Previous slide
Next slide

11 yllättävää faktaa pitkäperjantaista

pitkäperjantai_pääsiäinen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Elisa Roland
Pitkäperjantai merkitsee päivää, jolloin Jeesus ristiinnaulittiin. Päivään liittyy monenlaista, leijan lennättämisestä viinan välttämiseen.

Englanniksi päivä tunnetaan ”hyvänä perjantaina”
”Good Friday” ei vaikuta kovin hyvältä päivältä.

BBC:n uutisten mukaan ”Guode Friday”-nimeä käytetiin ensiksi vuodelta 1290 peräisin olevassa South English Legendary -tekstissä. Vaikuttaa ristiriitaiselta kutsua kuolemaa juhlistavaa päivää hyväksi. Juhlapäivä ei kuitenkaan liity pelkästään Jeesuksen kuoleman muistamiseen vaan myös ylösnousemuksen juhlistamiseen. Christianity.com kertoo näin: ”…”hyvän perjantain” nimi on täysin sopiva, koska vaikka Jeesuksen kärsiminen ja kuolema olivat kauheita asioita, ne myös merkitsivät dramaattista huippukohtaa Jumalan suunnitelmassa pelastaa ihmiskunta synniltä.”
 

Pitkäperjantai ei ole kaikkialla juhlapyhä

Yhdysvalloissa monet paikat kuten koulut ja pankit sulkevat ovensa pitkänäperjantaina, mutta The Ethics and Religious Liberty Commission of the Southern Baptist Convention -järjestön mukaan vain 12 osavaltiota pitää sitä virallisena juhlapäivänä: Connecticut, Delaware, Florida, Havaiji, Indiana, Kentucky, Louisiana, New Jersey, Pohjois-Carolina, Pohjois-Dakota, Texas ja Tennessee.
 

Jotkut menevät liian pitkälle

Mic.com kertoo, että on ihmisiä, jotka uskonnollisena tekona naulitsevat itsensä ristiin kokeakseen Jeesuksen ristiinnaulitsemisen – kirkko tuomitsee näin pitkälle menevän juhlistamisen.
 

Ensimmäinen pitkäperjantai

Päivää juhlistetaan keväällä, mutta mikä on pitkänperjantain tarkka päivämäärä? Tämän selvittämiseksi täytyy palata ajassa muutama tuhat vuotta taaksepäin. The Ethics and Religious Liberty Commission kertoo, että näin tekivät kirjailijat Andreas Köstenberger ja Justin Taylor, jotka käyttivät historiallista tietoa alkaen Tiberiuksen hallintokaudelta 1400-luvulta. Kirjassaan The Final Days of Jesus: The Most Important Week of the Most Important Person Who Ever Lived (suom. Jeesuksen viimeiset päivät: tärkeimmän koskaan eläneen henkilön tärkein viikko) kirjailijat tulivat siihen tulokseen, että ensimmäinen pitkäperjantai oli 3. huhtikuuta.
 

Kirkonkellot soivat 33 kertaa

Pitkääperjantaita juhlitaan eri perintein ja rituaalein ympäri maailmaa. India Today -lehden mukaan joissakin paikoissa kirkon alttarille tuodaan aidon kokoinen risti, jota kirkossakävijät koskettavat. Jotkut kirkollismenot myös päättyvät siihen, että kirkonkellot soivat 33 kertaa peräkkäin, yksi lyönti edustaen yhtä vuotta Jeesuksen elämässä. Monet muut pääsiäisperinteet ovat vähemmän uskonnollisvaikutteisia.
 

Leijanlennätys

Bermuda tunnetaan pastellinvärisistä taloista ja vaaleanpunaisista rannoista. Lisäksi se on kuuluisa 1800-luvulta peräisin olevan perinteen vuoksi: pitkänäperjantaina lennätetään leijaa. Mutta miksi? Timeanddate.comin mukaan leijan lennättäminen on toki hauskaa kauniilla rannalla, mutta se saattaa myös symboloida ristiä, jolla Jeesus kuoli, ja hänen taivaaseen nousuaan.
 

Joissakin paikoissa ei kannata tanssia

Saksassa päivä tunnetaan ”suruperjantaina”, joka kuvastaa Jeesuksen kuoleman murheellisuutta. Tämän takia Saksassa tanssimista pitkäperjantaina katsotaan pahalla.
 

Paraati Ecuadorissa

Theculturetrip.com kertoo, että Quiton historiallisella alueella Ecuadorissa cucuruchoiksi kutsutut miehet pukeutuvat violetteihin kaapuihin ja teräväkärkisiin, naamioituihin päähineisiin, ja he kulkevat pitkänäperjantaina kulkueessa. Heidän joukkoonsa liittyy muita ecuadorilaisia, jotka pukeutuvat Jeesuksen tavoin ja kantavat mukanaan painavaa puista ristiä osallistuakseen katuvien marssille. Paraatit ovat suosittu tapa juhlistaa pääsiäistä ympäri maailman. Myös pääsiäispupuja juhlitaan – lue tästä, miksi ne ovat niin suosittuja pääsiäisen aikaan.
 

Pitkäkeskiviikko perjantain sijaan

Lasvegasnow.comin mukaan kaikki eivät juhlista pitkääperjantaita perjantaina. Monille baptisti- ja ei-protestanttisille kirkoille perinteisen perjantain sijaan juhlapäiväksi kohoaakin keskiviikko. Heidän ristiinnaulitsemisen muistojuhlan päivämääränä käytetään juutalaisten pesah-juhlaan kuuluvaa lampaan uhrausta.
 

Ei tuoppien kaatelua

Irlannissa ei ole hankalaa löytää pubeja, mutta pitkäperjantain tuopillinen onkin enemmän kiven alla. Pitkäperjantaina alkoholi puuttuu pitkälti irlantilaisesta perinteestä. Irelandplanner.com kertoo, että jos ryyppyä kuitenkin kovasti kaipaa, kannattaa suunnata rautatieasemalle, lentokentälle tai satamaan. Varoituksen sana: voi olla, että joudut näyttämään matkalippua juoman saadaksesi.
 

Kananmunilla on muutakin merkitystä

Irlantilaisen legendan mukaan pitkäperjantaina munitut munat eivät koskaan mätäne. Irelandplanner.comin mukaan jotkut säilyttävät kananmunia jopa vuosikymmeniä todistaakseen myytin todeksi. Toinen vähemmän riskaabeli irlantilaisperinne on syödä pitkäperjantaina munittu muna pääsiäissunnuntaina. Tarinan mukaan tämä tuo terveyshyötyjä koko vuodelle.
 

Paaston aika

Monet kristityt paastoavat tai ovat syömättä lihaa pitkäperjantaina. Jotkut eivät ota paastoamista niin tosissaan vana syövät vain yhden ison ja kaksi pienempää ateriaa.

Lue lisää: 

Mikä pitkäperjantai on ja miksi sitä vietetään?

9 kiehtovaa pääsiäisperinnettä ympäri maailmaa

Miksi puput ovat pääsiäisen symboli?