Previous slide
Next slide

13 paikkaa, joita lääkärit välttävät koronaviruspandemian aikana

korona
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jihan Myers
Näitä 13 julkista paikkaa lääkärit suosittelevat ihmisiä välttämään.

Julkiset paikat, joita lääkärit välttävät koronapandemian aikana

Jos olet viime aikoina tuntenut olosi levottomaksi sisätiloihin telkeytyneenä, et ole yksin. Elämä koronaeristyksissä ei ole helppoa kenellekään. Lisäksi nyt, kun koronarajoituksia on lisätty julkisten paikkojen osalta, voi olla hankala tietää, missä on turvallista liikkua kodin ulkopuolella.

”Suurin riski saada Covid-19-tartunta on julkisilla paikoilla, joissa vietetään aikaa sisällä ja, jotka ovat täynnä ihmisiä”, kertoo lääketieteen tohtori Sarah P. Cate, joka toimii kirurgian apulaisprofessorina lääketieteen korkeakoulu Icahn School of Medicine at Mount Sinaissa (ISMMS) New Yorkin osavaltiossa. Hänen mukaansa vähäriskisiä paikkoja ovat ulkotilat, joissa ihmiset käyttävät kasvosuojaimia ja, joissa on tilaa pitää riittävä turvaväli muihin ihmisiin.
Jokaisen ihmisen on tärkeää pitää riittävä turvaväli toisiin ihmisiin julkisilla paikoilla, kunnes meillä on rokote. Itse asiassa, Health Affairs -julkaisun toukokuussa 2020 julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että paikoissa, joissa ei ollut suosituksia turvavälien pitämisestä, ilmaantui jopa 35 kertaa useammin Covid-19-tartuntoja kuin paikoissa, jotka ohjeistivat pitämään noin kahden metrin turvavälin. Kun siis olet aikeissa lähteä kotoasi ulos, missä sinun pitäisi pitää varasi? Nämä ovat ne paikat, joissa lääkärit eivät vieraile koronaviruspandemian aikana.

Julkiset vessat & korona

Julkisten vessojen vältteleminen on yleisesti parhaaksesi, koska niissä on tyypillisesti paljon bakteereja. Jos et kuitenkaan pysty välttämään julkisia vessoja, tarkkaile niiden puhtaustasoa, sanoo perhelääketieteen asiantuntija Neha Vyas Ohion osavaltiossa sijaitsevasta The Cleveland Clinic -lääkärikeskuksesta. ”Jos olen menossa jonnekin ja minun täytyy ehdottomasti käyttää julkista vessaa, otan tarkasti huomioon, milloin se on siivottu”, hän toteaa. ”Lisäksi, jos minulla on vessahätä, varmistan, että pesen käteni sisälle mennessäni ja, että vessassa on asianmukaista käsipaperia. Kun tulen ulos vessasta, pesen käteni uudelleen. Olen nykyään todella varovainen tietyissä julkisissa paikoissa. Minä yritän välttää julkisia vessoja, mutta jos minun täytyy käyttää niitä, toteutan ylimääräisiä varotoimia.”

Pankit

Jos pystyt hoitamaan suurimman osan pankkiasioistasi internetissä, haluat ehkä jättää väliin vierailun pankkivirkailijan luo, jos se vain on mahdollista. Syynä tähän on se, että raha on yksi likaisimmista asioista, joita koskemme melkein joka päivä. PLOS One -julkaisun tutkimus huhtikuulta 2017 osoitti, että raha voi kantaa monia erityyppisiä tarttuvia bakteereja. Tästä syystä on parempi käyttää luotto- ja pankkikortteja käteisen sijaan, jotta tartunnan riski pienentyy. ”Yritän rajoittaa käteisen rahan käyttöä”, sanoo Vyas. ”Minun mielestäni on parempi käyttää luottokorttia ja puhdistaa se kuin käyttää käteistä rahaa, sillä kuten tiedämme, raha on todella likaista. Jos käsittelet paljon käteistä, sinun täytyy olla erityisen varovainen.”

