Previous slide
Next slide

39 faktaa rokotteista, jotka jokaisen kuuluisi tietää

rokote
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Kristine Solomon
Rokotteita kritisoidaan paljon, vaikka ne pelastavat lukemattomia ihmishenkiä päivittäin. Tämä artikkeli kertoo, mitä mieltä lääkärit ovat näistä modernin lääketieteen ihmeistä.

Rokotteet eivät ole korvattavissa hyvällä hygienialla

Lisääntynyt sairaanhoito, parempi ravitsemus sekä puhtaammat ja väljemmät elinolot ovat vaikuttaneet tartuntatautien leviämiseen ja hoitoon vuosien varrella. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan rokotteilla on kuitenkin ollut vielä näitäkin tekijöitä tärkeämpi rooli sairauksien rajussa vähentymisessä. Jos taudille ei ole rokotetta, voimme turvautua vain hyvään hygieniaan, sanoo tohtori Edwards, lastentautien professori Vanderbiltin yliopistossa Nashvillessa. Joitakin erittäin tarttuvia tauteja, kuten tuhkarokkoa, vastaan hyvä hygienia ei välttämättä riitä. Koronavirus voi tartuttaa kolmesta neljään ihmistä, kun taas tuhkarokko voi tartuttaa jopa 15-20 ihmistä. Tästä huolimatta, hyvä hygienia kannattaa aina. Lue lisää tuhkarokosta

Rokote on tarpeellinen, vaikket olisi kuullutkaan taudista

WHO antaa esimerkkinä tällaisesta taudista hemofiluksen b-tyypin (Haemophilus influenzae [Hib]). Se on bakteerityyppi, joka voi aiheuttaa aivo- ja veri-infektioita, mukaan lukien aivokalvontulehduksen. Rokotteen ansiosta tauti on nykyisin kuitenkin harvinainen. Ennen rokotetta 20 000 yhdysvaltalaista lasta sai tartunnan vuosittain, joista jopa 1000 kuoli. Yhdysvaltain tautikeskuksen (Centers for Disease Control and Prevention [CDC]) mukaan tapauksia on nykyisin enää noin 50 vuodessa. Virasto myös huomauttaa, että monet muutkin virukset voivat palata jopa tappaviin seurauksia, jos lopetamme rokotukset.  Lue lisää aivokalvontulehduksesta! 

Sairastuminen on mahdollista rokotuksista huolimatta

”Mikään rokote ei ole 100-prosenttisen tehokas, vaikka jotkut (kuten tuhkarokkorokotus) pääsevätkin lähellä täyttä suojaa”, toteaa tohtori Edwards. WHO:n mukaan, suuressa taudinpurkauksessa immunisoidut ihmiset voivat saada tartunnan, vaikkakaan eivät yhtä nopeasti kuin ihmiset, jotka eivät ole immunisoituneet.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan ongelmallista on myös se, että jopa 5 prosenttia ihmisistä ei välttämättä reagoi rokotteeseen. Siksi osa rokotteista tarvitsee lisävahvistimia. On myös mahdollista, että rokote ja infektio niin sanotusti risteävät. Tällaisissa tapauksissa jotkut ihmiset ovat saaneet tartunnan juuri ennen tai jälkeen rokotteen saamista, jolloin he saavat oireita, koska immuunivasteella ei ole ollut aikaa käynnistyä.  

Rokotteet eivät aiheuta sairautta

Vaikka rokotteet sisältävät samoja bakteereja tai viruksia, kuin itse taudinaiheuttajakin, itse rokote ei aiheuta tautia, jolta sen on tarkoitus suojata. Tämä johtuu siitä, että rokotteet valmistetaan yleensä joko inaktivoiduista (tapetuista) taudinaiheuttajista tai ”elävistä heikennetyistä taudinaiheuttajista”. Elävät heikennetyt rokotteet antavat todella kestävän suojan, mutta ne voivat olla vaarallisia joillekin ihmisille, kuten heikosta immuunijärjestelmästä kärsiville. Inaktivoidut rokotteet eivät tarjoa yhtä vahvaa suojaa, joten sellaista rokotetta saattaa tarvita useamman annoksen. Ne ovat kuitenkin turvallisempia useimmille. On olemassa myös kaksi muuta rokotetyyppiä. Subunit-, rekombinantti-, polysakkaridi- sekä konjugaattirokotteet käyttävät vasta-aineena taudinaiheuttajan pintarakenteita tai muita pieniä rakenneosia. Toksoidirokotteet sen sijaan sisältävät bakteerien tuottamia myrkkyjä, eivätkä siis bakteeria itsessään. 

