Previous slide
Next slide

7 avaruudessa kiellettyä ruokaa

avaruus_ruoka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Painovoiman puute ja pieni varastotila rajoittaa astronauttien ruokailua huomattavasti. Näitä ruokia avaruudessa ei syödä.

Leipä

Murut – leivän, voileipäkeksien, keksien, jne. –  eivät pärjää hyvin avaruudessa. Ne kelluvat ympäriinsä ja saattavat lentää astronautin silmään tai vioittaa tärkeitä laitteita. Tämän takia avaruudessa kulkevissa aluksissa suositaan tortilloja leivän sijaan.

Limsat

Mitä tapahtuu hiilihapollisissa juomissa ilman painovoimaa? Ei yhtään mitään. Maassa iso osa limsojen houkutuksesta on niiden kuohunta, mutta kun kuplat ”kelluvat vapaasti”, poreilevat juomat eivät poreile. Astronautit hoksasivat 1980- ja 1990 -luvuilla, että silloin kun limsaa vielä vietiin avaruuteen, tuo lämmin, hiilihapoton juoma ei mennyt alas yhtä helposti kuin kotopuolessa. 

Suola ja pippuri

Avaruudessa ei ole ”sirottelua”. Pienet suola, pippuri ja muiden mausteiden hiukkaset kelluisivat ympäriinsä sen sijaan että ne tippuisivat ruoan päälle. Avaruussukkuloissa on kuitenkin suolan ja pippurinmakuisia nesteitä varastossa.

Tuore maito

Tuoreen maidon tilalla on avaruudessa käytetty jo 1960-luvulta lähtien jauhoversiota, jota ei tarvitse laittaa jääkaappiin ja joka vie vain vähän tilaa.

Jäätelö

Aito jäätelö ei voi matkata avaruuteen, koska avaruussukkuloissa ei ole pakastimia, mutta pakastekuivattua astronauttijäätelöä on viety ylös jälkiruoaksi.

Pizza

Tätä ei varsinaisesti ole kielletty avaruudessa, mutta se ei silti ole astronauttien ensimmäinen valinta. ”Siihen ei saa rapeaa pohjaa”, sanoo Vicki Kloeris, Nasan Johnson Space Center -keskuksen avaruusruoan asiantuntija. ”Se on aina vetistä ja sitkeää. Se ei vastaa kenenkään odotuksia.”

Alkoholi

Vuonna 1972, alkoholi (tarkemmin ottaen Paul Masson Rare Cream Sherry) oli listalla tulevaa Skylab 4
-tehtävää varten. Mutta kun kansa sai tietää suunnitelmasta, monet lähettivät vihaisia kirjeitä Nasaan, ja ideasta luovuttiin. ”Astronautit edustavat tietynlaista puhtautta”, sanoi tiedemies ja astronautti Edward G. Gibson. ”Heti kun tuo puhtaus liataan alkoholilla [jotkut ihmiset] pahastuvat todella.”

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi
 
Aivot terveeksi syömällä

35 helppoa tapaa vähentää kaloreita