Previous slide
Next slide

13 pientä muutosta, joilla teet kodistasi hetkessä onnellisemman

koti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Tina Donvito
Kun huoneesi on täynnä sotkua tai se ei heijasta persoonallisuuttasi, siinä voi olla vaikea viihtyä. Tässä muutama tieteen keinoin todistettu niksi, joilla voit kohentaa mielialaasi - kohentamalla kotiasi.

Pidä turhan tavaran määrä minimissä

Lehtipinot! Kirjatornit huoneen nurkassa! Joka pinnan peittävä pikkusälä! Jos tämä kaikki kuulostaa tutulta, et ole yksin. Ensimmäinen askel kohti tilaa, jossa voit olla todella onnellinen, on selvittää, mitä sinun kannattaa pitää – ja mistä päästää irti. ”Kodissa vallitseva epäjärjestys saa todennäköisesti myös ajatuksesi epäjärjestykseen,” sanoo ammattijärjestäjä Marie Kondo, KonMari-tekniikan luoja ja Siivouksen elämänmullistava taika –teoksen kirjoittaja. ”Uskon, että vain siisti huone, jossa myös ajatukset kulkevat, auttaa meitä keskittämään huomiomme ja energiamme niihin asioihin, jotka estävät meitä saavuttamasta aidointa onnea elämässämme.” Design-psykologi Sally Augustinin mukaan sotkun voimakkaat henkiset vaikutukset ovat evoluutiomme perua. ”Lajimme ensi päivinä pysyimme hengissä vain tarkkailemalla jatkuvasti ympäristöämme ja meitä mahdollisesti lähestyviä saalistajia”, hän selittää. ”Nykyään tarkkailemme ympäristöämme edelleen yhtä valppaasti, ja liian suuri tavaramäärä tekee tästä alitajuisesta arvioinnista vaikeampaa. Siksi sotkun visuaalinen kompleksisuus on niin stressaavaa.” Princetonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan liian suuri määrä sekasortoisia ärsykkeitä on aivoillemme yksinkertaisesti liikaa. Siivoamisen kymmenen käskyä!

Pidä esillä merkityksellisiä esineitä

Tavarasta luopumisen prosessi ei tarkoita, että sinun täytyy elää karussa ympäristössä – tri Augustinin mukaan se tuntuisikin meille liian vieraalta. Kondon tekniikka käyttää testiä, jossa kysymme, ”sytyttääkö jokin esine sydämessämme iloa”. ”Kun valitset säilytettävät esineet sen perusteella, mikä sytyttää sinussa iloa, selität ja vahvistat itsellesi, mikä on sinulle kaikkein tärkeintä”, Kondo sanoo. Ei ole kyse tuoreimmista sisustustrendeistä – vaan siitä, mitä tunteita jokin esine sinussa herättää. Haluatko edelleen esitellä kolmannella luokalla voittamaasi futispokaalia? Pidä se! Kun pohdit, miten paljon tavaraa jättää esille, muodosta tasapaino elämäsi kaoottisempien elementtien ja visuaalisesti rauhallisemman ympäristön välille. Sopivalta tuntuva määrä on jokaiselle erilainen, mutta tri Augustin kehottaa pitämään yhdessä huoneessa neljä tai viisi kuvaa ja pari esinettä, niiden koosta riippuen. Kun käyt omaisuuttasi läpi, voit Kondon mukaan myös oppia pääsemään eroon sekä fyysisestä että henkisestä painolastista. ”Voit käyttää oppimiasi taitoja monessa tilanteessa, et vain päättäessäsi, minkä matkamuistomukin tahdot säilyttää”, hän toteaa.

Anna persoonallisuutesi näkyä

Kun päätät, miltä huoneesi pitäisi näyttää, saatat innostua lehdissä tai televisiossa näkemistäsi uusista trendeistä. Tri Augustin muistuttaa, että onnellisin olet silloin, kun järjestät kotisi vastaamaan persoonallisuuttasi. ”Ulospäinsuuntautuneet ihmiset saavat energiaa ympäröivästä maailmasta, joten he saattavat nauttia aistillisesti runsaammasta ympäristöstä”, hän selittää. Rohkeat kuosit ja värit voivat stimuloida heitä, mutta ne ovat introverteille liikaa. Sveitsissä tehty tutkimus osoittaa, että sisäänpäin suuntautuneet ihmiset reagoivat ulkoisiin ärsykkeisiin ekstroverttejä herkemmin, joten he tarvitsevat itselleen rauhallisemman tilan. ”Introvertit käsittelevät ympäriltä saamaansa aisti-informaatiota ekstroverttejä paremmin”, tri Augustin toteaa. ”He havaitsevat kaiken. Ekstrovertit havaitsevat vain osan”, joten he kestävät enemmän.