Joskus tarvitaan useampi rokoteannos

Yhdysvaltain tautikeskus raportoi, että rokotteen suoja voi saavuttaa lähes sataprosenttisen tehokkuuden, kun ihmiset saavat toisen rokoteannoksen (tai tehosterokotuksen). Osa rokotteista vaatii kolmannenkin rokoteannoksen. Aikuisten kurkkumätä-jäykkäkuristusrokote vaatii tehosterokotuksen 10 vuoden välein. Muita aikuisille tarkoitettuja rokotuksia, jotka vaativat useampia annoksia, ovat hepatiitti A (kaksi annosta, rokotusten välissä 6-18 kuukautta), hepatiitti B (kolme annosta puolen vuoden aikana) ja HPV eli papilloomavirus (kolme annosta puolen vuoden aikana). Suositeltu lasten rokotusohjelma on monimutkainen, ja useat rokotteet vaativat useita annoksia. Tällaisia ovat muun muassa dtap (kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskä), polio, MMR (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) sekä vesirokko. On myös hyvä muistaa, että influenssarokote on toistettava vuosittain. Lue lisää influenssarokotteesta!

Jotkut rokotteet sisältävät säilöntäaineita

Rokotteilla ehkäistävät sairaudet, kuten tuhkarokko, sikotauti ja jopa HPV voivat olla tappavia, mutta tauteja estävät rokotteet eivät ole sitä. Yhdysvaltain tautikeskus huomauttaa, että vain jotkut rokotteet sisältävät pieniä määriä säilöntäaineita ja muita aineosia, kuten formaldehydiä eli metanaalia, elohopeaa ja alumiinia. Rokotteissa näitä aineita on kuitenkin niin vähän, että ne eivät ole vahingollisia. Tautikeskus huomauttaa myös, että ihminen altistuu elinympäristössään suuremmalle määrälle näitä kemikaaleja kuin mitä rokotteet sisältävät. Jotkut rokotteet voivat kuitenkin aiheuttaa sairauksia. ”Ainoat rokotteet, joista voi sairastua, ovat eläviä taudinaiheuttajia sisältävät rokotteet, kuten tuhkarokkorokote. Jotkut ihmiset saavat kuumetta ja ihottumaa ihmiset, kun rokotuksesta on kulunut seitsemästä kymmeneen päivää. Tällöin kyseessä on heikentynyt tuhkarokko.”, sanoo tohtori Edwards. Terveillä ihmisillä ei pitäisi olla mitään ongelmia tämän kanssa, mutta immuunipuutteisten ihmisten on syytä keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Rokotteiden sisältämästä elohopeasta ei tarvitse olla huolissaan

Jotkut rokotteet käyttävät etyylielohopeaa sisältävää säilöntäainetta nimeltä tiomersaali. Rokotteet sisältävät sitä kuitenkin hyvin vähän, eikä aineen vahingollisuudesta ole todisteita näin pienissä määrin. Yhdistettä käytetään säilöntäaineena moniannoksisissa rokotteissa estämään niiden pilaantumista, sanoo tohtori Edwards. Etyylielohopea voidaan sekoittaa helposti metyylielohopeaan. Metyylielohopea voi vahingoittaa keskushermostoa, mutta sitä ei löydy rokotteista. Sitä havaitaan kuitenkin kaloilla, jotka ovat altistuneet sille veteen laskeutuvasta ilmansaasteesta. Keho pääsee eroon etyylielohopeasta nopeammin kuin metyylielohopea, jonka vuoksi se on vähemmän haitallista. Tästä huolimatta etyylielohopeaa sisältävät rokotteet otettiin Yhdysvalloissa pois lapsien rokoteohjelmasta vuonna 2001. Suomessakin tiomersaalia sisältävät rokotteet jäivät lähes kokonaan pois käytöstä vuosien 2004-2005 vaihteessa.

Rokotuttaminen auttaa kaikkia

Rokotukset luovat terveempään yhteisöä. Heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsivät ihmiset sekä yksilöt, joille rokote ei ehkä ole tehokas tai edes suositeltava voivat olla vaarassa, jos he kohtaavat jonkun sairastuneen. Jopa kuolemantapauksia aiheuttavat taudin leviämiset estyvät, kun kaikki pitävät huolen rokotuksistaan. ”Tiedämme, että rokotettu väestö, vähentää viruksen leviämiskykyä. Jos kaikki ottavat rokotteita, voimme vähentää infektioiden leviämistä”, sanoo tohtori Edwards. Tätä kutsutaan laumaimmuniteetiksi. Asiantuntijat toivovat, että tämä voitaisiin saavuttaa Covid-19-rokotteen avulla. 10 tapaa, joilla lääkärit suojautuvat koronavirukselta!

Huonoja rokote-eriä ei ole olemassa

Jotkut ihmiset uskovat, että tietyt rokote-erät, aiheuttavat enemmän sivuvaikutuksista kuin tavalliset rokotuserät. ”1990-luvulla liikkui huhu, että tietyt rokote-erät liittyivät kuumeeseen enemmän kuin toiset. Tämän jälkeen rokote-erien ja sivuvaikutuksien välillä ei kuitenkaan tunnu olevan yhteyttä”, toteaa tohtori Edwards. Mahdollisista haitta- ja sivuvaikutuksista ilmoitetaan tautikeskukselle jokaisen käyttöön otetun rokotteen jälkeen. Rokote-erien koko vaihtelee sadoista tuhansista useisiin miljooniin, joka tekee erien välisestä vertailusta turhaa. Suurempiin eriin liittyy enemmän haitallisia vaikutuksia, koska useammat ihmiset saavat niitä.

