Previous slide
Next slide

12 keittiömokaa, jotka voivat käydä sinulle kalliiksi

keittiö
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jill Waldbieser
Älä anna näiden yleisten kokkaustapojen tyhjentää pankkitiliäsi.

Et laadi ruokabudjettia

Kun edessä on säästökuuri, useimmat vinkit keskittyvät viihdepalveluiden karsimiseen, energiatehokkaiden hehkulamppujen ostamiseen tai muihin arkisiin nikseihin. Kukaan ei kuitenkaan mainitse rahaa, jonka haaskaat ruokaan.

Syöminen on jokapäiväinen välttämättömyys, joten sitä ei aina ajatella mahdollisena säästökohteena – mutta se on kaukana totuudesta. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) mukaan amerikkalaiset haaskasivat vuodessa arviolta 161 miljardin dollarin edestä ruokaa.

”Ilman etukäteen määriteltyä budjettia voi usein katsoa pankkitiliään viikon lopulla ja ihmetellä, miten yksittäisiin kauppareissuihin tai pizzatilauksiin saattoi upota satoja dollareita”, sanoo Justin Bailey, yksi taloussuunnittelua tarjoavan Vimvest-sovelluksen perustajista.

Rakastat ruokatilauspalveluja

Kaikilla on päiviä, jolloin päivällisen kokkaaminen ei maistu, mutta tässä ajatus, jonka voimin pääset helpommin patojesi ääreen: Forbesin tekemän analyysin mukaan viime vuonna ruoan tilaaminen suoraan kotiin saattoi maksaa viisi kertaa enemmän kuin saman aterian valmistaminen kotosalla. Jopa tilauspalvelut, jotka toimittavat asiakkaalle kaikki ainekset kokonaisen aterian valmistamista varten, nostivat laskun hinnan kolme kertaa korkeammaksi kuin niiden ostaminen ja valmistaminen itse.

Ostat puolivalmisteita

”Olen oppinut, että keittiössä et säästä rahaa sillä, mitä ostat, vaan sillä, miten sitä ostat”, sanoo Bailey. ”Sen sijaan, että ostat jotain, joka on pilkottu valmiiksi omiin pakkauksiinsa, osta kokonainen vihannes. Se tulee halvemmaksi ja tarjoaa sinulle enemmän materiaalia ruoanlaittoa varten.” Pilko ja viipaloi sunnuntaina koko viikon tarpeet, niin et tule edes menettäneeksi liikaa aikaa.

Säilytät ruokaa väärin

”Useimmat ihmiset eivät osaa säilyttää ruokaa oikein, joten se pilaantuu hyvin nopeasti,” sanoo Alma Schneider, Take Back the Kitchen -blogin ja konsultointiyrityksen perustaja ja kliininen sosiaalityöntekijä. ”Kosteus on vihollisesi.” Hän suosittelee käärimään salaatin ja yrttien kaltaiset hauraat vihannekset talouspaperiin ja säilyttämään niitä uudelleensuljettavassa pussissa. Niin niiden tuoreus säilyy parhaiten. Tuoreiden yrttien kuivaaminen pidentää myös niiden käyttöikää.

Heität kertakäyttötavarat kerrasta roskiin

Samaan hengenvetoon Schneider toteaa, ettei muovipusseja kannata heittää pois yhden käytön jälkeen. Voit huuhdella ja käyttää ne uudestaan. Schneider käyttää omassa keittiössään uudelleen jopa muropakkauksissa olevat pussit. Sama pätee talouspaperiin – käytä niiden sijaan kangasliinoja. Ne ovat parempi vaihtoehto niin ympäristön kuin lompakkosikin kannalta.

Et käytä pakastintasi

Hyvin varustettu pakastin on taloudellisen kokin paras ystävä. Pakastaminen on erinomainen vaihtoehto isoina määrinä ostetuille ruokatavaroille (katso kohta 6), mutta sopii myös vihannesten ja muiden pian pilaantuvien ruokien pidempään säilytykseen.

”Useimmat ruoka-aineet voi pakastaa, jos se tehdään oikein. Sitten ne voi sulattaa ja käyttää tarvittaessa”, Schneider huomauttaa. Pakkaseen voi myös laittaa niin leivät, yli jääneen pastakastikkeen, keiton kuin smoothieita varten sopivat hedelmätkin.