Pienet, täpötäydet ravintolat

Kodikas kahvila saattoi olla sinun juttusi ennen koronavirusta, mutta nyt saatat haluta harkita kahdesti ennen kuin varaat pöydän täpötäydestä ravintolasta. ”Asiasta ei ole tehty paljon tutkimusta, mutta turvallisuuden näkökulmasta katsottuna, harkitsisin todennäköisesti hyvin tarkkaan menemistä sellaisiin ruokapaikkoihin, joissa pöytiä ei ole levitetty kovinkaan turvallisin välein”, Vyas sanoo. ”Lisäksi ymmärrän kyllä, että syödessä ei voi käyttää kasvosuojainta, mutta haluaisin kuitenkin nähdä, että tarjoilijat käyttävät niitä.”

Baarit

Jos sinulla on hinku lähteä paikalliseen kapakkaan kesällä, sinun kannattaa ehkä odottaa vielä hieman pidempään. Cate suosittelee, että sisäbaareista pysytään nyt poissa. ”Sisäbaareissa on itse asiassa melko suuri riski sairastua, sillä siellä on niin paljon kosketuspintoja, kuten ovenkahvoja, baaritiskejä ja pöytiä”, hän toteaa. ”Luulen myös, että etenkin ruuhkaisissa paikoissa nämä pinnat on vaikea puhdistaa jokaisen asiakkaan välillä. Lisäksi, kun ihmiset juovat, he ovat huolimattomampia.” Tästä huolimatta, jos satut törmäämään ulkoilmabaariin, joka on esimerkiksi patiolla tai aurinkoterassilla, on riski pienempi, sillä olet ulkona. Caten mukaan hiukkasilla on silloin paljon enemmän ilmaa levitä. ”Toisaalta haluat varmasti olla tarkkana, että et koskettele useita pintoja ja, että pystyt pitämään mahdollisimman paljon turvaväliä muihin ihmisiin. Jos aiot järjestää jonkinlaisen tapahtuman, pidä se mieluummin ulkona kuin sisätiloissa baarissa ja kutsu pienempi määrä ihmisiä, esimerkiksi korkeintaan kymmenen henkeä.”

Kirkot

Kuten suurinta osaa sisätiloista, Cate ei suosittelisi kirkoissa vierailemista. Jos kirkkosi pystyy kuitenkin tarjoamaan jumalanpalveluksia turvallisissa olosuhteissa, saatat silti voida käydä siellä. ”Monet paikat ovat todella mukautuneet tilanteeseen, kuten synagoga, jossa itse käyn. Se järjestää jumalanpalveluksia ulkona, ja niihin voi osallistua vain rajattu määrä ihmisiä”, hän kertoo. Ota selvää, tarjoaako sinun kirkkosi turvallisempia vaihtoehtoja. Pidä myös mielessäsi, että Vyasin mukaan kaikki yhteisölliset toiminnot, kuten kätteleminen, halaaminen, tarjottimien ja kuppien ojentaminen ja kirjojen sekä tekstien jakaminen, pitää lopettaa.

Kuntosalit

Ottaen huomioon kaiken sen hikoilun määrän, mikä salilla tapahtuu, tiedät jo varmaankin, miten paljon bakteereja kuntosaleilla voi olla – jopa silloin, kun emme kamppaile kansainvälistä pandemiaa vastaan. Sports Health: A Multidisciplinary Approach -julkaisu paljasti vuoden 2019 tutkimuksessaan, että jopa 25 prosenttia kuntosalien kosketuspinnoista testasi positiivisen lääkeresistensseille bakteereille ja influenssan taudinaiheuttajille. Hyvä uutinen on se, että kun kuntosalit noudattivat tutkimuksen mukaisia tartunnanhallintakäytäntöjä, ne pystyivät tuhoamaan bakteerit lähes kaikilta pinnoilta. Siitä huolimatta jokainen kuntosali on erilainen, joten sinun kannattaa harkita riskit juuri sen paikan mukaan, jossa kuntoilet. Lisäksi sinun kannattaa varmistaa, että desinfioit kaikki pinnat, joihin kosket; juoksumatosta käsipainoihin. Niiden, jotka pitävät ulkona kuntoilemisesta, kannattaa tehdä se aikaisin, suosittelee Cate. ”Ehdotan vanhempia potilaitani menemään ulos ja kuntoilemaan aikaisin aamulla kasvosuojain kasvoillaan silloin, kun liikkeellä on vähemmän ihmisiä”, hän kertoo.