Myös harvinaisia ​​sairauksia varten tarvitaan rokotuksia

Vanderbiltin yliopiston lääketieteellisen yliopiston tartuntatautien asiantuntija, lääkäri William Schaffner huomauttaa, että esimerkiksi maaseudulla asuva ihminen saattaa miettiä, miksi heidän pitäisi rokottaa lapsensa tautia vastaan, jota esiintyy vain Afganistanissa tai Pakistanissa. ”Jonain päivänä lapsesi saattaa matkustella. Tiedämme, että kun suuri määrä vanhempia estää lapsiaan ​​immunisoitumasta, taudit saattavat levitä uudelleen Yhdysvaltoihin.” Toisin sanoen ihmiset voivat olla vaarassa, vaikka he eivät matkustaisikaan. Schaffner viittaa vuosien 2014–2015 tuhkarokkoepidemiaan Kalifornian Disneylandissa todisteena siitä, että ihmisiä voi myös tulla Yhdysvaltoihin muista maista ja levittää sairauksia rokottamattomille amerikkalaisille.

Yhdistelmärokotteet eivät ylikuormita immuunijärjestelmää

WHO vakuuttaa, että yhdistelmärokotteilla sekä useamman kuin yhden rokotteen antamisella samanaikaisesti eri sairauksille ei ole haitallisia terveysvaikutuksia. Organisaatio huomauttaa, että rokotteet eivät kuormita lapsen immuunijärjestelmää sen enempää kuin tavalliset sairaudetkaan, kuten streptokokki tai ylähengitystieinfektiot. WHO toteaa, että myös uudet elintarvikkeet tuovat kehoon uusia bakteereja. Aiheesta on tehty paljon tutkimuksia, eikä yksikään ole löytänyt lisääntynyttä riskiä. Rokotteiden yhdistämisellä yhteen injektioon on siis etunsa: vähemmän käyntejä lääkärillä sekä vähemmän pistoksia.

Nuoret eivät pidä HPV-rokotetta syynä harrastaa suojaamatonta seksiä

Papilloomavirusrokote suojaa papilloomavirusta (HPV) vastaan, joka on yleisin sukupuoliteitse tarttuva tauti. Jotkut HPV-tyypit saattavat aiheuttaa syyliä sukupuolielimissä kun taas toiset aiheuttavat syöpiä, kuten kohdunkaulansyöpää. HPV-tyyppejä on yli 100, joista osa on vaarallisempia kuin toiset. Rokotteet voivat suojata suurimmalta osalta HPV-tyypeistä, jotka aiheuttavat syöpää. Jotkut vanhemmat vastustavat ajatusta, että lapset ottaisivat rokotteen. Heitä huolestuttaa, että lapset näkisivät tämän ikään kuin lupana harrastaa suojaamatonta seksiä. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän uskomuksen vääräksi. Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa, tutkijat eivät löytäneet yhteyttä seksuaalisen käyttäytymisen ja HPV-rokotteen välillä. Osallistujat eivät aloittaneet sukupuoliyhteyttä aikaisemmin rokotteen takia, eikä heillä ollut sen useampia seksikumppaneita kuin nuorilla, joita ei ollut rokotettu. Nuoret ovat kyllin älykkäitä, toteaa tohtori Schaffner. Rokotetta suositellaan nuorille pojille ja tytöille, ja se voidaan antaa jo yhdeksänvuotiaana. Rokotteen uskotaan olevan tehokkain silloin, kun ei ole vielä altistunut HPV:lle.

Myös pojat tarvitsevat HPV-rokotteen

HPV-rokote ei ole tarkoitettu vain tytöille, kertoo tohtori Schaffner. ”Rokotteen mainittiin alun perin estävän kohdunkaulan syöpä, ja vaikka se onkin ihan totta, se estää myös pään, kaulan ja peräaukon syöpiä”, jotka eivät ole sukupuolikohtaisia, hän sanoo. Rokote voi myös estää emättimen syövän. Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee, että sekä pojat että tytöt saavat HPV-rokotteen noin 11 tai 12-vuotiaana. Rokote vaatii kaksi annosta, toinen annos annetaan 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Lapset voivat saada rokotteen jo yhdeksänvuotiaana. Jos rokotteen ottamista lykkää liian kauan, saatetaan tarvita kolme rokoteannosta. (Tässä HPV-myyttejä, joita sinun ei pitäisi uskoa.)

HPV-rokote toimii todella hyvin

HPV-rokotetta suositeltiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Vuosikymmen rokotteen käyttöönoton jälkeen HPV-infektiot laskivat 86 prosenttia 14–19-vuotiailla naisilla ja 71 prosenttia parikymppisillä naisilla. Lisäksi muissa maissa on havaittu vähemmän sukupuolielinten syyliä ja syöpää edeltäviä kohdunkaulavaurioita. Tutkimuksia ulottuvat jo yli kymmenen vuoden taakse, ja näiden tutkimusten nojalla rokotteen suoja näyttäisi olevan pitkäaikainen. Asiantuntijat suosittelevat, että naiset tutkitaan kohdunkaulan syövän varalta 21-vuotiaasta 65-vuotiaaksi asti, vaikka he olisivatkin saaneet rokotteen. Rokote on myös turvallinen. Sitä on annettu jopa 120 miljoonaa annosta ja sivuvaikutuksia on ilmennyt vähän.

