Previous slide
Next slide

16 valintaa joita sinun ei tarvitse selitellä

elämä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Claire Nowak
Valinnat, joita teemme, määrittävät sen, keitä olemme. On sinun oikeutesi olla varma noista valinnoista – ei tarvetta selittelylle. Näitä valintoja sinun ei koskaan tarvitse selittää kenellekään.

Uskonnollinen ja poliittinen vakaumus

Maailmassa on paljon jännitteitä erityisesti eroavien poliittisten ja uskonnollisten näkemysten vuoksi. Mihin uskoo on kuitenkin kunkin oma valinta ja osa identiteettiä. Omiin uskomuksiin voi uppoutua niin paljon tai vähän kuin haluaa, mutta kaikkia kirkon opetuksia tai koko puolueohjelmaa ei tarvitse tarjota selitykseksi vakaumuksellesi.
 

Suhteet

Älä anna muiden kontrolloida rakkauselämääsi. Vain sinä saat päättää, mitkä suhteet – romanttiset tai muuten – tekevät sinut onnelliseksi. Jos hehkutat ystävillesi netissä tapaamaasi kaunotarta tai komistusta eivätkä he ymmärrä, mitä näet hänessä, päätös järjestää toiset treffit on täysin sinun päätöksesi. Toisaalta sinun ei myöskään tarvitse lähteä ulos jonkun kanssa vain, koska sinua pyydettiin. Tunnet sydämesi – ja vaistosi – paremmin kuin kukaan muu.
 

Parisuhteen puute

Olet vahva, itsenäinen henkilö joka ei tarvitse perheen ja ystävien painostusta mitä tulee parisuhdestatukseesi. Ehkä nautit siitä, ettet ole sitoutunut kehenkään tai haluat vielä vapauden etsiä elämällesi tarkoitusta. Ehkä sinulla on vaikeuksia löytää edes jotakuinkin kelvollinen treffikumppani nettideittailun kaoottisesta maailmasta. Mikseivät ihmiset enää tutustu baareissa niin kuin ennen vanhaan? Tai mikseivät iäkkäät naapurit enää yritä saada sinua treffailemaan lapsenlastaan? Mikäpä syy sinkkuuteesi onkin, sinun ei tarvitse paljastaa sitä kenellekään. (Lakkaa kyselemästä, äiti.) 

Anteeksipyytämättä jättäminen

Jos et ole pahoillasi, ei sinun ole pakko pyytää anteeksi. Olet epärehellinen itsellesi jos väität katuvasi tekoasi, ja se antaa toiselle väärän kuvan sinusta ja aikomuksistasi.

Eri mieltä oleminen

Ystäväpiiriisi kuuluu ehkä henkilö, joka luulee olevansa aina oikeassa ja ujostelematta jakaa mielipiteensä joka asiasta riippumatta siitä, kysyttiinkö häneltä. Hyvä juttu, että hän on niin itsevarma, mutta sinulla on oikeus olla eri mieltä hänen kanssaan. Älä epäröi jakaa vastakkaista mielipidettäsi vain siksi, että se tuntuu epämukavalta. Anna äänesi kuulua.

Juoruilusta kieltäytyminen

Niin paljon kuin juoruilun seurauksista puhuttiin jo alakoulussa, jotkut aikuiset jatkavat edelleen samalla linjalla. Jos kuulet jonkun levittävän huhuja tai he pyytävät sinua osallistumaan juoruiluun, pysäytä huhu niille sijoilleen. Juoruilulle periksi antaminen voi vahingoittaa omaa mainettasi ihan yhtä paljon kuin juorun kohdetta, joten kerro lörpöttelijöille, ettet ole kiinnostunut.

Ystävyyden päättäminen (tai sen aloittamatta jättäminen)

Jotkin ystävyydet alkavat hyvin mutta muuttuvat ajan mittaan myrkyllisiksi. Jos sinulla on ”ystävä” joka ei kunnioita sinua, arvosta ystävyyttänne tai saa sinua tuntemaan oloasi hyväksi, on aika päästää hänet menemään. Älä annan ”ystävän” vakuuttaa, että jotain on vielä pelastettavissa. Toisaalta sinun ei tulisi myöskään kokea painetta ystävyyden aloittamisesta jonkun sellaisen kanssa, jonka kanssa et tule toimeen – vaikka muut sanoisivat mitä.