Julkiset uima-altaat

Vaikka Yhdysvaltain tartuntatautikeskus (CDC) kertoo, että vielä ei ole näyttöä, että koronavirus leviäisi veden välityksellä, uima-altaassa ajan viettäminen voi silti muodostaa riskin. ”Vesi on ehdottomasti vähemmän riskialtis Covid-19-viruksen tartunnanvälityksessä, ja kloori lievittää suurta määrää viruskuormaa. Ei kuitenkaan ole hyvä idea, että olet täpötäydessä uima-altaassa, jossa ihmiset seisovat altaan matalassa päässä ja hengittävät toistensa niskaan”, varoittaa Cate. Jos haluat viettää aikaa uima-altaalla, Vyas suosittelee, että kaikki kosketuspinnat, joilla ihmiset loikoilevat, esimerkiksi rantatuolit, pitäisi puhdistaa säännöllisesti. ”Ihanteellisessa tilanteessa ne puhdistetaan ennen ja jälkeen jokaisen henkilön, joka niitä käyttää”, hän toteaa. Jos et pysty pitämään riittävää turvaväliä, Cate ja Vyas suosittelevat jättämään uima-altaat väliin. Se ei silti tarkoita, että sinun täytyy luopua mukavasta pulahduksesta veteen. Caten mukaan uimarannat ovat yleisesti ottaen sallittuja paikkoja, sillä niissä on helpompi pitää turvaväli muihin ihmisiin kuin julkisella uima-altaalla. ”Rannalla on paljon enemmän tilaa ja vettä, joten siellä on suhteellisen turvallista olla”, hän toteaa. Jätä siis uima-allas väliin ja suuntaa rannalle, kunnes meidät on rokotettu koronaa vastaan.

Kylpylät

Vietettyämme kuukausia sisätiloissa kaipaamme jokainen rentouttavaa kylpyläpalvelua palautuaksemme stressistä ja suodaksemme itsellemme hieman rentoutumista. Cate toteaa kuitenkin, että kylpylässä käymistä ajatellessa kannattaa harkita, miten kauan aikaa tulet siellä viettämään ja, mitä palveluja varaat itsellesi. ”Nopeat palvelut, kuten hiustenleikkuu tai manikyyri ovat hyväksyttäviä, sillä ne kestävät vain rajallisen ajan. Molempien osapuolien käyttäessä kasvosuojaimia, palveluja voi käyttää”, hän sanoo. Siitä huolimatta, jos aikeissasi on viettää koko päivä kylpylässä tai hemmotella itseäsi edes puolen päivän ajan, suosittelemme unohtamaan sen. Sinun kannattaa myös välttää julkisia saunoja. ”Koska lämpötila on korkea, voi se mahdollisesti luoda ympäristön, joka muistuttaa petrimaljaa”, Cate huomauttaa. ”Kyseisiä paikkoja on myös todella vaikea steriloida bakteereista.”

Kauppakeskukset

Kuten monissa baareissa, kauppakeskuksissa on paljon kosketuspintoja, jotka kontaminoituvat helposti. Lisäksi ne kosketuspinnat, joita kosketimme huolettomasti aikaisemmin – kuten liukuportaiden kaiteet, vaaterekit, hissien nappulat ja käytännössä kaikki sovituskopeissa – ovat nyt mahdollisia tartunnanlähteitä. Riippuen myös ihmismääristä, joita kauppakeskuksissa on, voi olla vaikeaa puhdistaa nämä pinnat asiakkaiden välillä. ”Olisin yhä levoton menemään kauppakeskuksiin”, sanoo Cate, joka suosittelee toistaiseksi käyttämään kauppojen tarjoamia noutopalveluita. ”Käyttäisin niitä niin kauan kuin mahdollista tai ostaisin tavarat internetistä. Mielestäni on tärkeää, että ajattelemme tätä pitkäaikaisena elämäntapamuutoksena siihen asti, kunnes rokote on kehitetty, koska on vaikeaa kontrolloida, kuinka usein asiat tulevat puhdistetuiksi, vai tulevatko ollenkaan.”

