Previous slide
Next slide

5 koetta, jotka saattavat pelastaa henkesi

terveys_lääkäri
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Abbey Schubert
Seuraavat vähemmän tunnetut tarkastukset voivat tarjota varhaisia vihjeitä suoniesi terveydestä.

Tutkittuaan terveistä henkilöistä koostuvaa ryhmää yli kymmenen vuoden ajan Texasin yliopiston Southwestern Medical Center -sairaalan tutkijat huomasivat, että henkilöt, jotka saivat huonot tulokset viidessä yksinkertaisessa lääketieteellisessä tutkimuksessa, saivat sydänsairauden 20 kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka saivat niissä hyviä tuloksia. Kaikki niistä eivät kuulu vakiotutkimuksiin, mutta niiden tulokset antavat paljon paremman – ja varhaisemman – kuvan sydänsairauksien riskistä kuin verenpaine ja kolesteroliarvot, joihin perinteisesti luotetaan. Tutkimukset voivat tarvittaessa auttaa muuttamaan elintapoja, jotta sydän pysyy terveenä läpi elämän. Jos tupakoit, olet ylipainoinen, jos suvussasi esiintyy sydänsairauksia tai kuulut johonkin muuhun riskiryhmään, kannattaa kysyä lääkäriltä seuraavista tutkimuksista.
 

Sydänsähkökäyrä

Tavallinen 12-kytkentäinen sydänsähkökäyrä eli EKG on ei-invasiivinen ja kivuton, ja sen ottaminen kestää yleensä viidestä kymmeneen minuuttiin. Sitä pidetään yleisesti yhtenä parhaista tavoista arvioida sydänsairauden riskiä. Lääkäri kiinnittää tutkittavan raajoihin ja rintaan kymmenen pientä elektrodia, jotka mittaavat sydämen sähköistä toimintaa. Ne tunnistavat mahdolliset rytminmuutokset ja poikkeamat, jotka yleisesti liitetään sydän-
kohtauksiin, rytmihäiriöihin ja muihin vakaviin sydän-
ja verisuonisairauksiin.
 

Sepelvaltimoiden tietokonetomografia

Matalan säteilyarvon tietokonekerroskuvaus paljastaa sepelvaltimoihin syntyneiden kalkkeutumien määrän. ”Kun näemme sepelvaltimoissa kalkkeutumia, se tarkoittaa, että potilaalla on jonkinasteinen ateroskleroosi – tukosta putkissa” – joka voi heikentää verenkiertoa ja johtaa sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin, sanoo Andrew Freeman, LT, newyorkilaisen National Jewish Health -sairaalan kliinisen kardiologian osaston johtaja sekä American College of Cardiology -oppilaitoksen ravitsemuksen ja elintapojen työryhmän toinen puheenjohtaja.
 

Tulehdusarvotesti (CRP-verikoe)

Kun elimistössä on tulehdusta, veressä olevan c-reaktiivisen proteiinin eli CRP:n määrä nousee. Tulehdukset ovat useiden terveysongelmien, kuten sydänsairauksien taustalla, tohtori Freeman kertoo. Jos mahdollista, pyydä tavallisen CRP-verikokeen sijasta herkän CRP:n verikoetta, joka paljastaa sydämeen liittyvän tulehduksen helpommin.
 

NT-proBNP- tai BNP-verikoe

B-tyypin natriureettinen peptidi (BNP) on hormoni, jota erittyy sydämessä sydämen ja verisuonten kuormittuessa. N-terminaalinen natriureettinen propeptidi (NT-proBNP) on BNP:n esiaste. Tohtori Freeman kertoo, että veren korkea NT-proBNP- tai BNP-pitoisuus on varoitus siitä, että sydänlihas on joko jäykistynyt, eikä se siten pysty palautumaan tarpeeksi, tai heikentynyt, eikä se enää pysty pumppaamaan verta tehokkaasti. Syynä siihen on usein vähäinen säännöllinen liikunta. Vaiva tunnetaan nimellä diastolinen toimintahäiriö, ja se voi olla sydämen vajaatoiminnan varhainen oire.
 

Herkkä troponiini T -verikoe

Troponiini T on proteiini, jota erittyy, kun sydän kuormittuu voimakkaasti tai vaurioituu. Tavallinen koe havaitsee vain suuret troponiinin määrät, esimerkiksi silloin, kun sydän joutuu erittäin koville (esimerkiksi henkilön juostessa maratonin tai saadessa
sydänkohtauksen). Uusi herkkä verikoe pystyy kuitenkin havaitsemaan paljon pienemmätkin troponiini T:n määrät, jolloin lääkärit voivat aloittaa vaurioituneen sydämen hoitamisen aikaisemmin.

Lue lisää:

10 faktaa eteisvärinästä

Näin pääset eroon munuaiskivistä

Vatsakipu – milloin on syytä huolestua