Rokotteen voi saada, vaikka olisi sairastanut HPV:n

Naiset, jotka saavat viruksen ennen rokotusta, eivät saa kaikkia rokotteen hyötyjä verrattuna naisiin, joilla ei ole koskaan ole ollut HPV:tä. Rokotteen ottaminen on siitä huolimatta kannattavaa, sanoo tohtori Schaffner. Tämä johtuu siitä, että rokote kattaa yhdeksän erilaista HPV-kantaa. Ihmisellä ei todennäköisesti ole ollut kaikkia kantoja, Philadelphian lastensairaalan mukaan. Immunisoitu yksilö ei todennäköisesti siirrä kantoja, joita vastaan ​​hänet on suojattu. Hän voi kuitenkin siirtää kantoja, jotka eivät ole mukana rokotteessa. Alle 15-vuotiaiden tulisi saada kaksi rokoteannosta, kun taas tätä vanhempien tulisi saada kolme annosta. Tämän naurettavan syyn vuoksi teini-ikäiset saattavat jättää tärkeitä rokotteita ottamatta.

HPV-rokote ei aiheuta hedelmättömyyttä

Kohdunkaulan syöpä, jota HPV-rokote estää, voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, toteaa Yhdysvaltain tautikeskus. Tämä johtuu siitä, että kohdunkaulansyövän hoitoon kuuluu yleensä kohdunkaulan sekä kohdun poistaminen kemoterapian ja/tai säteilyhoidon ohella. Miljoonia HPV-rokotteita on annettu vuodesta 2006 lähtien. Todisteita ei ole löydetty, että rokote aiheuttaisi munasarjojen toiminnan ennenaikaista hiipumista (primary ovarian insufficiency; POI) tai ”ennenaikaisia vaihdevuosia”. Yhdysvaltain terveysvirasto toteaa, että lapsettomuuden ensisijainen syy on ovulaation puute. Tämä johtuu yleensä iästä, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä sekä hormonaalisista tekijöistä. Myös elämäntavoilla, kuten ravinnolla ja painolla sekä munasarjojen toiminnan ennenaikaisella hiipumisella on vaikutusta. Asiantuntijat eivät ole varmoja mikä aiheuttaa munasarjojen toiminnan ennenaikaista hiipumista.

Luonnollinen immuniteetti ei ole parempi kuin rokotteesta saavutettu immuniteetti

Jotkut ihmiset uskovat, että immuniteetti, joka on saavutettu viruksen saamisesta, olisi parempi kuin rokotteesta saatu immuniteetti. ”Se on huolestuttava käsitys. Uskomus tulee varmaankin ihmisiltä, ​​joilla ei ole ollut altistumista sairauksille, jotka voidaan estää rokottamalla. He olettavat taudin olevan mitätön.”, sanoo tohtori Schaffner. Hän toteaa myös, että tämä vaarallinen uskomus on yleistynyt, koska olemme tuhonneet niin monta tautia rokotteilla. Ihmisillä ei ole kokemusta siitä, kuinka traumaattisia ja kohtalokkaita virukset voivat olla. Taudin sairastamisesta saatu immuniteetti voi olla korkeampi kuin rokotteesta saatava (tuhkarokon sairastaneilla se on 100 prosenttia verrattuna rokotteesta saatavaan 98-99 prosentin suojaan). Tällöin tauti on kuitenkin sairastettava, joka on paljon pahempaa kuin rokotteen ottaminen, sanoo tohtori Edwards.

Rokotteella estettävä tuhkarokko on edelleen ongelma

Ennen tuhkarokkorokotusta vuonna 1963, Yhdysvalloissa kolmesta neljään miljoonaa ihmistä sai tartunnan vuosittain, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus. Tämä johti vuosittain 400-500 kuolemaan ja 48 000 ihmisen sairaalahoitoon. Vuonna 2000 tauti julistettiin eliminoiduksi, joka on todiste rokotteen onnistumisesta. Valitettavasti tuhkarokko on palannut Yhdysvaltoihin, pääasiassa rokottamattomien keskuudessa. Ulkomailta saapuvat ihmiset saattavat myös levittää tautia. Vuonna 2019 Yhdysvalloissa oli 1282 tuhkarokkotapausta. Edellisvuonna lukema oli 375. Vuosina 2010, 2012 ja 2016 tapauksia oli alle 100 vuodessa. Suomessa tauti on hävitetty rokotusohjelman ansiosta. Vuosittain todetaan 0-5 tapausta, joissa tartunta on saatu ulkomailta.

Influenssarokotukset eivät aiheuta influenssaa

Matala kuume, päänsärky ja lihassäryt ovat influenssarokotteen yleisiä sivuvaikutuksia. Rokote ei kuitenkaan voi aiheuttaa influenssaa, rauhoittaa Yhdysvaltain tautikeskus. Tämä johtuu siitä, että influenssarokotukset tehdään inaktivoiduilla (tapetuilla) viruksilla, kertoo Purduen yliopiston professori Richard Kuhn. ”Jotkut ihmiset kertovat saaneensa influenssan rokotteesta”. Influenssarokote ei kuitenkaan edes kykene aiheuttamaan influenssaa. ”Rokotetta ei välttämättä annettu ajoissa tai sitä vastaan ei ehtinyt kehittyä kunnollista immuunivastetta.”