Konsertit

Vaikka moni suuri ulkoilmatapahtuma on jo peruttu kesän osalta, jos suunnittelet osallistuvasi sellaiseen, jota ei ole, suosittelevat lääkärit vielä harkitsemaan. ”Pysyisin itse kaukana konserteista ja paikoista, joihin ihmiset kokoontuvat”, sanoo Vyas. ”Jos näen järjestäytyneen jonon, kuten ruokakaupassa, ja kaikki pitävät kahden metrin turvavälin, oloni on turvallinen. Jos kuitenkin paikassa on suuri joukko ihmisiä, vältän sitä.” Vaikka sinulla olisi aikeena pitää kahden metrin turvaväli, voi se olla vaikeaa, kun kaikki pyrkivät tungoksessa saada näkymän esiintymislavalle.

Keilahallit

Jätä ne väliin, kehottaa Cate. Ajattele kaikkia niitä pintoja, joihin kosket yhden keilailukierroksen aikana. Lähtien lainaamistasi keilailukengistä koskettamiisi keilapalloihin, on keilahalleissa uskomaton määrä mahdollisuuksia saada tartunta, hän toteaa. ”Näissä paikoissa on todella vaikeaa siivota asiakkaiden välillä ja todella välttää pintojen kontaminoitumista. Jopa ilmastointijärjestelmät voivat olla koronaviruksen tartuntapesäkkeitä.”

Elokuvateatterit

Nämä ovat Caten vältettävien paikkojen listalla samasta syystä kuin moni muu paikka: elokuvateatterissa olet sisätiloissa, muiden ihmisten läheisyydessä ja siellä on suuri määrä kosketuspintoja aina myyntitiskistä katsomoiden käsinojiin. Lisäksi sinulla on muita turvallisempia vaihtoehtoja viihteen katsomiseen, kuten striimauspalvelut (jotka ovat alkaneet julkaista joitakin tämänhetkisiä elokuvateattereissa esitettäviä elokuvia) ja drive in-teatterit. ”Drive in-teatterit ovat hyvä idea”, toteaa Cate. ”Voit katsoa elokuvaa autostasi käsin niiden perheenjäsenten kanssa, joiden kanssa olet eristyksissä. En menisi kovin vähällä elokuvateatteriin juuri nyt. Nyt on luultavasti hyvä idea välttää sitä, kunnes meillä on rokote.”

Huvipuistot

Kuten drive in-teatterit ja kauppojen tarjoamat noutopalvelut, on olemassa muita keinoja tyydyttää huvipuistoissa käymisen nälkäsi sillä välin, kun sopeudumme uuteen normaaliin. ”Monissa huvipuiston laitteissa on olkahihnoja ja kaikenlaisia solkia, jotka on mahdotonta puhdistaa elleivät ne ole metallisia”, kertoo Cate. Vaikka hän ei suosittele perinteisiä teemapuistojen aktiviteettejä, tarjoaa esimerkiksi New Jerseyn Six Flags -huvipuisto drive through-safareja, jotka ovat hauska ja turvallinen vaihtoehto perinteisille huvipuistoille.”

Yksi paikka, jossa sinun kannattaa yhä käydä: lääkärin vastaanotto

“Ihmiset pelkäävät käydä lääkäreiden vastaanotoilla”, kertoo Vyas. ”Me teemme kaikkemme varmistaaksemme, että ihmiset ovat turvassa. Me hankkiuduimme eroon suuresta määrästä tuoleja vastaanotoillamme, jotta ihmiset eivät istuisi liian lähellä toisiaan. Meillä on joka puolella opasteita, jotka muistuttavat ihmisiä pitämään kahden metrin turvavälin. Siltikin minun mielestäni moni ihminen tuntee olonsa hermostuneeksi lääkäriin tullessaan, ja se on varsin huolestuttavaa, sillä ihmiset lykkäävät tarvitsemaansa lääketieteellistä hoitoa.” Jos olet huolillasi tartuntariskistä lääkärin vastaanotolla tai lääkäriasemalla, mutta sinun täytyy varata lääkäriaika hoitotoimenpidettä, lääkärintarkastusta tai ajallisesti kriittistä testitoimenpidettä, kuten paksusuolen tähystystä tai koepalan ottamista varten, soita ensin lääkärisi vastaanotolle selvittääksesi, kuinka he voivat pitää sinut turvassa lääkärillä käynnin lykkäämisen sijaan.

Lue lisää: 

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotain näistä 10 bakteeripesäkkeistä 

6 paikkaa joissa koronatartunnanriski on suurimmillaan

9 koronaviruksen oiretta, jotka kannattaa muistaa