Previous slide
Next slide

7 diabeteksen oiretta, jotka miehen kannattaa tunnistaa

diabetes
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jessica Migala ja Kathy Buchanan
Onko sinulla diabetes? Ota selvää!

1

Janottaa jatkuvasti. Voimakas jano on tavallista kakkostyypin diabeteksessa, ja voi olla, ettei mikään vesimäärä tunnu riittävän sen sammuttamiseen. Se johtuu verensokerin eli veren glukoosipitoisuuden kohoamisesta: ylimääräistä sokeria kerääntyy verenkiertoon, mikä pakottaa munuaiset tekemään kovemmin töitä sen suodattamiseksi ja poistamiseksi. Jos munuaiset eivät saa pidettyä tahtia yllä, ne lisäävät virtsan eritystä. Virtsaamassa täytyy käydä useammin, mikä voi johtaa nestehukkaan, joten nesteitä täytyy nauttia enemmän. Jos huomaa juoksevansa vessassa koko päivän, on erityisen janoinen tai kärsii kuivasta suusta, kannattaa käydä lääkärillä. 

2

 Parranajonirhaumat eivät parane nopeasti. Pienikin haava tuntuu pysyvän iholla ikuisesti. ”Kun verensokeri on korkealla, haavojen paraneminen voi kestää pidempään”, sanoo endokrinologi Jane Holmes-Walker Sydneystä Australiasta. ”Myös parranajosta aiheutuvia näppyjä ja parran karvatuppien märkänäppylöitä voi ilmetä enemmän. Kakkostyypin diabetes altistaa myös kasvojen talirauhaset matala-asteisille tulehduksille.”

3

  Kädet ja jalat puutuvat ja kihelmöivät. Pidemmälle edenneen taudin oireisiin voi kuulua diabeettinen ääreishermovaurio eli neuropatia. Jaloissa voi tuntua kihelmöintiä, pistelyä, kipua tai puutumista. Jotkut tuntevat kävelevänsä pumpulissa, toiset kivien päällä. Holmes-Walker kertoo tuntemusten ilmenevän ”sukista hanskoihin”. ”Ensin sitä esiintyy siellä, missä sukkia pidetään, ja sormenpäissä sitä voi esiintyä paljon myöhemmin”, hän sanoo.

4

 Peniksen pää on punainen ja turvonnut. Kakkostyypin diabeteksen moniin varoitusmerkkeihin kuuluvat erektiohäiriöt sekä vaiva, jota kutsutaan nimellä balaniitti. ”Useimmiten se johtuu candida-hiivan liikakasvusta. Sitä on iholla normaalistikin, mutta sen määrä lisääntyy, kun verensokeri nousee”, tohtori Holmes-Walker sanoo. Jos esinahassa tai peniksen päässä esiintyy turvotusta, kipua tai eritettä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Hän osaa neuvoa parhaan tavan pitää alue puhtaana ja selvitettyään ongelman syyn hän voi myös suositella hiivalääke- tai antibioottivoidetta.

5

 Mieliala on matalalla. Diabeteksen aiheuttamista ongelmista mielialan häiriöt ovat surullisenkuuluisia. Australialaistutkimuksen mukaan joka neljäs kakkostyypin diabeetikko kokee masennusta ja joka kuudes kärsii ahdistuneisuudesta. Tasainen verensokeri on tärkeä myös mielialojen tasaisuudelle. Yhdysvaltalaistutkimuksessa vuodelta 2016 diabetes yhdistettiin vanhemmilla miehillä kohonneeseen masennuksen riskiin. Mitä pidempään henkilöt olivat sairastaneet diabetesta, sitä todennäköisemmin he kärsivät masennuksesta.

6

 Kelluvat hiutaleet näkökentässä. Vaikka diabetes voi vahingoittaa silmiä, potilaat alkavat yleensä huomata silmäoireita vasta, kun tauti on edennyt pidemmälle. Ajan myötä korkea verensokeri vahingoittaa verkkokalvon verisuonia ja saa ne vuotamaan verta, mikä johtaa diabeettiseen retinopatiaan. Näkökentässä voi näkyä mustia hiutaleita ja näkö voi myös sumentua. On tärkeää käydä silmänpohjakuvauksessa, jossa mustuainen ensin laajennetaan, sillä diabetes on estettävissä olevan sokeuden yleisin aiheuttaja.

7

 Ikenet vuotavat verta. Tohtori Holmes-Walker kertoo, että diabeetikoille kehittyy parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, joka vaurioittaa ikeniä ja voi johtaa hampaiden irtoamiseen, kolme kertaa todennäköisemmin kuin henkilöille, jotka eivät sairasta diabetesta. Vaivan tyypillisiä oireita ovat punaiset, turvonneet ja verta vuotavat ikenet. On tärkeää käydä hammaslääkärillä tulehduksen hoitamiseksi, sillä se toimii myös toiseen suuntaan: ienongelmat voivat nostaa veren glukoosipitoisuutta ja johtaa diabetekseen.

 
Lue lisää: 

12 huomaamatonta diabeteksen lisäsairautta ja miten niiltä vältytään 

Diabetes – tietoa ja hoitoja

Diabetes – näin vältät sairauden