Influenssarokote ei anna sataprosenttista suojaa

Influenssaan sairastuminen on mahdollista rokotteesta huolimatta, vaikkakin se on paljon epätodennäköisempää. Joskus tutkijoiden ennustamat bakteerit, jotka sisältyvät vuotuiseen rokotteeseen ovat erilaisia kuin ne, jotka todellisuudessa leviävät. Toisinaan ihmisen immuunijärjestelmä ei yksinkertaisesti reagoi rokotteeseen niin hyvin kuin sen pitäisi.

Useat tekijät voivat vaikuttaa vuotuisen rokotteen immuunivasteeseen, kuten geneettiset tekijät, mahdollinen olemassa oleva immuniteetti sekä taustalla olevat terveyssyyt, Human Vaccines & Immunotherapeutics- lehdessä olevan artikkelin mukaan. Myös ikä on vaikuttava tekijä, koska iäkkäät ihmiset reagoivat huonommin tavanomaisiin rokoteannoksiin. Myös itse rokotteen tehokkuus vaihtelee vuodesta toiseen. Toisaalta, vaikka sairastutkin, sairastuminen on todennäköisesti vähemmän vakavaa, sanoo tohtori Edwards. Influenssarokotukset voivat vähentää sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia, vaikka ne eivät estäisikään kaikkia oireita 

Älä jätä influenssarokotetta välistä, vaikka olisitkin terve

Puolivuotiaiden – 4-vuotiaiden lasten, 65-vuotiaiden tai sitä vanhempien, raskaana olevien naisten sekä heikosta immuunijärjestelmästä kärsivien tulisi ehdottomasti ottaa influenssarokote. Rokotus on kuitenkin suositeltavaa ottaa, vaikka ei kuuluisikaan näihin ihmisryhmiin. Influenssarokotusta suositellaan nyt kaikille vähintään puolenvuoden ikäisille vuosittain, lukuun ottamatta tiettyjä harvinaisia ​​tapauksia. ”Laumaimmuniteetti on tärkeä asia”, sanoo tohtori Schaffner. ”Rokote ei vain suojaa rokotettua, vaan myös yhteisöä.” Tämä koskee myös niitä, jotka eivät saa influenssarokotuksia, mukaan lukien alle kuuden kuukauden ikäiset vauvat ja ne, joilla on vakavia allergioita jollekin rokotteen ainesosille.

Influenssarokote ei altista muille virustaudeille

On väitetty, että influenssarokote saattaisi lisätä henkilön riskiä sairastua muihin hengityselinsairauksiin. Asia ei kuitenkaan ole näin. ”Nykyinen influenssarokote on inaktivoitu influenssavirus, joka ei kykene aiheuttamaan mitään influenssan kaltaista tautia, koska siihen ei liity elävää virusta”, sanoo tohtori Kuhn. Tietenkin monet muut virukset leviävät samanaikaisesti influenssan kanssa, joten ihminen saattaa sairastua niihin, mutta se ei liity influenssarokotukseen.

Influenssarokotteen voi saada hyvin myöhäänkin

Influenssarokotus olisi parasta saada mahdollisimman pian, kun se alkaa levitä alkusyksystä. Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee rokotteen hankkimista lokakuun loppuun mennessä. (Pohjois-Amerikassa influenssakausi alkaa yleensä lokakuussa ja saavuttaa huippunsa joulukuusta helmikuuhun, vaikka se voikin kestää toukokuuhun asti.) Keskus korostaa myös, että marraskuussa ja jopa kauden loppupuolella oleva influenssarokote voi olla hyödyllistä. Influenssarokotteen saaminen ei ehkä ole koskaan liian myöhäistä, mutta se voi olla liian aikaista. Tautikeskus toteaa, että rokotteen ottaminen heinä- ja elokuussa (jos se on saatavana) ei välttämättä tarjoa suojaa koko kauden ajaksi, etenkään ikääntyneiden aikuisten keskuudessa. Influenssarokotuksilla kestää yleensä noin kaksi viikkoa, ennen kuin kehossa alkaa syntyä vasta-aineita, jotka suojaavat sinua infektiolta.

Raskaana olevat naiset eivät tarvitse lääkärin hyväksyntää saadakseen influenssarokotteen

Yhdysvaltain tautikeskus kannustaa naisia, jotka ovat raskaana tai tulevat raskaaksi influenssakauden aikana, ottamaan influenssarokotteen. Tämä johtuu siitä, että he ovat alttiimpia komplikaatioille, vakaville reaktioille ja influenssan aiheuttamaan sairaalahoitoon. Naiset, jotka ovat huolissaan elohopeapohjaista säilöntäainetta sisältävästä tiomersaalista, voivat olla huoletta. Tiomersaalia sisältämättömiä influenssarokotteita on saatavilla kattavasti. ”Influenssarokotus sopii raskaana oleville naisille, koska se ei sisällä elävää virusta”, sanoo tohtori Kuhn.

