Previous slide
Next slide

20 asiaa, joita sinun ei koskaan kannata jättää autoosi talvella

talvi_auto
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Rachel Brougham
Äärimmäiset lämpötilat voivat tehdä pahaa jälkeä autoosi jääneille tavaroille. Jos pidät tiettyjä esineitä autossasi, saatat vahingoittaa niitä tai autoasi, tai jopa vaarantaa oman turvallisuutesi. Tässä 20 asiaa, joita sinun ei koskaan kannata jättää autoosi talvikuukausien aikana.

Lemmikit

Tiedät, ettei lemmikeitä saa jättää autoon kesäkuumalla, mutta sama pätee pakkassäähän. Autosi sisälämpötila voi laskea nopeasti ulkoilman tasolle ja vaarantaa lemmikkisi. 

Juomat

Nesteet laajenevat jäätyessään. Sinua voi siis odottaa iso sotku, jos jätät autoosi juomia pitkäksi aikaa, kun lämpötila putoavaa nollan alapuolelle. Älä unohda viedä vesipulloja, mehua, limsaa ja olutta sisälle ostosmatkasi jälkeen. 

Aerosolitölkit

Aerosolitölkit, kuten hiuskiinnettä tai suihkemaalia sisältävät pullot, pitäisi pitää kaukana kylmästä. Ne ovat nimittäin paineistettuja, ja sen vuoksi herkkiä sekä kuumalle että kylmälle. Kylmyys voi saada tölkit halkeamaan tai jopa räjähtämään.

Matkapuhelimet

Monet matkapuhelinvalmistajat neuvovat pitämään tuotteensa poissa alle -15 asteen lämpötiloista. Monien matkapuhelinten litiumioniakut ovat herkimpiä kovalle kylmyydelle.

Tärkeät asiakirjat

Jos sinulla on tärkeitä asiakirjoja, kuten verolomakkeita, tiliotteita tai postia, jonka haluat silputa, huolehdi niistä äläkä jätä niitä autoosi. Tärkeää, henkilökohtaista tietoa sisältävien papereiden jättäminen autoon voi altistaa sinut identiteettivarkauksille. 

Munat

Munia ei saa altistaa kovalle kylmyydelle, sillä ne voivat jäätyä kuoriinsa ja haljeta. Jos näin tapahtuu, ne tulee heittää pois.

Käteinen

Tämän pitäisi olla selvää kaikille, mutta älä jätä autoosi käteistä. Se on kuin avoin kutsu mahdollisille varkaille. 

Soittimet

Äärimmäinen kylmyys voi pilata soitinten virityksen. Kylmä ilma voi myös saada esimerkiksi puusta valmistetut soittimet kutistumaan ja jopa halkeamaan, kertoo Real School of Music. 

Aseet

Harvardin yliopiston sekä Northeastern Universityn tutkijat ovat todenneet, että varkaat vievät Yhdysvalloissa arviolta 300,000-600,000 asetta vuosittain. Autot ovat erityisen huono paikka arvokkaiden esineiden säilytykseen, sillä niiden ovet on helppo avata ja ikkunat voi rikkoa. Jos mahdollista, säilytä aseesi lukkojen takana muualla kuin autossasi. 

Säilyketölkit

Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA) huomauttaa, että säilyketölkkien sisältö voi jäätyä ja laajeta limsan ja oluen tapaan. Se taas voi rikkoa niiden saumat ja saada ruoan pilaantumaan. USDA:n mukaan ”jäätynyt säilyketölkki, jota ei ole sulatettu, voidaan sulattaa turvallisesti jääkaapissa ja käyttää sen jälkeen. Jos säilykeruoka on edelleen jäässä, anna ehjän tölkin sulaa jääkaapissa ennen kuin avaat sen. Jos tuote ei näytä ja/tai tuoksu normaalilta, heitä se pois. Älä maista sitä!”

Lääkkeet

Lääkkeet voivat pitää sinut terveenä, mutta vain jos niitä säilytetään asianmukaisesti. Matala lämpötila voi vaikuttaa tiettyihin lääkkeisiin. Jos käyt apteekissa talven aikana, älä jätä lääkkeitäsi autoon. Jos et ole menossa suoraan kotiin, pidä ne laukussa, repussa tai taskussasi. 

Lompakko tai kukkaro

Autosi voi joutua varkaiden kohteeksi, jos jätät lompakkosi tai kukkarosi näkyviin. Varkaat toimivat nopeasti myös talvella, joten autohälytinkään ei aina aja heitä pois. 

Passi tai ajokortti

Sinun kannattaa aina kohdella henkilökohtaisia tietojasi arvoesineiden tapaan. Jos varas pääsee käsiksi passiisi tai ajokorttiisi, identiteettivarkaus voi olla hyvin helppoa. 

Ihmiset

Lapset ja vanhukset voivat olla erittäin haavoittuvaisia kylmän aiheuttamille ongelmille, kuten hypotermialle. Älä koskaan jätä ihmisiä autoon, sillä sen sisälämpötila voi laskea nopeasti. 

Silmälasit

Yritä olla jättämättä lasejasi autoon, sillä sekä kuumuus että kylmyys voivat vaikuttaa niiden kehyksiin. Kova kylmyys voi jopa saada ne napsahtamaan poikki.

Lähes tyhjä bensatankki

Estä bensajohtojasi jäätymästä pitämällä tankkisi talven aikana aina vähintään puoliksi täynnä. Hyvin kylmien säiden aikana voit suojella johtoja myös käyttämällä jäätymistä estävää ainetta.

Sähkölaitteet

Jos jätät sähkölaitteita autoosi, ne voivat joutua varkauksien kohteeksi, mutta kannettavat tietokoneet ja tabletit eivät myöskään pidä todella kylmistä lämpötiloista. Kylmyys voi vaikuttaa laitteen pariston kestävyyteen ja vahingoittaa sen prosessoreita. Lisäksi voit altistua identiteettivarkauksille, jos laite sisältää henkilökohtaista tietoa. 

Insuliini

Kuten muutkin lääkkeet, insuliini voi menettää tehonsa hyvin kylmässä säässä. Älä pidä insuliinia autossasi, vaan repussa tai laukussa. 

Luotto- ja debitkortit

Luotto- ja debitkortit ovat kuin käteistä. Älä koskaan pidä korttejasi autossa, sillä ne houkuttelevat varkaita, eikä kukaan halua alkaa selvitellä varastettua luottokorttia, jolla on tehty luvattomia maksuja. 

Avaimet

Älä koskaan jätä avaimiasi autoon. Talviaamuisin sinusta voi tuntua houkuttelevalta lämmittää autosi käynnistämällä se etukäteen, mutta älä koskaan jätä avaimiasi autoosi. Se tekee siitä nimittäin helpon kohteen varkaille. Lisäksi tyhjäkäynti on paikoitellen laitonta.

Lue lisää:

Näin sulatat autosi tuulilasin alle minuutissa

Harkitsetko lemmikin hankkimista – ota ainakin nämä 7 kysymysä huomioon

Ota diabeteksen hoito haltuun