Previous slide
Next slide

15 parasta ruokavaliota nopeaan painonpudotukseen

ruokavalio
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valittujen Palojen päätoimittaja
U.S. News & World Reports -lehden mukaan nämä ruokavaliot soveltuvat parhaiten nopeaan laihdutukseen. Me valitsimme 15 parasta luvatun painonpudotuksen, helppouden, kestävyyden ja tutkimuksen perusteella.

HMR-ohjelma

HMR-ohjelman periaate pääsee listallemme, koska Decision Free -ruokavalio lupaa jopa 29 kilon pudotuksen 26 viikossa. Healthy Solutions -vaihtoehdon avulla taas kiloja voi sulaa pois 16. Decision Free -ohjelmaa noudattavat laihduttavat lääkärin valvonnassa, ja ruokavalio sisältää vähäkalorisia pirtelöitä ja välipaloja. Health Solutions puolestaan sisältää pirtelöiden ja välipalojen lisäksi pääruokia sekä hedelmiä ja vihanneksia. Suurimman painonpudotuksen voi saavuttaa liikkumalla ahkerasti, ja lisäpontta siihen voi hakea terveysvalmennuksesta. Helppous on HMR-ohjelman etu, mutta tarjolla on hyvin rajallinen valikoima ruokia, eikä ohjelman aikana saa juoda alkoholia tai syödä ravintoloissa. Muista lisäksi: Painosi saattaa nousta, kun palaat syömään oikeaa ruokaa.

Painonvartijat

Tämä tunnettu ruokavalio lupaa 900 gramman painonpudotuksen viikossa, ja sen tehokkuudesta riittää runsaasti todisteita. Ruokavalion etu on se, että se perustuu oikeaan ruokaan. Painonvartijoilla on vahva yhteisö, jolta voi saada tukea, ja lisähintaan se tarjoaa myös henkilökohtaista valmennusta. Tuorein ruokavalio, WW Freestyle, sisältää 200 nollan pisteen ruokaa, jotka tekevät syömisen tarkkailusta vähemmän työlästä. Jos kuitenkin rakastat makeita herkkuja, tämä ruokavalio saattaa olla sinulle raskas, sillä sokerista rangaistaan raskaasti. Painovartijoihin ei hyväksytä alle 13-vuotiaita lapsia, raskaana olevia naisia tai syömishäiriöistä kärsiviä.

Volumetrics

Tämä ravintotieteellisesti pätevä kirja-pohjainen ruokavalio perustuu Penn State Universityn ravintotieteen professorina toimivan Barbara Rollsin tekemään tutkimukseen. Rollsin mukaan ruokavalion avulla voi laihtua 450 – 900 grammaa viikossa. Kaikki perustuu siihen, että kun runsaskaloriset ruoat vaihdetaan hedelmiin ja vihanneksiin, jotka sisältävät paljon vettä, voit syödä enemmän, mutta kaloreita kertyy vähemmän. Laihdutusta voi vauhdittaa liikkumalla – pyri 10,000 askeleeseen päivässä. Painonpudotus ei ehkä tapahdu salamannopeasti, mutta Rolls voi todistaa filosofiansa tehon sekä lyhyen että pitkän aikavälin todisteilla. Voit lukea lisää Rollsin tuoreimmasta kirjasta, The Ultimate Volumetrics Diet.

Medifast

Viisi erilaista Medifast-ruokavaliota sekä yksi vähärasvaista proteiinia ja vähähiilihydraattista vihannesta sisältävä ateria saavat painosi putoamaan viisi kiloa kahdeksassa viikossa, yritys väittää. Vaikka nämä hyvin vähäkaloriset ruokavaliot ovat tehokkaita lyhyellä aikavälillä, pidemmällä aikavälillä painosi voi nousta uudestaan. Lisäksi Medifast käyttää jalostettua ruokaa ja vaatii painonpudottajia kestämään näläntunnetta. Ruokavaliota ei suositella, jos olet raskaana, sairastat ykköstyypin diabetesta tai kärsit tietyistä sairauksista.

SlimFast

Tämän ateriakorvikkeisiin perustuvan ruokavalion tehosta on ristiriitaisia todisteita. SlimFast lupaa realistisen 450 – 900 gramman painonpudotuksen viikossa, mutta laihduttajien täytyy ostaa yrityksen omia pirtelöitä, patukoita sekä muita tuotteita. 1,200 kaloria päivässä salliva ruokavalio sisältää yhden tavallisen 500 kalorin aterian, mutta loput kalorit koostuvat SlimFast-tuotteista, hedelmistä ja vihanneksista. Suurin haaste on pitää kiinni SlimFast-ohjelmasta. Lisäksi se sisältää paljon jalostettuja tuotteita ja keinotekoisia makeutusaineita. Se ei sovi alle 18-vuotiaille, ja raskaana oleville tai imettäville naisille ilman lääkärin valvontaa.