Influenssarokotusta ei tule jättää välistä, vaikka uskoisi jo sairastaneensa influenssan

Terveysviranomaiset kannustavat kaikkia yli puolivuotiaita ottamaan influenssarokotteen. Yhdysvaltain tautikeskus ohjeistaa, että ihanteellisesti rokotus otettaisiin lokakuun loppuun mennessä. Tällöin rokotteella on noin kaksi viikkoa aikaa alkaa vaikuttaa ennen varsinaista influenssakautta. Rokotteen ottaminen voi olla kannattavaa, vaikka uskoisi jo saaneensa tartunnan. Vuosittain leviää nimittäin useita eri influenssaviruskantoja. ”Joskus vuoden alussa on yksi kanta, kun vuosi kuluu, uusia kantoja ilmaantuu. Vaikka ei olisi ottanutkaan rokotetta, sitä voidaan silti suositella, koska uusi kanta voi tulla myöhemmin.”, sanoo tohtori Edwards. Influenssarokotteet suojaavat useammalta kuin yhdeltä influenssaviruskannalta.

Vain harvojen tulisi välttää rokotteita

Yhdysvaltain tautikeskus sekä elintarvike- ja lääkevirasto varoittavat, että vakavasti rokotteille allergisten tulisi ohittaa rokotukset. Tautikeskuksen mukaan, kananmuna-allergiasta kärsivien on silti suositeltavaa ottaa influenssarokotus. Tiettyjen ihmisryhmien tulisi välttää eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita. ”Heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsivien ei pitäisi ottaa eläviä heikennettyjä rokoteitta”, sanoo tohtori Kuhn. ”Useimpia eläviä viruksia sisältäviä rokotteita ei suositella raskaana oleville naisille.” Esimerkkejä elävistä heikennetyistä rokotteista ovat tuhkarokko / sikotauti / vihurirokko (MMR), isorokko ja vesirokko. Suurin osa rokotereaktioista on onneksi lieviä, kuten punoitus pistoskohdan ympärillä. Vakavat reaktiot rokotteista ovat harvinaisia.

Influenssarokote ei estä vatsatautia

Oksentelua ja ripulia aiheuttavia sairauksia kutsutaan usein ”vatsainfluenssaksi”, mutta tämä on väärinkäsitys Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan. Useat bakteerit, loiset ja jopa virukset voivat aiheuttaa vakavia vatsaoireita, mutta harvemmin ne johtuvat influenssaviruksesta. Influenssa on hengitystiesairaus, joten sen ensisijaisia oireita ovat kuume, vilunväristykset, säryt, väsymys, kurkkukipu ja nenän vuotaminen. Niin sanottua vatsainfluenssaa kutsutaan gastroenteriitiksi. Yleisimpiä tähän johtavia syitä ovat norovirus sekä rotavirus. Ne tarttuvat herkästi ja leviävät etenkin lähietäisyyksillä oltaessa. 

Rokotteet eivät todellakaan aiheuta autismia

Yksi rokotusten vastaisen liikkeen johtavista argumenteista on, että rokotteet, erityisesti tuhkarokkorokotteet, aiheuttaisivat lapsille autismia. ”Tämä on osoitettu täysin vääräksi tiedoksi”, sanoo tohtori Schaffner. Tautikeskuksen mukaan rokotteiden ja autismin välillä ei ole yhteyttä. Heidän asiantuntijansa viittaavat yhdeksään erilliseen tautikeskuksen tekemään tai rahoittamaan tutkimukseen vuodesta 2003 lähtien. Tutkimukset ovat kumonneet oletetun yhteyden tiomersaali-säilöntäaineen, jota löytyy joissakin rokotteissa pieninä määrinä, ja autismin välillä. Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteet on todettu vaikuttamattomiksi autismiin. Jopa Autism Speaks-järjestö, yksi johtavista autismin edunvalvontajärjestöistä Yhdysvalloissa, puoltaa tätä kantaa. Lue lisää autismista täältä!

Myös aikuiset tarvitsevat rokotteita

Melkein kaikki tarvitsevat rokotteita iästä riippumatta, joka pätee tietenkin myös aikuisiin, toteaa Yhdysvaltain tautikeskus. Joidenkin lapsuudessa saatujen rokotteiden teho saattaa hiipua ajan myötä. voivat. Matkusteleville ​​aikuisille, jotka saattavat altistua uusille viruksille ulkomailla, suositellaan myös rokotuksia. Tällä hetkellä matkustaminen ei tietenkään ole suositeltavaa Covid-19-pandemian vuoksi. Jos jatkossa aikoo kuitenkin matkustaa, on suositeltavaa kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta tarpeellisista rokotteista. Rokotteiden tarve riippuu tietenkin siitä, minne matka suuntautuu. Rokotteet ovat paras suoja kymmeniä sairauksia vastaan, tällaisia ovat muun muassa hepatiitti A ja B, vesirokko, tuhkarokko, vihurirokko ja jäykkäkouristus.
Lue lisää, miksi aikuisetkin tarvitsevat rokotteita! 
 

