Previous slide
Next slide

13 kultaista sääntöä kotoa työskentelemiseen

etätyöt
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Nichole Fratangelo
On tärkeää asettaa rajat työn ja kotielämän välille sekä luoda rutiineja, jotka pitävät motivaatiota yllä.

Kotona työskentelemisen hyvät ja huonot puolet

Koronaviruksen puhkeamisen seurauksena useammat ihmiset kuin koskaan tekevät nyt töitä kotoa käsin. Vaikka useimpia meistä ei haittaa olla vastuullisia ja pitää itsemme ja lähimmäisemme terveinä, kotoa työskentelemisessä on omat ainutlaatuiset haasteensa niille, jotka eivät ole siihen tottuneet. Vaikka olisit kuinka omistautunut työllesi, on helppoa ajautua umpikujaan, kun joudut viettämään koko päivän neljän seinän sisällä. Ajankäyttö- ja tuotteliaisuusvalmentaja Clare Evans myöntää, että häiriötekijöitä aiheutuu muustakin kuin ympäristöstä.

Muihin vaikeuksiin kuuluvat työkurin löytäminen, ihmiskontaktien puuttuminen sekä ajatus siitä, ettei ”toimistosta” pääse kotiin. Tämän lisäksi myös kotityöt (”tuo pyykkikasa ei viikkaa itse itseään”), keittiön läheisyys (”voisin juoda toisen kupillisen teetä”) ja televisio (”katson vain yhden jakson lisää…) ovat suuria syypäitä huomion kiinnittymiseen muualle.
Tässä artikkelissa Evans tarjoaa yksinkertaisia ratkaisuja kotona työskentelyn vaikeuksiin.
 

Pidä erillinen työtila

Olipa sinulla sitten erillinen toimisto tai pikkupöytä, jonka ääressä työskentelet, varmista, että tämä alue on tarkoitettu vain työskentelyyn. Tämä helpottaa huomattavasti töistä lähtemistä päivän päätteeksi ja estää töitä hiipimästä kotielämän sekaan. Valitse talosta paikka, jossa on vähän melua, tai tee tilaa autotalliin tai hiljaiseen kellarinnurkkaan. Jos haluat tehdä töitä sohvalta tai mukavasta tuolista, hanki pyörillä kulkeva läppäriteline, jonka avulla luot liikkuvan työpisteen. Pidämme tästä LEVO:n valmistamasta mallista – se on vankka ja säädettävissä, joten sitä voi käyttää istualtaan, makuultaan tai missä tahansa muussa asennossa.
 

Pidä tavalliset työtunnit

Vaikka olet kotona, ei se tarkoita, ettetkö noudattaisi minuuttiaikataulua. ”Aikatauluta työpäivä samalla tavalla kuin tekisit toimistollakin”, neuvoo Evans. Tämä saattaa olla vaikeampaa niille, joilla on lapsia, mutta harkitse lastenhoidon jakamista toisen töissä olevan vanhemman kanssa: tällä tavoin saatte molemmat kipeästi kaivattua, keskeyttämätöntä aikaa. Varmista, että pidät normaalit työtuntisi, mitkä ne sitten ovatkaan. Kuvittele, että työtuntisi ovat samat kuin työsopimuksessa. Suunnittele töihin saapuminen ja töistä lähteminen samoihin aikoihin kuin normaalisti. Tämän ansiosta pystyt vetämään rajan työn ja kodin välille.
 

Ole yhteydessä töihin – säännöllisesti

Et näe pomoa tai työkavereita yhtä usein kuin ennen, joten on tärkeää pitää heihin säännöllisesti yhteyttä. Lähetä ylimääräinen sähköposti varmistaaksesi materiaalitoimituksen kuitin, soita työkaverille projektiin liittyen ja tee selväksi, että olet käytettävissä koko päivän.
 

Pidä lounastauko

Tai tauko ylipäänsä! Käytä muutama hetki päivästä rentoutumiseen. Tilaa lounasta tai lämmitä edellisen aterian jämät. Anna itsellesi aikaa ladata akut ennen kuin palaat töihin, ja loppupäivä sujuu paljon paremmin. Tämä on haastava mutta tärkeä vinkki. Pitääksesi mielesi selkeänä ja ajatukset terässä, pienet, rentouttavat tauot ovat tarpeen. On kuitenkin tärkeää pitää paussit lyhyinä. Evans ehdottaa, että asetat jokaiselle tauolle tarkan ajan.
 