Atkinsin dieetti

Tämä runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävä ruokavalio väittää, että voit laihtua jopa 6,8 kiloa kahdessa viikossa, mutta epäterveellinen rasvan määrä laskee ruokavalion sijoitusta listalla. Ketoosiruokavalion tavoin Atkinsin dieetti rajoittaa hiilihydraattien määrää, joten elimistön täytyy saada energiansa polttamalla rasvaa. Atkinsin tehosta on paljon lyhyen aikavälin tutkimusta, mutta tulokset eivät ole suoraviivaisia. American Heart Association yhdistää tyydyttyneet rasvat – joita tässä ohjelmassa on kosolti – sydänsairauksiin. Lisäksi Atkinsia on vaikea noudattaa pitkään, ja ruokavaliosta jää puuttumaan kuitua sekä muita pitkäketjuisten hiilihydraattien, kuten täysjyvän, sisältämiä ravintoaineita.

Jenny Craig

Tämä ohjelma lupaa painosi putoavan keskimäärin 450 – 900 grammaa viikossa. Tiedossa on määrältään tarkoin määriteltyjä valmisannoksia ja välipaloja, joiden lomaan voi lisätä oman mielensä mukaan hedelmiä ja vihanneksia. Niiden mukaan lisätään hitaasti säännöllisiä tavallisia aterioita jokaviikkoisten keskustelutapaamisten tuella. Jenny Craigin takana on jonkin verran tieteellistä näyttöä, ja laihduttajat sanovat pitävänsä sen sallimasta yksilöinnistä sekä jokaviikkoisista terapiaistunnoista. Toisaalta ohjelma voi käydä kalliiksi, ja se vaatii käyttämään runsaasti jalostettuja aterioita pitkine aineslistoineen. Tämä ruokavalio ei ole tarkoitettu alle 13-vuotiaille lapsille tai allergioista kärsiville.

Nutrisystem

Yrityksen tuorein ohjelma, Turbo 13, lupaa, että pudotat 5,9 kiloa (ja 17 senttiä ympärysmitastasi) ensimmäisen kuukauden aikana. Kun liityt Nutrisystemiin (jäsenyys on välttämätön), yhdistät valmisateriat kaupastasi ostamaan ruokaan. Ohjelman aikana syödään kuusi ateriaa päivässä. Monien muiden ruokavalioiden tapaan tutkimukset tukevat Nutrisystemin tuloksia lyhyellä aikavälillä, mutta sen tehosta pitkällä aikavälillä ei ole juurikaan todisteita. Helppous on ruokavalion kiistaton etu, mutta se on myös kallis ja valmisateriat ovat hyvin jalostettuja. Nutrisystem ei sovi sinulle, jos olet alle 18-vuotias, raskaana, imetät tai kärsit ruoka-allergioista.

Mayo Clinic diet

Mayo Clinicin terveysasiantuntijat laativat tämän ruokavalion muuttaakseen ihmisten käytöstä – ja saadakseen heidät pudottamaan painoaan – pitkällä aikavälillä. ”Lose It” -vaiheessa voit laihtua 2,7 – 4,5 kiloa vaihtamalla epäterveelliset tapasi terveellisiin. Ruokavalinnat on rakennettu Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid -ruokapyramidin ympärille, ja tuhdit, vähäkaloriset ruoat tekevät kylläiseksi nopeasti – mistä ohjelma kerää korkeat pisteet tutkimuksissa. ”Live It” -vaihe opettaa laihduttajille edistyneempiä painonpudotustaitoja, joiden avulla muutoksesta tulee pysyvä. Mitä rajoituksiin tulee, laihduttajan tulee vältellä ravintoloita, unohtaa odotukset nopeasta laihtumisesta ja pyytää lääkärinsä lupa ennen ohjelman aloittamista.