Yli 50-vuotiaiden olisi suositeltavaa ottaa tämä rokotus

Yhdysvaltain tautikeskuksen neuvoa-antavan komitean mukaan yli 50-vuotiaiden olisi suotavaa ottaa vyöruusurokotus. Shingrix on suositeltu rokotus, mutta myös toinen rokote, Zostavax, on saatavana. Noin joka kolmas amerikkalainen saa tartunnan jossain vaiheessa. Suomessa taudin esiintyvyyden arvioidaan olevan 10-30-prosentin luokkaa. Tauti johtuu vesirokkoa aiheuttavan viruksen uudelleenaktivoitumista. Vyöruusun oireita ovat voimakas kipu, kutina ja kihelmöinti ennen varsinaista ihottumaa, joka esiintyy yleensä yhtenäisenä nauhana jommallakummalla puolella kehoa. Myös kuumetta, päänsärkyä ja vilunväristyksiä saattaa esiintyä. Varmista, että tiedät myös nämä muut vyöruusun oireet. Jos olet yli 50 vuotias tarvitset tämän rokotteen.  

Rokotteet ovat tehokkaampia kuin monet ymmärtävätkään

Mikään rokote ei ole täysin varma. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston säännösten mukaan rokotteen on kuitenkin oltava turvallinen ja tehokas. Virasto ei hyväksy rokotetta, joka ei toimi hyvin. ”Tehokkuus vaihtelee eri rokotteiden välillä”, sanoo tohtori Edwards. ”Tehokkain on todennäköisesti tuhkarokkorokotus, jolla on 95 prosentin tehokkuus ja jopa 98-99 prosentin tehokkuus toisen annoksen jälkeen. Vesirokkorokotteen tehokkuus on yli 90 prosenttia ja dtap-rokotteella tehokkuus on noin 85 prosenttia”, hän lisää. Jopa influenssarokote, joka kehitetään vuosittain virusten leviämisennusteiden perusteella, on 50-75 prosenttisen tehokas, sanoo tohtori Edwards.

Älä kuuntele ihmisiä, joiden mielestä rokotteet ovat huijausta

”Tämä on vaarallinen usko”, sanoo tohtori Schaffner. Hän huomauttaa, että tuhkarokko saatiin melkein hävitettyä läntiseltä pallonpuoliskolta, koska lähes kaikki rokotettiin. ”Rokotuksiin skeptisesti suhtautuvat ihmiset eivät osaa selittää tätä ilmiötä.” Yleinen väärinkäsitys rokotteista on se, että tartuntataudit olivat hiipumassa jo ennen rokotteiden tuloa ja rokotteita ei tarvita, koska tartuntataudit vähenevät muutenkin. Tosiasiassa sairauksien määrä on laskenut onnistuneiden rokotusohjelmien ansiosta. V

Älä unohda vesirokkorokotetta

Useimmat aikuiset, jotka sairastivat vesirokon lapsena, eivät muista taudin olleen erityisen paha. Tästä huolimatta on silti järkevää rokottaa lapsesi sitä vastaan. Ärsyttävien ja kivuliaiden rakkuloiden lisäksi tauti voi aiheuttaa keuhkokuumetta ja aivovaurioita. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan vesirokko oli ennen rokotetta aiheuttanut vuosittain noin neljä miljoonaa tapausta, joista 11 000 oli vaatinut sairaalahoitoa ja johon yli 100 oli kuollut. Kaikkien lasten tulisi saada 2 annosta vesirokkorokotetta. Ensimmäinen rokoutus tulisi antaa yksivuotiaille lapsille. Osa teini-ikäisistä ja jopa aikuisista saattaa tarvita rokotetta, jos he eivät saaneet kahta annosta rokotetta tai itse tautia nuorempana. 

Rokota pienet lapset ajoissa

Vastasyntyneen immuunijärjestelmä on vasta kehittymisvaiheessa, toteaa tautikeskus. Siksi on tärkeää, että lapsi saa rokotteet suositellun aikataulun mukaisesti. Viivästyminen tarkoittaa infektioriskin lisääntymistä. Suositukset perustuvat tieteelliseen näyttöön siitä, kuinka lasten immuunijärjestelmät reagoivat antigeeneihin tiettyinä aikoina. Varhainen rokottaminen ja lapsesi immuunijärjestelmän aikainen kuormittaminen tarkoittavat lyhyempää aikaa, jolloin he saattavat altistua tartuntataudille. Riskinä on myös se, että lapsesi sairastuu ja levittää mahdollisesti vaarallisen sairauden jollekin muulle.

Rokotteesta sairastuminen ei ole yleisempää kuin sairastuminen viruksesta

Rokotteet ovat peräisin joko tapetuista tai heikentyneistä bakteereista tai vain niiden proteiineista, jotka eivät aiheuta vakavia sairauksia. Rokote auttaa kehoa tunnistamaan ja torjumaan tautia tulevaisuudessa, koska immuunijärjestelmällä on sama reaktio kuin oikeaankin infektioon, sanoo Kalifornian kansanterveysosaston rokotushallinnon lääkäri Eileen Yamada. Usein saadut oireet ovat lieviä, kuten lyhytkestoinen kuume, joka ei ole vaarallinen. Rokotteet eivät myöskään aiheuta pitkäaikaisia​​terveysongelmia, kuten rokottaminen on todistanut vuosikymmenien saatossa.

