Previous slide
Next slide

14 ystävänpäiväperinnettä ympäri maailmaa

ystävänpäivä_perinne
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Ystävänpäivä ei ole pelkkiä kukkia ja suklaita.

Saksa

Saksalaisista luokkahuoneista ei löydy söpöjä sydämenmuotoisia kortteja. ”Saksassa ystävänpäivä on tähdätty vain aikuisille”, kertoo Sharon Schweitzer, joka työskentelee kulttuurienvälisenä kouluttajana ja on Protocol & Etiquette Worldwide -yrityksen perustaja. ”Se on kypsempi juhla.” Saksassa näkyy ystävänpäivänä myös yllättävä määrä sikoja, sillä eläintä pidetään hyvän onnen ja himon symbolina. Pariskunnat antavat toisilleen sikoja esittäviä koriste-esineitä ja kuvia ja jopa suklaasikoja. Suklaa on melko amerikkalainen jälkiruokavalinta ystävänpäivänä, mutta saksalaiset mutustelevat mielellään sydämenmuotoisia piparkakkuja, joihin on kirjoitettu kuorrutuksella romanttisia viestejä. Lue seuraavaksi ystävänpäivän synkästä historiasta.

Etelä-Korea

Yhdysvalloissa suurin osa lahjojen antamisesta jää miesten harteille, mutta Etelä-Koreassa asia on päinvastoin: naiset lahjoittavat läheisille miehille suklaata. Kuukautta myöhemmin ”valkoisena päivänä” miehet tekevät vastapalveluksen ja antavat naisille makeisia. Tämä ei kuitenkaan lopu tähän – sinkkukaverukset toisinaan kokoontuvat ”mustana päivänä” 14. huhtikuuta syömään mustia nuudeleita.

Japani

Myös Japanissa naiset lahjoittavat ystävänpäiväsuklaat, mutta perinteessä on hieman enemmän vivahteita. Työtoverit ja luokkatoverit odottavat ”pakollista suklaata” (giri choco), mutta naiset säästävät sydänkäpysiään varten ”oikeiden tunteiden” suklaan (honmei choco), joka on kalliimpaa ja usein kotona tehtyä. Naisetkin saavat silti osansa herkuista. Jos he eivät halua odottaa ”valkoista päivää” kuukautta, he voivat ostaa itselleen jibun choco -suklaata helmikuun 14. päivänä.

Italia

”Toisin kuin Yhdysvallat, missä luokkatoverit ja perheenjäsenet vaihtavat kortteja, Italia juhlistaa ystävänpäivää rakastavaisten juhlana”, sanoo Schweitzer. Eräs suosittu lahja ovat Baci Perugina -suklaat, joiden käärepapereihin on kirjoitettu romanttisia viestejä. ”Baci on italiaa ja tarkoittaa suudelmaa”, sanoo Schweitzer. ”Kun italialaiset antavat toisilleen pähkinänmakuisia Baci Perugina -suklaita, he antavat toisilleen suukkoja.”

Tanska

Punaisten ruusujen sijaan lumikellot ovat suosittu kukkavalinta ystävänpäivänä Tanskassa. Tanskalaiset miehet myös toisinaan lähettävät naisille hauskoja runoja nimeltä ”gaekkebrev”, jotka allekirjoitetaan anonyymisti sarjalla pisteitä. Jos vastaanottaja arvaa kirjeen lähettäjän, hän saa tältä pääsiäismunan myöhemmin samana vuonna.

Ranska

Rakkauden kaupunki Pariisi on suosittu kohde pariskunnille ystävänpäivänä. ”Monet ajattelevat, että Pariisi on maailman pääkaupunki ystävänpäivänä”, Schweitzer sanoo. Pariskunnat kiinnittävät riippulukkoja Pont des Artsin ”rakkauslukkosiltaan” ja heittävät avaimen Seine-jokeen. Lukot poistettiin vuonna 2015 ja sillan kaiteet korvattiin toisilla, joihin lukkojen ripustaminen on hankalampaa, mutta rakastavaiset jättävät silti lukkoja muihin Pariisin siltoihin. Schweitzerin mukaan Pariisi ei kuitenkaan ole Ranskan ainoa romanttinen kohde. St. Valentinin kylä koristetaan kukilla joka vuosi ystävänpäivän festivaalia varten. Päivään kuuluu häitä, vihkivalojen uusimista ja puiden istuttamista rakkauden muistomerkeiksi. Schweitzer kertoo, että ranskalaiset parit vaihtavat keskenään myös kauniita rakkauskirjeitä, jotka tunnetaan nimellä cartes d’amities.

