Previous slide
Next slide

6 tuhkarokon oiretta, jotka sinun tulee tietää (vaikka sinut olisi rokotettu)

tuhkarokko
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Emily DiNuzzo
Ihottuma ei ole ainoa oire, joka sinun pitäisi tietää.

Tuhkarokko ei ehkä vaikuta ajankohtaiselta ongelmalta ainakaan ihmisille, jotka on rokotettu sitä vastaan. Tammi-huhtikuussa 2019 kuitenkin Yhdysvallat koki eniten tuhkarokkoraportteja sitten vuoden 2000, jolloin tauti Yhdysvaltojen tartuntatautikeskuksen mukaan ”eliminoitiin”. Suomessa tartuntoja todetaan vuosittain 0-5. 22 osavaltiossa todetut yli 700 tuhkarokkotapausta tarkoittavat, että tuhkarokon oireita kohtaan on enemmän huolta ja uteliaisuutta kuin ennen. Lisäksi monet haluavat tietää, miltä tuhkarokkoihottuma näyttää, ja mitkä ovat rokotusohjeet. Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää tuhkarokosta.

Mikä on tuhkarokko?

”Tuhkarokko on hyvin tarttuva virustauti, joka tarttuu 90 prosenttiin sille altistuneista ihmisistä”, kertoo lääkäri Bruce Polsky, joka toimii tartuntatautien asiantuntijana ja lääketieteen osaston puheenjohtajana NYU Winthrop -sairaalassa. Lääkärit eivät liioittele tuhkarokon faktoja. Virus saattaa riippua ilmassa jopa kaksi tuntia senkin jälkeen, kun tartuntaa kantanut henkilö on poistunut tilasta. Näin lisää lääkäri John T. Raffalli, joka työskentelee CareMount Medical -klinikalla tartuntatautiasiantuntijana.

Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Tuhkarokon alkuvaiheeseen liittyy usein nuhaa muistuttavia oireita, joihin lukeutuvat:
·      kuume
·      vuotava nenä
·      yskä
·      sidekalvontulehdus (punaiset silmät)
·      Koplikin täplät (pienet, valkeat täplät suussa)
·      väsymys tai epämukavuuden tunne
 
Polskyn mukaan nämä merkit ja oireet ilmaantuvat 2-4 päivää ennen ihottumaa, ja Raffalli lisää, että oireet saattavat alkaa jopa kolme viikkoa virukselle altistumisen jälkeen. Kaikki nämä oireet – ihottuma mukaan lukien – liikkuvat kehon yläosasta alaspäin. Tähän kuuluu kipeä kurkku ja yskä, joka saattaa Polskyn mukaan kestää yhdestä kahteen viikkoa muiden oireiden jo kadottua. Jos tuhkarokko jätetään hoitamatta, sairauden vakavampiin komplikaatioihin kuuluvat pysyvä aivovamma, keuhkokuume ja välikorvavaivat, lisää Raffalli. Tämän vuoksi sairauteen kehitettiin rokote (tästä lisää myöhemmin).

Miltä tuhkarokkoihottuma näyttää?

Tuhkarokkoihottuma on erittäin punainen ja läikikäs. Se näkyy ensimmäiseksi kasvoilla ja leviää siitä alas- ja ulospäin kaulaan, käsiin ja jalkoihin. ”Jos tuhkarokkoa sairastavalla ihmisellä on ihottumaa, he voivat tartuttaa muita ihmisiä yskän ja aivastusten kautta neljä päivää ennen ihottuman alkamista ja neljä päivää ihottuman katoamisen jälkeen”, kertoo Raffalli.

Kuinka tehokas tuhkarokkorokote on?

Maailmanlaajuiset tuhkarokkokuolemat putosivat Polskyn mukaan 84 prosentilla vuosina 2000-2016 rokotteen ansiosta. Tämä johtuu siitä, että on harvinaista, että tuhkarokkoa vastaan täysin rokotettu henkilö saisi taudin – rokotuskertoja tarvitaan kaksi, lisää Polsky. Hänen mukaansa ensimmäinen annos saadaan 12-18 kuukauden iässä, ja tehosterokotus 6-7-vuotiaana. ”Jos olet saanut vasta ensimmäisen rokotteen, arvioitu suojaprosentti on 93 %”, hän kertoo. ”Yhteisön immuniteettitason täytyy olla 95 % tai suurempi, jotta luodaan tartunnoilta suojaava ”sateenvarjo”.” ”Tämän vuoksi tehosterokotteesta tuli standardi vuonna 1989”, kertoo lääkäri Dana Hawkinson, joka työskentelee tartuntatautiasiantuntijana Kansasin yliopiston terveydenhuoltojärjestelmässä.

Kuka on tuhkarokon suurimmassa riskiryhmässä?

Hawkinsonin mukaan riskiryhmässä ovat eniten ne, joita ei ole rokotettu sairautta vastaan, esimerkiksi alle 1-vuotiaat lapset ja ihmiset, jotka ovat saaneet vain yhden annoksen nykyistä rokotetta (sillä lääkärit alkoivat suositella tehosterokotetta vasta vuonna 1989). Tätä aikaisemmin rokotetut ihmiset saattavat tarvita tehosterokotteen, minkä tarpeesta voi Polskyn mukaan keskustella lääkärin kanssa. ”Ennen vuotta 1957 syntyneitä kuitenkin pidetään yleisesti immuuneina, koska tauti oli tuolloin Yhdysvalloissa vielä yleinen kun rokotuksia ei ollut”, kertoo Hawkinson.

Voiko viruksen saada rokotteesta huolimatta?

”Joissakin harvinaisissa tapauksissa virus on saatu rokotteesta huolimatta”, kertoo Caesar Djavaherian, joka toimii ensiapulääkärinä ja on Carbon Health -terveysklinikan perustajajäsen ja ylilääkäri. ”Emme täsmälleen tiedä miksi, mutta joidenkin teorioiden mukaan kyseessä voi olla immuunijärjestelemän heikko reaktio, jotka estävät rokotteen toimimisen täydellä teholla”, sanoo Djavaherian. Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen mukaan tämä tarkoittaa, että täyden rokotuksen saaneilla ihmisillä, jotka silti sairastuvat tuhkarokkoon, saattaa olla immuunijärjestelmä, joka ei vastannut rokotteeseen halutulla tavalla. ”Kuitenkin ne, jotka on rokotettu ja jotka silti sairastuvat tuhkarokkoon, sairastavat yleensä lievemmillä oireilla, ja on epätodennäköisempää, että he levittäisivät tautia lapsiin ja vauvoihin tai muihin rokottamattomiin ihmisiin”, huomauttaa Djavaherian. Useimmissa tapauksissa tuhkarokkorokotteen saaneiden ei tarvitse huolehtia, ja Polskyn mukaan immuniteetin taso voidaan selvittää yksinkertaisella verikokeella.

Polsky lisää, että täyden rokotteenkin saaneiden kannattaa pitää tuhkarokon oireita silmällä, sillä yhdessä tehosterokotteenkin kanssa rokote antaa 97-prosenttisen – ei 100-prosenttisen – suojan. Hawkinson sanoo silti, että immuniteetti kestää pitkään. ”Meillä on turvallinen, tehokas rokote, jolla voidaan estää tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, jotka ovat kaksi muuta virussairautta”, sanoo Hawkinson. ”Tärkeintä on pitää itsesi ja läheisesi turvassa ja hankkia rokotukset.”
 
 Lue lisää: 

Vyöruusu vaatii pikaisen hoidon 

Totuus influenssarokotteista

Sano kyllä rokotuksille