Previous slide
Next slide

6 outoa olympialajia

Olympialaiset
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Andy Simmons
Varhaiset olympialaiset olivat toistaan kummallisempien lajien ihmeellinen sekasotku.

 
Etäsukellus: uimista ilman uimista

Oletko koskaan sukeltanut uima-altaaseen ja antanut veden vain kuljettaa? Olet vai? Onnea, olisit voinut osallistua St. Louisin olympialaisiin vuonna 1904! Tämä urheilulaji sopii ihmisille, jotka pitävät uimisesta ilman uimista. ”Urheilijat” loikkasivat altaaseen ja liukuivat veden alla raajojaan liikuttamatta 60 sekuntia. Se, joka ajelehti kauimmaksi hukkumatta, voitti.
 
Köydenveto: kesäleiripeleistä olympialaisiin

Lasten kesäleiriltä on selkeästi vain lyhyt matka olympialaisiin. Vuosina 1900­–1920 köydenvetoa pidettiin olympialajina. Olisiko kananmunanheitonkin saanut mukaan? Kahdeksan hengen joukkueiden tavoitteena oli vetää vastustajaa kaksi metriä eteenpäin. Kuinka suosittu laji oikeastaan oli? Muun muassa Intialla oli köydenvetoliitto. Yhdysvallat joutui kuitenkin harmittelemaan lajin poistumista eniten. Vuonna 1904 Yhdysvalloilla oli kolme köydenvetojoukkuetta, jotka onnistuivat nappaamaan pronssia, hopeaa ja kultaa.

Pulunammunta: lyhytikäinen olympialaji

Tässäpä kaikkien maailman lintujen inhokkilaji. Vuonna 1896 olympialaisissa ammuttiin savikiekkoja. Neljä vuotta myöhemmin panoksia päätettiin nostaa tuomalla peliin eläviä puluja. Time-lehden mukaan yli 300 lintua sai surmansa tapahtuman aikana.  Pulujenammunnan kukoistuskausi ei kuitenkaan kestänyt, vaan laji oli mukana vain yksissä olympialaisissa. 
 
Kroketti: vain ranskalaisille

Krokettikisoista olisi saanut tehtyä siedettävän spektaakkelin vain, jos peliin olisi tuotu mukaan ginitoniceja. Kaikkien rakastama matojenläimintäpeli oli mukana vain vuoden 1900 olympialaisissa, ja vain Ranska osallistui. Kaikilla muilla oli liikaa itsekunnioitusta. No, amerikkalaisia lukuunottamatta. Vuonna 1904 St.Louisin olympialaisissa lajina oli roque, yhdysvalatalainen versio kroketista, jota pelataan kovalla alustalla. Siihen mennessä ranskalaisetkin olivat jo luopuneet pelistä, ja vain amerikkalaisilla oli otsaa osallistua. 
 
Yksilötaitouinti: siis mitä?

Vain naisille tarkoitetussa lajissa yksi uimari pyrki uimaan/tanssimaan samassa tahdissa… mielikuvitusystäviensä kanssa? Hämmentävä laji olikin mukana vain kolmissa olympialaisissa vuosina 1984–1992.
 
Kuumailmapalloilu: hidas kisa

Kuumailmapalloilun ajatteleminen urheilulajina on luultavasti vaativampaa kuin kuumailmapalloilu itsessään. Tästä huolimatta yksi hidas, tylsistyttävä kisa käytiin vuonna 1900 Pariisissa.