Previous slide
Next slide

11 terveellistä ruokatrendiä vuonna 2020

ruokatrendit
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Amy Gorin
Kasviperäisestä ruoasta meijerituotteisiin, ravintoasiantuntijat kertovat parhaat vinkkinsä terveellisistä ruokatrendeistä, jotka näkyvät tänä vuonna kaikkialla.

Ajat tosiaan muuttuvat, mitä terveellisiin ruokatrendeihin tulee. Maidottomasta kasviperäisiin vaihtoehtoihin, elintarviketeollisuus on reagoinut kehityksellään terveys- ja hyvinvointitrendeihin, joita syntyy jatkuvasti lisää. Terveystietoisina kuluttajina meidän tehtäväksemme jää löytää itsellemme sopivat terveysruoat, jotka tyydyttävät nälkämme ja täyttävät ravintotarpeemme.

Mitkä ruokatrendit sitten ovat oikeasti terveellisiä, ja mitä kannattaa karttaa? Alla olevat aiheet synnyttivät runsaasti keskustelua vuoden 2020 Academy of Nutrition and Dietetics Food & Nutrition Conference & Expo -messuilla. Niinpä kysyimme parhailta ravintoasiantuntijoilta, mitkä trendit heidän mielestään ovat nousussa ja mitä niistä meidän kannattaa kokeilla.

Kasviperäinen ruokavalio

Vuonna 2020 kasvien syömisestä tulee suositumpaa kuin koskaan aiemmin. ”Tämän trendin suosio lisääntyy lisääntymistään, koska se painottaa henkilökohtaisia terveysvaikutuksia sekä planeettamme hyvinvointia,” sanoo Jacqueline Gomes, ravintoterapeutti ja New Jerseyn ja New Yorkin Foodtown-kauppojen ravintoasiantuntija. ”Tutkimusten mukaan pääosin kasviperäistä ruokavaliota noudattavilla on pienentynyt riski kärsiä kroonisista sairauksista, kuten ylipainosta, kakkostyypin diabeteksesta ja sydänsairauksista.”

Kasviperäistä ruokavaliota suunnittelevan ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä kokonaan kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Aloita hitaasti syömällä pari kasviperäistä ateriaa viikossa. Pidä keittiössäsi sopivia aineksia, kuten pähkinöitä, siemeniä ja ravintohiivaa, joista saat helposti loihdittua kasviperäisiä aterioita. Saat niistä kyllä terveellisen määrän proteiinia.

13 asiaa, jotka vegaaniruokavalion noudattaminen saa aikaan 

Parhaat vegaaniset proteiininlähteet

Kukkakaalipohjaiset ruoat

”Kukkakaali – uunissa paahdettuna, pieneksi silputtuna tai dipeillä peitettynä – on ollut tähtivihannes jo parin vuoden ajan, enkä näe sen suosion hiipuvan lähiaikoina,” sanoo Liz Weiss, ravintoterapeutti ja yksi teoksen Eat and Color the Alphabet -kirjan kirjoittajista. ”Tämä ravinteikas ristikukkainen vihannes on suosittu kotikeittiöissä, mutta sitä alkaa näkyä myös kauppojen pizzataikinoissa, leivitetyn kanan kuoressa sekä suolaisissa kastikkeissa.” Kukkakaali löytyy myös vegaanisen Alfredo-valmiskastikkeen aineksista.

Vaihtoehdot gluteenille

Nykyään tarjolla on gluteenittomia versioita miltei mistä tahansa suosikkiruoasta. ”Ihmiset, joiden elimistö ei kestä gluteenia, mutta jotka haluavat silti nauttia vaikkapa tortillojen mausta, voivat turvautua gluteenittomista jauhoista valmistettuihin versioihin,” kertoo ravintoterapeutti Natalie Rizzo New Yorkista. ”Siete Family Foods valmistaa gluteenittomat tortillansa kikherneistä, manteleista, cashew-pähkinöistä ja maniokkijauhoista, ja niiden maku vetää vertoja tavallisille tortilloille.” Ruokakaupoissa tarjolla on myös gluteenittomia suolakeksejä, keksejä, pastaa ja paljon muuta.