Älä siivoa

Vastusta kiusausta siivoilla tai aloittaa kotityöprojekteja, kun teet töitä kotoa. Pidä tavallinen siivousaikataulusi. Koska sinun ei kannata siivota viikon aikana vaan keskittyä mieluummin töihin, siivoa koko talo yhden päivän aikana viikonloppuna.
 

Säilytä rutiinit

Vastusta houkutusta jättää pukeutumatta aamulla tai muuttaa aamupalarutiinia. Pidä asiat järjestyksessä kuten silloin, kun matkustit joka päivä toimistoon, ja pidät mielenterveytesi kasassa.
 

Älä ilmoittaudu liikaa vapaaehtoiseksi

Vaikka olet kotona koko päivän, älä ota ystävien tai perheen lapsia tai lemmikkejä vahdittavaksi. Ystävällinen ele voi pian aiheuttaa liikaa vaivaa, kun sinun tarvitsee keskittyä työhön asettamiesi työtuntien aikana. Käytä hyödyksesi työmatkoista säästynyt aika ja tarjoudu auttamaan tuona aikana.
 

Pysy ammattimaisena

Vaikka kotitoimistossa ei olekaan pukukoodia, tämä ei silti tarkoita, että voisit pukeutua pyjamaan tai jättää kokonaan pukeutumatta. Jos olet huoliteltu ja hyvin pukeutunut, suoriudut työtehtävistä ammattimaisemmin ja saat parempia tuloksia. Vältä houkutusta lipsahtaa epäammattimaisen puolelle vain, koska voit vetää jalkaan pörröiset puputohvelit.

Hyödy teknologiasta

”Teknologian pitäisi olla ystäväsi, ei vihollisesi – erityisesti silloin, kun teet töitä kotoa käsin”, sanoo Evans. Muutama asia, joita tarvitset tehokkaaseen kotityöskentelyyn: luotettava tietokone, kuulokemikrofoni hands-free-muistiinpanojen tekemistä varten, sovelluksia jotka auttavat pitämään asiakkaat ja aikataulut järjestyksessä, tulostimen sekä nopean ja luotettavan internet-yhteyden. Ilman näitä yksinkertaisia teknologioita työpäiväsi saattaa takkuuntua.

Suunnittele etukäteen

Työpäivän aloittaminen takki auki ei ehkä ole paras mahdollinen idea. ”Tee itsellesi selväksi, mitä haluat saavuttaa sekä pitkällä tähtäimellä että päivätasolla”, neuvoo Evans. Koeta tehdä lista asioista, jotka täytyy suorittaa, ja pistä ne tärkeysjärjestykseen.

Aseta selkeät rajat

Tämä tarkoittaa sekä fyysistä että henkistä kotityötilaa. Pidä kaikki erillään – työtunnit vain töitä varten ja työtila vain töitä varten. ”Tällä tavoin voit ”sulkea toimiston oven” työpäivän päätteeksi”, Evans sanoo.

Palkitse itsesi

Pitkästä työpäivästä on vaikeaa selvitä, jos et palkitse itseäsi. Yksi kotoa työskentelemisen hyödyistä on se, että voit palkita itsesi asioilla, joista pidät – ilman, että utelias työkaveri pääsee tuomitsemaan. Käy lyhyellä kävelyllä keskipäivän aikaan PowerPoint-esityksen valmisteltuasi tai napostele tuoreilla kekseillä kokouspuhelun jälkeen.
 

Hae tukea

Kotoa työskentelemistä opettelevat tällä hetkellä myös perheenjäsenesi ja ystäväsi. ”Kerro heille, mitkä ovat työtuntisi, milloin sinua saa häiritä, ja milloin et ole tavattavissa”, sanoo Evans. Jos perhe ei vieläkään ymmärrä, aina voi ripustaa kahvaan ”ei saa häiritä” -kyltin (tai vaikka lukita oven). Jos sinulla on edelleen vaikeuksia saada työt tehdyksi, kokeile hankkia jokin toimistotarvike, joka auttaa sinua työskentelemään kotoa käsin. 

Lue lisää: 

Yksitoista tapaa suojautua allergialta kotona 

Näin tauko lisää työtehoa

Ota huolet hyötykäyttöön