Previous slide
Next slide

15 puhdistavaa ruokaa, jotka tepsivät omenasiiderietikkaa paremmin

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

 

Rentoudu juomalla tämä rauhoittava juoma ennen yöuniasi

Magnesium, etenkin sinkkiin yhdistettynä, on täydellinen tuplapuhdistusyhdistelmä, kertoo  naturopaatti, lääkäri, kirjailija ja Nutrional Magnesium Associationin lääketieteellisen neuvottelukunnan jäsen Carolyn Dean. “Magnesium stimuloi solujen toimintaa, joten myrkyt vapautuvat niistä verenkiertoon. Sinkki taas toimii voimakkaana antioksidanttina, joka auttaa tuhoamaan ‘vapaat radikaalit’ elimistössä sekä poistamaan raskasmetallit,” hän selittää. Magnesiumia on pinaatissa, manteleissa ja tummassa suklaassa, mutta jos haluaisit suuremman annoksen syömättä kimppua vihreitä vihanneksia, liuota magnesiumsitraattia veteen. Lisäetuna magnesiumin tieteellisesti tutkittuihin hyötyihin kuuluvat myös sen rauhoittavat ja rentouttavat ominaisuudet.

Lisää tätä pähkinää seuraavaan salaattiisi

Pähkinät tarjoavat maukasta suutuntumaa tylsään salaattiin, mutta ne ovat myös täynnä ravintoaineita, jotka voivat auttaa vahvistamaan kehon omia puhdistavia järjestelmiä, kertoo funktionaaliseen ja integratiiviseen lääketieteeseen erikoistunut tri Frank Lipman, How to Be Well -teoksen kirjoittaja ja Be Well -sivuston perustaja. Hän pitää erityisesti mustajalopähkinöistä. Niillä on hyvin vahva puhdistava vaikutus elimistöön, sillä niissä on luonnollisia sieni-infektioita torjuvia ja antimikrobiaalisia vaikutuksia, jotka voivat tappaa elimistössä olevia loisia, hän sanoo. Useimmat syövät ne kapselin muodossa, mutta niitä voi myös ripotella salaattiin tai niistä valmistetusta öljystä voi tehdä maukasta salaattikastiketta.

Poimi tämä sievä kukka

Puna-apila on yleinen kasvi, jonka kirkkaat kukat täyttävät niityt keväisin. Lisäksi tämä kaunis kukka on tehokas elimistön puhdistaja, tri Lipman sanoo. Se hoitaa kaksinkertaista tehtävää veren sekä maksan puhdistajana, hän lisää. Voit toki joko ahmia kokoinaisen kedon Ferdinand-härän tapaan, tai ostaa kukat kapseleina tai teen muodossa. Sillä välin voit hankkia yhden näistä mahtavista kasveista, jotka voivat puhdistaa kotisi.

Tee lattestasi jotain parempaa

“Älä syö keltaista lunta” on ehdottomasti hyvä neuvo, mutta keltaiset ruoat voivat olla upea keino tukea elimistösi kykyä hankkiutua eroon myrkyistä. Puhutaan siis kurkumasta. Tämä mieto keltainen mauste, joka on suosittu thaimaalaisessa ja intialaisessa keittiössä, on aivan täynnä antioksidantteja. Lisäksi se vähentää elimistön tulehduksia ja tukee tervettä ruoansulatusta. Tämä kaikki tekeekin siitä mahtavan puhdistavan aineen, tri Dean sanoo. Eräs trendikäs keino saada päivittäinen annoksesi on tehdä siitä ”kultaista maitoa”, jota kutsutaan myös ”thailatteksi”. Aloita kookosmaidosta (tai mistä tahansa ei-meijeri-maidosta, josta pidät eniten), lisää ripaus kurkumaa, kanelia, inkivääriä ja pippuria. Laita päälle lusikallinen hunajaa ja lämmitä kunnolla. Yrtit ovat myös yksi yhdeksästä aineksesta, joilla voit puhdistaa ihoasi sisältäpäin.

Juhli taco-tiistaita

Eihän herkullisten tacojen syömiseen toki tekosyitä kaivata, mutta yksi niiden klassisimmista lisukkeista voi myös auttaa sinua puhdistamaan elimistösi. ”Korianteri puhdistaa elimistön, sillä se sitoo itseensä raskasmetallimyrkkyjä ja auttaa poistamaan ne kehosta,” tri Lipman kertoo. Jos et innostu tacoista, ripottele korianteria chilin päälle, sekoita se munakokkelin joukkoon tai lisää sitä salaattiin. Rakastatko makeisia?

Tarjoile illalla tätä jälkiruokaa

Voit lisätä elimistön puhdistamisen kookosöljyn pitkälle ansiolistalle! (Tässä vaiheessa olisikin syytä kysyä, mihin ihmeeseen kookospähkinä ei pysty.) Syy piilee kookosöljyn sisältämässä kapryylihapossa, Lipman sanoo. ”Se torjuu tulehduksia sekä hiivan ja sienten liikakasvua suolistossa.” Päivittäisen annoksesi voit saada lukemattomilla tavoilla. Voit paistaa sillä vihanneksia wok-pannussa, levittää kookosvoita leivonnaisten päälle, lisätä sitä salaattiin, sekoittaa makeuttamattomia kookoslastuja mysliisi, tai valmistaa maukasta jälkiruokaa. Älä kuitenkaan liioittele, sillä pieni määrä riittää pitkälle.