Vatsaystävälliset ruoat

”Alamme nähdä probiootteja ja prebiootteja valmis-smoothie-juomissa, jauheina, mysleinä ja monessa muussa muodossa,” sanoo Theresa Gentile, ravintoterapeutti New Yorkin Brooklynista. ”Jos tuote voi taata, että se sisältää terapeuttisen määrän aktiivisia mikrobeja, niistä voi saada tukea oman suolistoflooralleen. Probiootteja sisältävä smoothie voisi olla terveyttä edistävä ja helppo aamupala, ja maustamattoman jugurtin päälle ripoteltu mysli voi tarjota ylimääräisen annoksen probiootteja. Probioottisia ja prebioottisia jauheita voi myös lisätä esimerkiksi smoothie-juomiin. Lue lisää vatsan hyvinvoinnista.

Vaihtoehtoja jauhoille

”Kukkakaalijauhojen ja keto-ruokavalion jättisuosion jälkeen saamme vuonna 2020 varmasti nähdä monia vaihtoehtoja jauhoille,” kertoo Keri Gans, New Yorkissa toimiva ravintoterapeutti ja The Small Change Diet -kirjan kirjoittaja. ”Banaaneista ja kikherneistä manteleihin ja kookokseen, nämä luonnollisesti viljattomat jauhot sisältävät enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin normaalit vehnäjauhot. Ne on helppo vaihtaa vehnäjauhojen tilalle monissa kalaa tai kanaa sisältävissä resepteissä – tai niistä voi valmistaa terveellisempiä muffineita.”

Siemeniä kaikkialla

”Pähkinät tunnetaan terveellisenä välipalana, mutta siemenet ovat niiden pienikokoisempi sisarus, joka ohitetaan usein liian nopeasti,” sanoo Rizzo, Bob’s Red Millin ravitsemuskumppani. ”Proteiinin ja terveellisten rasvojen lähteenä siemenistä on tulossa suositumpi aines ja vuonna 2020 niitä alkaa luultavasti näkyä kaikkialla. Itse rakastan pellavansiemeniä kaurapuurossa, salaateissa, smoothie-juomissa ja jopa wok-ruoissa. Ne ovat luonnostaan gluteenittomia, ja niissä on rutkasti kuitua sekä 6 grammaa proteiinia annosta kohden.”

Adaptogeenit aineksina

”Adaptogeenit ovat yrttejä ja kasveja, jotka voivat vähentää tulehdusta ja helpottaa stressiä, hormonien epätasapainoa sekä immuunitoimintaa,” kertoo Angie Asche, urheilijoihin erikoistunut ravitsemusterapeutti Nebraskan Lincolnista. ”Esimerkkejä ovat kurkuma, maca-jauhe, ashwagandha-jauhe sekä pyhä basilika eli tulsi. Elintarvikevalmistajat ovat jo ryhtyneet lisäämään adaptogeeneja ruoka- ja virvoitusjuomatuotteisiin. Niiden edut voi myös valjastaa käyttöönsä käyttämällä näitä yrttejä ja mausteita ruoanlaitossa. Lisää curryysi potkua kurkumalla, tai terästä smoothiesi maca-jauheella.”

Hyödyllistä tietoa kurkumasta!