Teen itsellesi rauhoittava tila

Etsi kodistasi ”turvapaikka”, jossa mielelläsi on tilaa rentoutua ja latautua, ja joka tekee olostasi tyynemmän. Et välttämättä tarvitse kokonaista huonetta – turvapaikkasi voi olla vaikkapa luku- tai kutomisnurkkaus, tai pieni askartelutila, tai muuta kylpyhuoneesi kotikylpyläksi. Tri Augustin suosittelee käyttämään pyhään tilaasi kirkkaita, mutta vaimennettuja värejä, kuten salviaa; pehmeitä tekstuureja, kuten flanellia; lämmintä valoa; sekä suorien viivojen sijaan pyöreitä muotoja niin kuvioissa kuin esineissäkin. Tutkimusten mukaan pidämme pyöreistä muodoista enemmän, sillä suorakulmien kaltaiset terävät muodot näyttäytyvät meille uhkina.

Tuo luonto kotiisi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonto voi rauhoittaa meitä psyykkisesti. Yksi keino tuntea itsensä onnellisemmaksi on tuoda kotiinsa kasveja tai kukkia. ”Tuomalla luonnon kotiisi voit ehdottomasti nauttia sen mahtavista psykologisista vaikutuksista”, sanoo sisustussuunnittelija ja design-psykologi Rebecca West. ”Viirivehkat ovat suosikkikasvieni joukossa, sillä ne ovat helppohoitoisia ja pärjäävät hyvin hämärämmissäkin tiloissa.” Tri Augustin ehdottaa välttämään piikikkäitä kasveja. ”Mukavuus liitetään pyöreisiin muotoihin, ei piikkeihin, jotka pitävät meidät hälytystilassa”, hän sanoo. Lisäksi huonekasvit auttavat raikastamaan sisäilmaa ja tekevät terveydelle hyvää”, West sanoo. ”Luonnonpuusta tehdyt huonekalut vihreiden koriste-esineiden tai seinävärin rinnalla riittävät tuomaan ulkotilojen tunnelman kotiisi.” Tässä ovat parhaat ilmaa puhdistavat kasvit!

Tee tilastasi sosiaalisempi

Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, joten tee kodistasi paikka, johon voit myös kutsua ystäviäsi. Harkitse hankintoja, jotka sopivat sosiaalisiin tilanteisiin: grilli ateriointiin ulkoilmassa; tulisija, jonka ympärille voi kerääntyä tai lautapelejä peli-iltoja varten. Varmista lisäksi, että kotisi huoneet on järjestelty yhteisiä tilanteita ajatellen. ”Jos haluat, että olohuoneesi on valmis kirjakerhoasi varten, järjestele huonekalut keskustelun, älä jätti-TV:n ympärille”, West sanoo. Tri Augustin kehottaa ottamaan huomioon myös eri vieraiden persoonallisuudet. ”Ekstrovertit istuvat mieluummin sohvalla, ja introvertit haluavat omat tuolinsa, joten järjestä vieraillesi riittävästi vaihtoehtoja,” hän muistuttaa. ”Järjestä huonekalut niin, että ihmiset voivat helposti katsoa toisiaan silmiin, mutta myös kääntää katseensa toisaalle, kuten akvaarioon, takkatuleen, taideteokseen tai ikkunaan, josta aukeaa kaunis maisema.” Nämä myönteiset ”häiriötekijät” voivat auttaa sinua ja vieraitasi muodostamaan katsekontaktin ajaksi, jonka eri tutkimukset paljastivat ihmisille mieluisimmaksi – noin kolmeksi sekunniksi.