Lisää kala ruokalistallesi

Imusuonistosi on suonista ja rauhasista koostuva verkosto, joka kattaa koko kehosi ja jonka tehtävä on auttaa poistamaan jätteitä. Tehosta elimistöäsi nauttimalla päivittäin kalaöljyä, tri Dean danoo. ”Imussuonisto voi tukkeutua, kun ikää karttuu, ja omega-3-rasvahapot, kuten ne, joita löytyy kalasta, pitävät tämän järjestelmän puhtaana ja toiminnassa. Se taas auttaa pitämään immuunijärjestelmäsi vahvana,” hän selittää. Psst..

Siemaile tätä yrttiteetä

Luulitko, että voikukat kelpaavat vain kompostiin? Harkitse uudelleen, sillä näissä vaatimattomissa kasveissa on mahtavia puhdistavia ominaisuuksia, tri Lipman kertoo. ”Voikukan juuri puhdistaa upeasti maksan, sillä se tukee sappinesteen tuotantoa, ja sappineste taas auttaa kuljettamaan myrkkyjä pois elimistöstä,” hän selittää. ”Lisäksi se auttaa diureettisten ominaisuuksiensa ansiosta tukemaan suolen säännöllistä toimintaa.” Voikukkateetä löytyy useimmista ruokakaupoista tai terveysliikkeistä. Kiinnostuitko? 

Mikä on kesäisempää kuin tuore, mehukas viipale vesimelonia? Meillä on hyviä uutisia: Kun tarjoat makuhermoillesi kesäisen makeaa melonia, autat myös elimistöäsi puhdistumaan. ”Vesimeloni torjuu tulehdusta ja auttaa nesteyttämään elimistöä,” tri Lipman selittää. ”Lisäksi se auttaa torjumaan vapaita radikaaleja ja sen kautta vähentämään myrkkyjä elimistöstä.”

Sekoita itsellesi kirpeä smoothie

Smoothiet ovat maukas, kätevä tapa syödä monia kasveja, joita et muuten söisi sellaisenaan. Lisäksi näyttää siltä, että lähes jokaisen smoothien pohja—luonnonjugurtti—omaa puhdistavia ominaisuuksia. Probioottiset ruoat, kuten jugurtti tai pikkelöidyt vihannekset, voivat tarjota pienen suojan ympäristön myrkyiltä, kertoo mBio:ssa julkaistu tutkimus. 

Hanki lisäravinnettä tästä piikikkäästä kasvista

Maarianohdake ei ole yrtti, jota useimmat tulisivat heti ajatelleeksi, mutta sitä on käytetty jo vuosisatojen ajan huuhtomaan ja puhdistamaan maksaa sekä sappirakkoa, sanoo tri Lipman. ”Se auttaa myös ruoansulatusta tuhoamalla aineenvaihdunnan jätteitä,” hän lisää. Hän suosittelee maarianohdaketta nautittavaksi tinktuurana tai kapseleina.

Kokkaa tätä juurta

Takiainen näyttää yhtä herkulliselta kuin kuulostaa, mutta älä vielä unohda tätä jokavuotista kasvia. ”Takiaisella on antimikrobiaalisia ominaisuuksia, jotka auttavat puhdistamaan veren. Se on myös täynnä puhdistavia ravintoaineita,” tri Lipman toteaa. ”Se on diureetti, joka auttaa poistamaan elimistöön kasautuneita myrkkyjä.” Monissa kaupoissa saatavilla on takiaisenjuurta, jonka voi valmistaa ruoaksi tai teeksi. Lisäksi sitä voi ostaa kuivattuna. Söitkö liikaa sokeria? 

Nauti tästä mausteisesta makeisesta

Huolimatta siitä, mikä kantasi on suuressa mustia Jelly Bean -makeisia koskevassa väittelyssä, totuus on se, että lakritsi (siis oikea lakritsi, ei makeisissa käytetty mauste) voi tehdä ihmeitä terveydellesi. ”Lakritsista on hyötyä elimistön puhdistuksessa, sillä se parantaa suolistoa ja omaa voimakkaita, tulehdusta torjuvia ominaisuuksia,” tri Lipman kertoo. Oikeita lakritsimakeisia (tarkista ainesosien lista) löytyy helposti, tai voit myös juoda lakritsiteetä. 

Syö lautastasi koristavat yrtit

Ruokaseurasi voi toki pitää sinua outona, jos ryhdyt napostelemaan jälkiruokalautasellasi olevaa lehteä, mutta minttu on yhtä voimakas kuin se on sievä. ”Minttu sisältää äärimmäisen paljon antioksidantteja ja se auttaa puhdistamaan elimistöä sekä rauhoittamaan ruoansulatusjärjestelmää,” tri Lipman sanoo. ”Lisäksi siinä on antimikrobiaalisia ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä käytetään usein suuhygieniatuotteissa.” 

Pureskele tätä kaarnaa

Emme kehota sinua halaamaan puuta… mutta aiommeko kehottaa sinua nuolemaan sellaista? Mahongin heimoon kuuluva intialainen neempuu on vähemmän tunnettu mutta hyvin voimakas puhdistava yrtti, tri Lipman sanoo. ”Neempuu on antibakteerinen, sieni-infektioita torjuva ja antiseptinen,” hän kertoo ja lisää, että se auttaa puhdistamaan elimistön poistamalla sen aineenvaihdunnan jätteet. Jos et satu löytämään oikeaa neempuuta, voit löytää sellaisen myös kapseleiden muodossa. Aiotko aloittaa puhdistuksen tänään?

Lue lisää:

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

Syö hyvin, elä terveenä

8 ruokaa, joilla on parantavaa erikoisvoimaa