10 herkullista tapaa käyttää basilikaa
 

Terveellisemmät keto-ruoat

”Keto-ruokavalion suosio jatkaa kasvuaan, mutta runsaasti rasvaa sisältäviin ruokiin keskittyneet ateriat voivat tehdä terveydelle pahaa, ellei niitä valmisteta oikein,” kertoo Erin Palinski-Wade, ravintoterapeutti New Jerseyn Wadesta ja kirjan 2 Day Diabetes Diet kirjoittaja. ”Paljon tyydyttyneitä rasvoja ja liikaa suolaa sisältävät ruoat voivat olla oivallisia keto-valintoja, mutta niillä voi myös olla kammottava vaikutus sydämen terveyteen. Kun keto-ruokavalio jatkaa suosiotaan, ihmiset alkavat tiedostaa tarpeen syödä puhdasta keto-ravintoa, jossa vähähiilihydraattiset, rasvaiset ruoat tulevatkin tyydyttymättömistä rasvoista ja kasviperäisistä lähteistä. Tällainen keto-ruoka voi auttaa pudottamaan painoa vahingoittamatta terveyttä turhaan.” Terveellisiä keto-ruokia ovat esimerkiksi avokado, pähkinävoit, pähkinät sekä siemenet.

Uudet alkoholittomat cocktailit

Haluatko nauttia yömyssyn ilman alkoholia? ”Luovat ”mocktailit” lisäävät suosiotaan edelleen vuonna 2020,” toteaa atlantalainen ravintoterapeutti Marisa Moore. ”Kun mocktailin pohjana on vaikkapa tulehdusta vähentäviä aineksia, kuten inkivääriä, ja suoliston terveyttä vahvistavaa kombuchaa, se voi olla terveellinen tapa nauttia ystävien kanssa virkistävä lasillinen töiden jälkeen. Nauti tästä trendistä leikkimällä suosikkiainestesi kanssa, tai tutki lähimmän baarin valikoimaa. Saatat yllättyä siitä, miten monenlaisia mocktaileja nykyään on tarjolla. Ne eivät myöskään sisällä alkoholia, joten niitä voi nauttia milloin tahansa ja millaisessa seurassa vain.” Lue lisää mocktail-cocktaileista

Rutkasti kollageenia

”Kollageenijauhe tulee olemaan kauneus- ja ruokamaailman suurimpia trendejä vuonna 2020,” toteaa Joan Salge Blake, kliinisen ravitsemuksen professori Bostonin yliopistosta ja terveys- ja wellness-aiheisen SpotOn!-podcastin juontaja. ”Hydrolysoidusta kollageenista tehdyissä tuoreissa tutkimuksissa on löydetty vanhenemista hidastavia, kollageenia vahvistavia ominaisuuksia, jotka vähentävät ryppyjä. Hydrolysoitu kollageeni ei hajoa syödessä aminohapoiksi, vaan imeytyy ehjänä. Tässä muodossa hydrolysoitu kollageeni voi saada solut tuottamaan ihossa lisää nuorekasta kollageenia ja elastiinia. Jauhe on mautonta, joten aamulla sillä voi tehostaa aamukahvin tai smoothien joukossa.”

Kasviperäinen maito

Kasviperäiset ruoat, kuten meijerituotteiden korvikkeet, sijoittuvat erityisen korkealle vuoden 2020 ruokatrendit kokoavalla Whole Foods Market list -elintarvikelistalla. ”Kasviperäiset maidot ovat edelleen tärkeä trendi,” huomauttaa ravintoterapeutti Lisa Young, joka on kirjoittanut teoksen Finally Full, Finally Slim. ”Vaihtoehtoja on nykyään riittämiin mantelimaidosta ja muista pähkinämaidoista kauramaitoon. Nämä ovat erinomaisia maidon vaihtoehtoja laktoosi-intoleranteille ja vegaaneille. Itse käytän näitä maitoja smoothie-juomissa marjojen ja lehtevien vihannesten kera. Ne eivät sisällä luonnostaan kalsiumia, joten suosittelen käyttämään kalsiumilla ja D-vitamiineilla vahvistettuja versioita näistä maidoista.” Voit juoda kasviperäisiä maitoja sellaisenaan, sekoittaa niitä latteesi tai käyttää niitä vaikkapa mustikka-kukkakaali-smoothien pohjana. Lue lisää kasviperäisistä maidoista. 

Lue lisää: 

30 ruokaa, jotka auttavat ehkäisemään syöpää

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

15 ruoka-ainetta, jotka yli 40-vuotiaiden kannattaa jättää väliin