Käytä valoa oikein

Psykologit ovat tienneet jo kauan, että valo vaikuttaa tunteisiin. Kun valitset sopivia valonlähteitä omaan kotiisi, pohdi, millaisia tunteita haluat kunkin tilan herättävän. ”Lämmin valo ja lämmintä valoa tuottavat hehkulamput toimivat paremmin sosiaalisissa tilanteissa ja rentoutuessa. Sinistä ja viileämpää valoa tuottavat hehkulamput ovat puolestaan parempia, kun yrität suorittaa hyvin analyyttista työtä”, tri Augustin sanoo. Viileä valo saattaa siis soveltua paremmin kotitoimistoon, mutta lämmintä valoa kannattaa suosia olohuoneessa ja ruokailutilassa. ”Illalliskutsuilla käytetään usein kynttilöitä, joiden valo on lämmintä – tämä kauan sitten huomattu tosiasia on todistettu myös nykytutkimusten avulla”, hän kertoo. Pidä verhot auki päiväsaikaan ja pese ikkunat, jotta valo pääsee kulkemaan sisään. ”Luonnonvalo tekee mielialalle ihmeitä”, tri Augustin muistuttaa. ”Mutta jos tila on täynnä häikäiseviä pintoja, valon myönteiset vaikutukset katoavat, sillä häikäisevä valo on stressaavaa.”

Pidä paikat puhtaina

Puhtaalla kodilla voi olla sekä fyysisiä että henkisiä etuja. Jos nurkkasi eivät ole täynnä tavaraa, tomuakin kerääntyy vähemmän, ja talo on helpompi pitää puhtaana, koska tehtävä ei ole liian ylivoimainen. ”Mitä vähemmän sotkua kodissasi on, sitä helpompaa sinun on hoitaa päivittäiset askareet, jotka eivät sytytä iloa miltei kenessäkään!” Kondo sanoo. Sen jälkeen voit keskittyä muihin asioihin, joista nautit enemmän. Joskus kunnon siivous voi kuitenkin auttaa helpottamaan stressin ja ahdistuksen tunteita, kuten eräässä brittiläisessä tutkimuksessa todettiin. ”Jos huomaat säntäileväsi ympäriinsä ja kaikki tuntuu jotenkin ylivoimaiselta, keittiön tai vuoteen siistiminen voi todella rauhoittaa hermoja ja auttaa keskittymään”, West toteaa. Kuusi pölyt pysäyttävää vinkkiä siivoamiseen!

Tee makuuhuoneestasi pakopaikka

Mielialamme kohenee, kun heräämme ”oikealla puolella vuodetta” makeiden yöunien jälkeen, ja hyvän unen puute on yhdistetty masennukseen. Helpota rentoutumista poistamalla makuuhuoneestasi kaikki epämiellyttävistä tehtävistä muistuttavat asiat. ”Jos makuuhuoneesi toimii myös työhuoneenasi, se kannattaa järjestää siten, ettet näe vuoteestasi työpöytääsi ja sillä istuvia paperipinoja käydessäsi nukkumaan”, tri Augustin neuvoo. Kaikkein parasta olisi pitää makuuhuone aina siistinä. ”Jos et voi panna koko kotiasi järjestykseen, yritä edes pitää yksi huone, kuten oma makuuhuoneesi, pakopaikkana, joka tarjoaa sinulle rauhaa ja keinon paeta kaikkea muuta”, West sanoo. Pimennysverhoilla voit varmistaa, että huone on pimeä ja mahdollistaa hyvän unen. ”Terveydellemme tekee hyvää, että huone on kyllin pimeä nukkumista varten”, tri Augustin sanoo. ”Päivällä verhot voi pitää auki, jotta päivänvalo pääsee sisään.” Entä kannattaako sänky pedata aamulla? Mahdollisesti. ”Jos sinut on kasvatettu ajattelemaan, että petaamaton sänky tekee sinusta epäsiistin, et voi jättää sitä levälleen”, tri Augustin sanoo. ”Jos niin ei ole, petaamaton sänky voi olla jopa kutsuvampi, kun pääset kotiin pitkän päivän päätteeksi.” Näin saat nukuttua paremmin

