Previous slide
Next slide

6 paikkaa, joissa koronavirustartunnan vaara on suurimmillaan

korona & tarttumavaara
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Brooke Nelson
Asiantuntijat varoittavat paikoista, joissa koronavirus leviää tehokkaimmin.

Korona leviää sisätiloissa

COVID-19-tapaukset lisääntyvät huolestuttavasti monissa paikoissa, ja uudet tartuntaryppäät on yhdistetty paikkoihin, joissa ihmiset nyt kokoontuvat, esimerkiksi baareihin, rannoille sekä kirkkoihin.

Suojellaksesi omaa ja rakkaittesi terveyttä, sinun kannattaa punnita, millaisia riskejä liittyy paikkoihin, joissa haluat epidemian aikana käydä. Yleisesti ottaen koronavirus leviää todennäköisimmin sisätiloissa, joissa virtaa vähän raitista ilmaa, joihin kokoontuu suuria ihmisjoukkoja yli kymmeneksi minuutiksi, ja joissa turvallisen etäisyyden pitäminen on vaikeaa, sanoo tri Boris Lushniak, Marylandin yliopiston kansanterveyden laitoksen dekaani. Kun suunnittelet tulevia menojasi, asiantuntijat suosittelevat, että vältät näitä arkipäiväisiä paikkoja, joissa tartuntaluvut ovat korkeimmillaan.

Baarit ja ravintolat

Tällä hetkellä eniten koronavirustartuntoja syntyy tri Lushniakin mukaan baareissa. ”Ikävä kyllä baarien avauduttua on nähty, miten nuoret kerääntyvät yhteen, eivätkä välttämättä muista, että koronavirus on edelleen suuri ongelma”, hän sanoo. Tartunnoista kerätty tieto tukee hänen väitettään: Yli 150 koronavirustapausta jäljitettiin yhteen ja samaan baariin Michiganin East Lansingissa. Louisianassa ainakin sata ihmistä todettiin positiivisiksi, kun he olivat käyneet baareissa Baton Rougen yöelämää pursuavalla alueella, ja Minnesotan terveysviranomaiset puolestaan kertovat, että jopa 318 tapausta on jäljitetty baareihin ympäri osavaltiota, raportoi New York Times.

Jopa baarit, jotka rajoittavat asiakkaiden määrää ja pitävät pöydät kahden metrin päässä toisistaan, ovat vaarallisia, tri Lushniak toteaa. Ihmiset ovat lähekkäin jonottaessaan sisään, ja vain harva käyttää kasvomaskia tai pitää turvaväliä muihin. Sisällä ihmiset viettävät tuntikausia pienessä, huonosti ilmastoidussa tilassa tanssien, seisten lähekkäin ja huutaen musiikin yli. Tutkimusten mukaan kovaääniset keskustelut baareissa voivat päästää ilmaan jopa kymmenen kertaa enemmän pisaroita hengitysteistä kuin yskä.

Tri Lushniak suosittelee, että kaikissa sisätiloissa kannattaa tarkkailla sitä, miten terveysviranomaisten suosituksia noudatetaan. Kysy itseltäsi: ”Käyttävätkö ihmiset kasvomaskeja? Pitävätkö he riittävää turvaväliä toisiinsa? Onko paikka täynnä tungosta?” Jos huomaat, ettei asiantuntijoiden neuvoja noudateta, sinun kannattaa jäädä kotiin.

Uskonnolliset rakennukset

Uskonnolliset tilaisuudet ovat saaneet maineen koronalinkoina. Kun eräs nainen osallistui Etelä-Koreassa jumalanpalvelukseen sairaana ollessaan, hän aiheutti ketjureaktion, jonka seurauksena oli jopa 5,080 tartuntaa – yli puolet koko maan koronatapauksista. CDC julkaisi vastikään raportin, jonka mukaan Arkansasissa sijaitsevan kirkon pastori ja hänen vaimonsa tartutti koronaviruksen maaliskuussa seurakuntansa 35 jäseneen.

Mistä sitten on kysymys? Kirkoissa ja muissa uskonnollisissa rakennuksissa ilmenee monenlaista toimintaa, jonka asiantuntijat uskovat kasvattavan tartuntariskiä. Ihmiset viipyvät pitkään sisätiloissa, ovat lähekkäin, jakavat ruokaa ja puhuvat sekä laulavat kovaan ääneen.