DASH-dieetti

DASH on terveysasiantuntijoiden lempidieetti, jonka päätavoitteena on vähentää suolankulutusta ja alentaa verenpainetta, mutta painonpudotus tulee terveellisemmän ruokavalion kylkiäisenä. DASH-ohjelma kehottaa rakentamaan ateriat hedelmien, vihannesten, täysjyvätuotteiden, vähärasvaisen lihan ja terveellisten rasvojen ympärille. Ruokavalio on todistetusti tehokas, etenkin jos sen tueksi lisää säännöllistä liikuntaa. Tiettyjen tutkimusten mukaan laihtumista voi myös nopeuttaa lisäämällä ruokalistalle enemmän vähärasvaista proteiinia. Tämä ruokavalio on yksi terveellisimmistä, ja se on helppo muokata omiin tarpeisiin sopivaksi. Toisaalta suolaan liittyvät rajoitukset tekevät ravintolassa käymisestä vaikeaa.

Veganismi

Tutkimusten mukaan kasvissyöjät ovat usein kaikkiruokaisia ihmisiä hoikempia. Elämä vegaanina vaatii kuitenkin rutkasti itsekuria ja tahdonvoimaa. Tukea siihen on tarjolla runsaasti. American Diabetes Association antaa ruokavaliolle hyväksyntänsä, ja internetistä taas löytyy neuvoja kaipaavalle esimerkiksi Vegetarian Resource Groupin kaltaisia tukiryhmiä. Jos seuraat tätä tiukkaa ruokavaliota, saatat jäädä paitsi tärkeistä ravintoaineista, kuten B12-vitamiinista ja kalsiumista, mutta yleisesti ottaen vegaanit saavat nauttia mahtavista terveysvaikutuksista. Voit odottaa painosi putoavan arviolta 900 grammaa viikossa.

”Fleksaus”

Ravintoterapeutti Dawn Jackson Blatner kehitti tämän ohjelman, jotta kasvissyöjät saattoivat välillä syödä hampurilaisiakin. Sen tehosta ei ole tehty tarkempia väitteitä, mutta siihen liittyvät ohjeet suosittelevat syömään 1,500 kaloria päivässä, joten painosi saattaa hyvinkin pudota. Reseptejä on tarjolla internetissä sekä Blatnerin kirjassa. Kasvissyöjillä riski diabetekseen ja sydänvaivoihin on selvästi pieni, mutta kannattaa valita ruokansa huolella, jotta voi välttää ravintoaineiden puutokset.

Flat Belly Diet

Kirjassa Flat Belly Diet! kuvailtu ruokavalio lupailee miltei seitsemän kilon painonpudotusta 32 päivässä. Ensimmäisessä vaiheessa tarjolla on turvotusta ehkäisevä ohjelma, jota seuraa neljän viikon tarkka ruokavalio, jossa yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja lisätään joka aterialle. Ruokavalion tukena ei ole tutkimusta, mutta se perustuu löyhästi Välimeren ruokavalioon, jonka tehoa taas on tutkittu runsaasti.

Nutritarian-dieetti

Ravintotieteen asiantuntija ja tutkija tri Joel Fuhrmanin laatima kirjapohjainen dieetti perustuu ravintotiheyteen. Kun syöt ruokia, jotka sisältävät eniten ravintoaineita annosta (sekä kaloria) kohden, olet terveempi ja painosi putoaa. Tri Furhmanin 10-20-suunnitelma väittää, että laihdut 4,5 kiloa 20 päivässä. Tämä tuoreisiin aineksiin keskittyvä ohjelma pakottaa laihduttajan jättämään pois kaikki jalostetut ruoat, meijerituotteet, makeutusaineet sekä öljyt. Tämä tekee siitä kuitenkin joidenkin mielestä liian rajoittavan. Lisäksi tarjolla on nettijäsenyys, jonka kautta voit pyytää neuvoja internetissä toimivalta ravintoterapeuttien yhteisöltä.

South Beach

Tämä runsaasti proteiinia ja vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio auttaa sinua väitetysti laihtumaan neljä kiloa kahdessa viikossa. South Beach eroaa muista vähähiilihydraattisista ruokavalioista, koska se sisältää tyydyttyneiden rasvojen sijaan enemmän tyydyttämättömiä rasvoja sisältäviä ruoka-aineita, kuten oliiviöljyä ja avokadoa. Toisaalta sen hinta saattaa kasvaa nopeasti, jos ostat ateria valmiina, eivätkä ohjelman ensimmäiset vaiheet salli ravintola-aterioita (tai noutoruokaa).

Lue lisää: 

11 ruokailutottumusta, jotka auttavat painonpudotuksessa

Syö kuin kreikkalainen ja laihdu
 
 5 parasta ruokaa, jotka helpottavat astman oireita