Etsi toimivia säilytysratkaisuja

Vaikka asuintilasi olisivat siistit, mutta saat päällesi tavaravyöryn aina kurkistaessasi komeroosi, mielialasi pysyy matalana. ”Yksinkertaiset säilytysratkaisut ovat aina parhaita, koska ne on helpointa pitää kunnossa,” sanoo Kondo, joka suosii kenkälaatikoita. ”Jotkut ihmiset järjestävät säilytysstrategiansa kuin vanhasta pelistä tutun huojuvan tornin, ja tiedämme kaikki, mitä tapahtuu, kun yksikin osa poistetaan!” Jos kaikki on näkyvissä, sinun on myös helpompi olla ostamatta uutta tavaraa, jota et oikeastaan tarvitse. Jos järjestelmäsi on yksinkertainen ja helppokäyttöinen, sen hoitamisesta muodostuu nopeasti rutiini sekä terve tapa”, Kondo kuvailee. ”Löydät aina etsimäsi paljon helpommin, ja voit käyttää samalla säästämäsi 10-15 minuuttia johonkin puuhaan, josta oikeasti nautit.”

Valitse mielialaa kohentavia värejä

Seiniesi väri voi vaikuttaa mielialaasi, joten sinun on ehkä aika harkita uutta värikerrosta. Väripsykologia on kokonaan oma tieteenalansa, joka tutkii vaikutuksia, joita eri värisävyillä meihin on. ”Reaktiomme riippuvat värikylläisyydestä ja sävyjen kirkkaudesta”, tri Augustin sanoo. ”Olemme tyynempiä ja pysymme myönteisemmällä tuulella salvianvihreän kaltaisissa väreissä, jotka eivät ole liian värikylläisiä, vaan suhteellisen kirkkaita. Värikylläisemmät ja vähemmän kirkkaat sävyt, kuten kellertävän vihreä, tekevät meistä energisempiä.” Energisemmät värit tekisivät sinusta onnellisemman tilassa, jossa teet töitä, kuten keittiössä, pesuhuoneessa tai kuntoiluhuoneessa. Haaleammat värit puolestaan sopivat paremmin rentouttavaan tilaan, kuten olohuoneeseen. Tietyillä väreillä on myös kulttuurisia merkityksiä, jotka voivat auttaa meitä tuntemaan olomme kotoisammaksi. ”Kulttuurissamme keltainen yhdistetään keittiöön, ja sininen lepoon – mikä tekeekin siitä hyvän vaihtoehdon makuuhuoneen seinille”, tri Augustin sanoo.

Käytä tuoksujen voimaa

Tutkimusten mukaan tuoksuilla on psykologisia vaikutuksia, joten luo hyvää tunnelmaa kotiisi öljyillä ja kynttilöillä. ”Tutkijat ovat saaneet selville, että laventeli auttaa nukahtamisessa, joten se sopii makuuhuoneeseen. Sitruunan tuoksu taas auttaa, kun yrität keskittyä työhösi kotitoimistossasi”, tri Augustin jatkaa. Kukkaistuoksut synnyttävät myös myönteisiä tunteita. Älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin – tuoksujen vaikutukset jatkuvat, vaikka nenäsi tottuisi niihin. ”Mistä tahansa tuoksusta tulee vastenmielinen ja stressaavat, jos se on liian voimakas. Et taatusti halua astua kotiisi ja tuntea ikään kuin Tolu-tehdas olisi räjähtänyt sen sisällä”, hän huomauttaa. Lue lisää tuoksujen positiivisista vaikutuksista!

Täytä kotisi hyvillä muistoilla

Anna kaiken kodissasi olevan herättää mielessäsi myönteisiä muistoja asioista ja ihmisistä, joita rakastat. ”Aina, kun katsot kuvaa itsestäsi ja ystävistäsi Pariisissa, tai näet maalauksen, joka onnistui paremmin kuin osasit odottaakaan, sinun on helpompi suhtautua asioihin ja säilyttää yhteys kaikkeen siihen, mikä elämässäsi on hyvää ja ihanaa”, West toteaa. Toisaalta voit hankkiutua eroon asioita, jotka muistuttavat sinua kielteisistä kokemuksista ja masentavat sinua. ”Ex-poikaystävältä saatu pehmolelu tai peritty huonekalu, josta et ole ikinä pitänyt, voivat ankkuroida sinut menneeseen”, hän sanoo. ”Elämä on lyhyt, joten älä ympäröi itseäsi esineillä, joista et pidä.”

Lue lisää: 

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin näistä bakteeripesäkkeistä

Parhaat niksit suursiivoukseen, jolla välttää pöpöjä

Miksi ukonilmalla ei kannata tiskata