Ulkonäkö

Värjää hiukset. Hanki tatuointi. Meikkaa niin kuin haluat. Pukeudu persoonallisesti. Rakasta painoasi. Ulkonäkösi on oma asiasi, ja kun lakkaat kuvittelemasta, että sinun tarvitsisi selitellä sitä kenellekään, alat arvostaa omaa ulkokuortasi kuin uniikkia mestariteosta.

Asuinpaikka

Jotkut pitävät kaupunkielämästä; toiset lähiöistä. Jätä huomiotta stereotypiat, joita muut yhdistävät naapurustoosi tai asuintilanteeseesi. Mitä sitten, jos asutkin tilapäisesti vanhempiesi luona huitsin nevadassa? Syy päätökseen on henkilökohtainen, eikä kenenkään pitäisi tuomita sinua tuntematta koko tilannettasi.

Ura

Jos työskentelet unelma-ammatissasi, hyvä juttu! Jos et, hyvä juttu! Pohdit uravalintaasi, punnitsit hyviä ja huonoja puolia ja teit päätöksen. Ehkä et ansaitse paljon rahaa mutta rakastat työtäsi. Ehkä tylsistyt työssä kuoliaaksi, mutta saat maksettua laskut ajallaan. Mikä syy uravalintasi taustalla onkaan, älä anna muiden vaikuttaa valintaan.

Taloudellinen tilanne

Riippumatta siitä, tienaatko isoja taaloja vai elätkö palkkatili kerrallaan, sinun ei tarvitse selitellä saldoasi – tai edes hiiskahtaa palkastasi. Ihmiset ovat arvokkaampia kuin heidän palkkansa.

Itsekseen vietetty aika

Yksinäisyydellä ja yksin olemisella on ero – joskus sitä vain haluaa viettää aikaa yksin. Jokaisella on oikeus levätä, katsoa Netflixiä ja rentoutua ilman muita ihmisiä. Suunnitelmien perumisesta ei kannata tuntea syyllisyyttä, jos kaipaat omaa aikaa. Henkinen ja emotionaalinen hyvinvointisi ovat etusijalla, ja ystäväsi arvostavat hyvinvointiasi yhtä paljon kuin sinä itse.

Tapa, jolla kasvatat perheesi

Kasvatustapoja on yhtä monta kuin perheitäkin. Tekniikoissa on ehkä yhteneväisyyksiä, mutta kaikki vanhemmat tulevat eri taustoista, kulttuureista, sukupolvista ja lapsuudenkokemuksista, jotka vaikuttavat siihen, kuinka he kasvattavat omat lapsensa. Tuntemattomilta vanhemmilta tulevan kritiikin ei pitäisi saada sinua kyseenalaistamaan kasvatustekniikkaasi.

Seksielämä

Kummallista, kuinka moni välittää toisten seksielämästä. Ainoat ulkopuoliset, joilla pitäisi olla oikeus antaa vinkkejä seksielämän parantamiseen ovat lääkärit ja terapeutit. Jos sinulla on tuttavia, jotka ovat turhan kriittisiä tai uteliaita, jätä heidät huomiotta. Kunhan kyseessä on kaksi suostumukseen kykenevää aikuista, hyppää vällyjen väliin kenen kanssa huvittaa, milloin vain, missä vain. Ethän kuitenkaan riko mitään lakia?

Tavoitteet

Näihin kuuluvat uratavoitteet, henkilökohtaiset unelmat, asiat jotka haluat elämässäsi kokea ja monta muuta asiaa. Tavoitteet motivoivat pääsemään eteenpäin elämässä, joten pyrit päättäväisesti niitä kohti. Jos jollakulla on ongelma sinun kunnianhimojesi kanssa, hänellä tuskin on itsellään yhtään. Lainataksemme Shia LaBeoufia: ”Älä annan unelmiesi jäädä unelmiksi.”

Optimismi

Kenenkään ei pitäisi tuomita sinua elämänasenteesi perusteella – varsinkaan, jos asenteesi on positiivinen. Jos kuulet jonkun valittavan projektista, työkaverista tai, pahus vieköön, jopa lounaslistasta, älä alennu hänen tasolleen ja valita, jos et ole samaa mieltä. Ole ylpeä optimistisesta elämänasenteestasi ja saatat jopa edesauttaa muiden hyvää mieltä. Jaa hyvää tunnelmaa!

Lue lisää: 

Mitä syntymäpäiväsi kertoo luonteestasi?

Älä koskaan googlaa näitä 9 asiaa

7 asiaa, joita kehollesi tapahtuu eron jälkeen