Ostat aterian kerrallaan

”Yksi parhaista säästökeinoista on ostaa ruokakaupasta isompia pakkauksia”, muistuttaa Bailey. ”Suuremmissa pakkauksissa on vähemmän pakkausmateriaalia ja siten vähemmän jätettä, mikä taas tarkoittaa pienempää rahanmenoa.” Säilykkeet tai pakastamiseen sopivat ruoka-aineet, kuten liha, kannattaa ostaa isoina määrinä. Viljelijän ja kuluttajan yhteen tuova kumppanuusmaatalous ja lehmäosakkeet voivat olla myös hyvä tapa ostaa isoja määriä”, Schneider lisää.

Jätät tähteet pilaantumaan

Eräässä Yhdysvaltalaisessa gallupissa ilmeni, että kaksi viidestä ihmisestä vihaa tähteitä. Emme tiedä, miksi tähteet ovat saaneet kurjan maineen, mutta ansaittu se ei ole. Sen lisäksi, että saat nauttia edellisen illan lihamureketta ja perunaa lounaaksi myös seuraavana päivänä, voit poisheittämisen sijaan myös käyttää ylijääneitä aineksia, kuten puoli purkkia salsaa tai keitettyä quinoaa, ja valmistaa uusia, herkullisia aterioita, kuten salaatti- tai jyväkulhoja. ”Pienellä määrällä luovuutta tähteistä voi valmistaa hauskoja, rahaa säästäviä aterioita”, Bailey sanoo.

Haaskaat vettä

On yleinen väärinkäsitys, että tiskien peseminen käsin säästää vettä. Energia-tähdellä varustetut kodinkoneet ovat hyvin tehokkaita. Jos keittiöstäsi löytyy energiatehokkaita koneita, käytä niitä. Varmista myös, että peset täysiä lasteja – siihenkin on omat niksinsä – ja napsautat pois päältä kuivausohjelman, jotta tiskit saavat kuivua huoneilmassa. Niin pienillä muutoksilla voit kasvattaa säästöjäsi.

Syöt liikaa lihaa

Kasvipohjainen ruokavalio on usein terveellisempi ja ystävällisempi planeettaamme kohtaan, mutta se on myös edullisempi. Eräässä analyysissa tutkijat vertailivat USDA My Plate -suositusten mukaisten liha- ja kasvipohjaisten ruokalistojen kustannuksia. He totesivat, että kasvisruokavalion avulla saattoi säästää yli 745 dollaria vuodessa. Sinun ei tarvitse luopua lihasta, jos rakastat sitä, mutta jos vähennät sen käyttöä tai kokeilet reseptejä, joissa pieni määrä riittää pidemmälle, myös kukkarosi voi paremmin. Lue, millä tavoin voit korvata lihatuotteet vegaanisilla proteiininlähteillä!  

Ostat tavaraa satokauden ulkopuolella

Kun teet ostoksesi vuodenaikojen mukaan, säästät rahaa, mutta ruoka maistuu myös paremmalta, sillä se on kasvatettu luonnollisesti, ei pitkien matkojen päässä olevassa kasvihuoneessa. Voit myös pikkelöidä tai säilöä kesän herkut tölkkeihin, niin saat nauttia niistä ympäri vuoden.

Heität ruokaa pois ”parasta ennen” -merkintöjen takia

Kukaan ei halua ruokamyrkytystä, mutta ruokapakkausten merkinnät eivät tarkoita, että ruokatavara on muuttunut vaaralliseksi. USDA:n elintarviketurvallisuuspalvelun mukaan ”vauvoille tarkoitettua maidonkorviketta lukuun ottamatta pakkausmerkinnät eivät kerro tuotteen turvallisuudesta”. Jos ruoka näyttää ja tuoksuu normaalilta, ja sitä on käsitelty ja säilytetty oikein, sen nauttiminenkin on yleensä turvallista.

Et suunnittele aterioita etukäteen

”Ihmiset, jotka haaskaavat rahaa keittiössä, tekevät useimmiten niin siksi, että he eivät suunnittele ostoksiaan”, sanoo Schneider. Laatimalla yksinkertaisen ateriasuunnitelman viikon ajaksi tulet käyttäneeksi tuoreet ainekset ennen kuin ne ehtivät pilaantua ja teet helposti edellisen aterian tähteistä kokonaan uuden aterian. Lisäksi suunnitelma auttaa ehkäisemään ruokakaupassa tehtyjä impulssiostoksia”, huomauttaa Bailey. ”Jos et ole varma siitä, mitä aiot syödä päivälliseksi, etkä löydä sopivia aineksia kotoasi, ostat todennäköisemmin turhuuksia, kun teet viime hetken spontaaneja päätöksiä, joihin tuhrautuu usein helposti liikaa rahaa.”

Lue lisää: 

42 vinkkiä nopeaan ja helppoon painonpudotukseen

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Poista bakteerit keittiöstäsi