Meksiko

Meksikossa 14. helmikuuta ei ole vain rakastavaisille, vaan Schweitzerin mukaan siellä päivä tunnetaan rakkauden ja ystävyyden päivänä. Ilmapallot, kukat, pehmolelut ja kortit osoittavat arvostusta sekä kiinnostuksenkohteille että platonisille ystäville.
 

Kiina

Kiinassa ystävänpäivä on saamassa enemmän suosiota, mutta paikallista Qixi-festivaalia kutsutaan usein kiinalaiseksi ystävänpäiväksi. Päivää vietetään seitsemännen kuunkierron seitsemäntenä päivänä, joka usein osuu elokuulle. Perinteisesti naiset rukoilivat löytääkseen hyvän aviomiehen tai oppiakseen taitaviksi neulojiksi. Nykyään päivä on enemmän länsimaisen ystävänpäivän kaltainen. 

Suomi ja Viro

Suomessa ja Virossa sinkkujen ei tarvitse tuntea oloaan yksinäiseksi, sillä ystävänpäivä on nimensä mukaisesti ystävyyden päivä. Korteilla ja lahjoilla näytetään arvostusta ystävyyttä kohtaan, mutta romanttisellakin rakkaudella on paikkansa. Virossa ”rakkausbussin” kyytiin nouseminen antaa sinkuille mahdollisuuden löytää romantiikkaa.

Slovenia

Sloveniassa ystävänpäivä ei ole aivan niin imelä juhla, sillä siellä Pyhä Valentinus on kevään suojelupyhimys. Kun kasvit alkavat taas kasvaa, maanviljelijät pääsevät takaisin töihin pelloille. Koska parittelukausi on juuri alkamassa, lintujen sanotaan menevän naimisiin helmikuun 14. päivänä. Jokaisen, joka haluaa todistaa seremoniaa, tulee kulkea paljain jaloin peltojen poikki, missä maa on yleensä vielä jäässä. Rakkaus ei kuitenkaan ole hukassa: pariskunnilla on mahdollisuus juhlistaa romanssiaan 12. maaliskuuta Pyhän Gregoriuksen päivänä.

Peru

Ruusujen sijaan perulaiset antavat toisilleen ystävänpäivänä yleensä Perussa kasvavia orkideoita.

Tšekki

Myös Tšekissä ystävänpäivään kuuluvat tyypilliset romanttiset päivälliset ja ruusujen sekä suklaiden antaminen lahjaksi. Maan pääasiallinen rakkauden päivä on kuitenkin 1. toukokuuta, jolloin Schweitzer sanoo rakastavaisten suutelevan kirsikkapuiden alla saadakseen onnellisuutta ja hyvää terveyttä.

Israel

Israelissa helmikuun 14. päivä ei ole iso juttu, mutta Schweitzerin mukaan vanha juutalainen Tu B’av -seremonia tuntuu ystävänpäivältä. Juhlaa vietetään kesällä. ”Siinä on kyse rakkaudesta ja uudelleen syntymästäs”, hän kertoo. Israelilaiset juhlistavat romanttista rakkautta kukilla ja sydämenmuotoisilla herkuilla.

Brasilia

Sen sijaan, että Brasiliassa juhlittaisiin Pyhää Valentinusta, kunniapaikalle nostetaan Pyhä Antonius, joka on avioliiton ja parinvalinnan suojeluspyhimys. Päivää vietetään 12. heinäkuuta. Edellisenä iltana sinkkunaiset kirjoittavat miesten nimiä paperilapuille ja taittavat ne. Aamulla he poimivat lapun, joka paljastaa heidän tulevan aviomiehensä nimen.

 
Lue lisää: 

Ystävänpäivän yllättävän synkkä historia

Älä osta näitä kukkia ystävänpäivänä

Miten ruusuista tuli ystävänpäivän tunnus?