Rokotuksia valvotaan

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto toteaa, että rokotteet, kuten kaikki sen sääntelemät tuotteet, ”läpikäyvät perusteelliset laboratorio- ja kliiniset tutkimukset, jotta tuotteiden turvallisuus, tehokkuus ja puhtaus on taattu”. ”Virasto hyväksyy vain erittäin turvalliset rokotteet, joissa on vain vähän sivuvaikutuksia”, sanoo tohtori Kuhn. ”Tällöin käytössä on rokotteita, joiden ei pitäisi aiheuttaa minkäänlaisia sairauksia. Pieni ihottuma tai kipu voi olla hyväkin asia, koska se kielii siitä että immuunivaste on voimakkaalla tasolla. Kun rokotteet on hyväksytty ja niitä on levitetty muutaman vuoden, ne ovat yleensä erittäin turvallisia.”, tohtori Kuhn kertoo. Suomessa rokotteita valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Rokotusten seurantaa tapahtuu jatkuvasti

Yhdysvaltain tautikeskus sekä elintarvike- ja lääkevirasto ylläpitävät rokotteiden haittatapahtumien ilmoittamisjärjestelmää, joka toimii ”varhaisvaroitusjärjestelmänä” ongelmien ilmetessä. ”Ihmisten on ymmärrettävä, että jokainen rokote-erä tutkitaan hyvin huolellisesti”, tohtori Edwards selittää. ”Kun lääkärit ja sairaanhoitajat antavat rokotteita, heidän on kirjattava rokotteen erä, sen tyyppi ja missä se on annettu, jotta voidaan löytää mahdollisia samanlaisia reaktioita. Mukana on myös monia terveydenhuollon organisaatioita, jotka etsivät reaktioita rokotteiden jälkeen. Otamme tämän hyvin, hyvin vakavasti”, sanoo tohtori Edwards.

Rokotteet tekevät ihmeitä

WHO:n mukaan rokotteet pelastavat vuosittain 2-3 miljoonaa ihmishenkeä. Nyt maailma toivoo rokotteen auttavan myös koronaviruksen estämisessä ja torjunnassa. ”Jos koronavirusrokote suojaa yksilöitä, yksilön rokotus suojaa heitä sairastumasta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin”, sanoo tohtori Kuhn. ”Kuolema ei enää tule olemaan mahdollinen tartunnan tulos ja voimme palata normaaliin rutiiniin.”

Suurin osa vanhemmista rokottaa lapsiaan

Rokotteilla estettäviä tauteja leviää aika ajoin vieläkin, mediassa esiintyy vanhempia, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan ja joillakin on pelkoja rokotteiden turvallisuudesta. Tästä huolimatta tautikeskuksen tuore raportti osoittaa, että rokotusaste on edelleen korkea Yhdysvalloissa, ja yli 90 prosenttia lapsista rokotetaan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa (MMR), poliovirusta, hepatiitti B:tä ja vesirokko vastaan. Raportin kirjoittajat kertoivat, että heillä ei ollut pääsyä kaikkiin ohjelmiin, jotka käsittelevät terveydenhuoltoa ja rokotteita, josta syystä prosenttiosuus olisi voinut olla korkeampikin. Mutta on toinenkin syy. ”Olemme tehneet niin hyvää työtä useimpien tartuntatautien poistamiseksi, että ihmiset eivät enää pelkää niitä”, sanoo tohtori Edwards. ”Ihmiset ovat niin ailahtelevaisia. Poissa silmistä, poissa mielestä.”

Rokotteet saattavat jonain päivänä tehdä itsestään tarpeettomia

On mahdollista, että tulevaisuudessa rokotteet mahdollistavat sen, ettemme enää tarvitse rokotteita.
”Kun hävitimme isorokon, lopetimme rokotukset isorokkoa vastaan”, kertoo tohtori Schaffner. Kun joukkorokotusohjelmat toimivat niin kuin niiden pitääkin, kaikki saavat rokotteen, joka voi johtaa taudin katoamiseen. Ennen rokotetta isorokko tappoi kolme kymmenestä ihmisestä tautikeskuksen mukaan. Viimeinen luonnostaan​​hankittu isorokkotapaus oli vuonna 1977- Kyseessä oli Somalian sairaalan kokki, joka oli autossa kahden isorokkopotilaan kanssa. Hän kuitenkin toipui. Pohjois-Amerikka havaitsi viimeisimmän isorokkotapauksensa vuonna 1952, Euroopassa viimeinen tapaus oli vuonna 1953, Etelä-Amerikassa vuonna 1971, Aasiassa vuonna 1975 ja lopuksi Afrikassa vuonna 1977. Seuraavaksi voit lukea 55 rehottavaa terveysuskomusta, joiden pitäisi kadota.

Lue lisää: 
 

Sano kyllä rokotuksille

9 koronaviruksen oiretta, jotka kannattaa muistaa

6 tuhkarokon oiretta, jotka sinun pitäisi tietää