kuuluu korkeaa verenpainetta, korkeaa verensokeria ja matala HDL-tasoa (”hyvä” kolesteroli). Ne taas kasvattavat sydän- ja veritautitautien riskiä. Lisäksi ahmiminen vaikutti vatsaan. Kun syöt liian nopeasti, aivosi ja ruoansulatuksesi eivät ehdi rekisteröidä, että syöt. Niinpä syöt helposti liikaa ja painosi nousee nopeasti.

Ei kukaan oikeasti käytä hammaslankaa joka päivä—täytyykö minun?

Luultavasti. Yhdysvaltain hammashoidon yhdistys suosittelee, että kaikkien tulisi ”päivittäin puhdistaa hampaidensa välit mekaanisesti”, hammaslangan käyttö ei ehkä vaikutakaan kovin paljon suusi terveyteen. Associated Press arvioi 25 tutkimusta, jotka tarjosivat heikkoja, hyvin epäluotettavia todisteita siitä, että hammaslangan käyttö vähentää ientulehdusta ja kariesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi unohtaa se kokonaan. Mayo Clinicin mukaan tutkimustulokset osoittavat, että tukikudostulehdus (vakava iensairaus) voi kasvattaa sydänsairauksien riskiä, joten hammaslangan käyttö voi auttaa niin sydäntäsi kuin suutasikin. Voit myös investoida hammasväliharjoihin tai suusuihkeeseen, jos haluat välttää hammaslangan käyttämiseen liittyvät hankaluudet.