Useimmat uskonnolliset yhteisöt järjestävät tapahtumiaan internetin välityksellä, mutta ne, jotka uskaltautuvat paikalle fyysisesti, saavat toki tiedustella rakennusten siivous- ja desinfiointitoimenpiteistä, sanoo tri Lushniak. ”On kyse omasta ja perheesi terveydestä.”

Kuntosalit ja liikuntakeskukset

Tutkimusten mukaan kuntosaleilla ja muissa liikuntakeskuksissa on suuri riski saada tartunta. Etelä-Koreassa Zumba-ohjaajien työpaja johti tautiryppääseen, jossa tartunnat levisivät 26 prosentin todennäköisyydellä, kertoo CDC:n uusi raportti. Asiantuntijat syyttävät kuntosalien suurista tartuntamääristä riittämätöntä ilmastointia, suuria ryhmäkokoja sekä rankkoja treenejä.

Jos päätät lähteä kuntosalille, valmistaudu käyttämään maskia. Ympäri Yhdysvaltoja ihmisten täytyy nyt käyttää maskeja liikuntakeskusten kaltaisissa sisätiloissa, ja jotkut kehottavat niiden käyttöön myös ulkona kuntoillessa. ”Nämä keinot heijastavat sitä, että välitämme sekä omasta että ympärillämme olevien terveydestä”, tri Lushniak toteaa. ”Se on oikea valinta ja yksi tärkeimmistä aseistamme taistelussa epidemiaa vastaan.”

Perhekokoontumiset

Ilman sopivia varotoimenpiteitä yksikin harmittomalta vaikuttava kokoontuminen ystävien ja perheen kanssa voi päättyä tragediaan. Eräs mies, joka tunsi lieviä koronaviruksen oireita, meni hautajaisiin helmikuussa ja osallistui nyyttikesti-päivälliselle vainajan perheen kanssa sitä edeltävänä iltana. Kolme päivää myöhemmin sama mies kävi erään perheenjäsenensä syntymäpäiväjuhlissa. Hän tartutti lopulta yhteensä 11 ihmistä, ja CDC:n mukaan kolme heistä kuoli. Raportti kertoo, että läheinen kontakti, kuten halailu ja ruoan jakaminen, olivat tartuntojen takana.

Jos tunnet itsesi sairaaksi tai olet altistunut koronavirukselle viimeisten kahden viikon aikana, sinun kannattaa jättää kokoontumiset väliin, CDC muistuttaa. CDC kehottaa myös järjestämään kokoontumiset ulkotiloissa tai hyvin ilmastoidussa tilassa. Pöydät tulee sijoittaa kahden metrin päähän toisistaan, ja turvaväli kannattaa ottaa huomioon juhla-aktiviteeteissakin. Maskien käyttäminen on tärkeää, ja toistuva käsienpesu voi auttaa suojelemaan vieraita tartunnalta.

Vanhainkodit

New York Timesin tietokannan mukaan arviolta 11 prosenttia Yhdysvalloissa ilmenneistä koronavirustapauksista liittyy pitkäaikaista hoitoa tarjoaviin laitoksiin, kuten vanhainkoteihin – ja yli 43 prosenttia maan koronaviruskuolemista on kohdistunut vanhainkotien asukkaisiin. CDC varoittaa, että vanhainkotien asukkaat ovat suuremmassa vaarassa sairastua korkean ikänsä, olemassa olevien perussairauksiensa sekä lähekkäin sijaitsevien asuintilojensa vuoksi.

Vanhainkotien asukkaiden sekä henkilökunnan suojelemiseksi laitokset on suljettu vierailta, ja niissä seurataan tavallista tarkempia hygieniakäytäntöjä. Monet näistä uusista toimenpiteistä voivat olla täällä jäädäkseen, myös vanhainkotien ulkopuolella. ”Fyysisistä turvaväleistä, maskien käytöstä ja toistuvasta käsienpesusta täytyy toistaiseksi tulla osa kulttuuriamme.”

Lue lisää:

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin näistä 10 bakteeripesäkkeestä

9 koronaviruksen oiretta, jotka kannattaa muistaa

Miten vältän koronaviruksen työpaikalla