Previous slide
Next slide

8 kiinalaista uudenvuoden perinnettä jotka sopivat kaikille

kiinalainen_horoskooppi_perinteet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Daryl Chen
Kiinalaiset uudenvuoden perinteet voivat tuoda tervetulleen tuulahduksen jotain uutta näennäisen loputtoman talven keskelle.

Kiinalainen kulttuuri on täynnä juhlapäiviä, ja niiden joukossa uusi vuosi on yksi suurimmista. Kiinassa ja Taiwanissa toimistot ja koulut sulkeutuvat viikoksi, ja yli 3,5 miljardin ihmisen (maailman suurimman ihmisten vaelluksen!) odotetaan matkustavan joka vuosi juhlistamaan tapausta lähimmäistensä kanssa. Tammikuun 25. on ensimmäinen alkavan rotan vuoden päivä, mutta ennen kuin jäät juhlahumun valtaan, lue nämä rituaalit, joilla toivotetaan tervetulleeksi menestyksekäs vuosi.

1. Siivoa

Hankaa joka nurkka ja rakonen kodissa, jotta pääset eroon roskista ja edellisen vuoden huonosta energiasta – ajattele tapahtumaa erittäin aikaisena kevätsiivouksena. Työ on suoritettava loppuun uudenvuoden päivään mennessä, jolloin on aika palauttaa luuta, moppi, imuri ja pölyhuiska kaappiin. Jos näitä siivoustyökaluja nimittäin käyttää vuoden ensimmäisinä päivinä, saattaa hyvän onnen lakaista pois. Lue vinkkejä siivoamiseen. 

2. Laita raha-asiat järjestykseen

Jos lainasit viime vuonna rahaa perheeltä tai ystäviltä, maksa heille takaisin ennen uuden vuoden alkua: velat tuovat huonoa onnea. Sama koskee ratkaisemattomia riitoja ja kaunoja, joten ala sopia.

3. Kaunista itsesi…

Uudenvuodenpäiväksi tarvitaan hiustenleikkuu ja uusi asu – punainen on kaikista onnekkain väri, mutta jos se ei sovi sinulle, pysy vain erossa sellaisista epäonnisista väreistä kuin musta ja valkoinen. Kuten siivotessakin, hiusten leikkaaminen vuoden ensimmäisinä päivinä saattaa johtaa hyvän onnen pois leikkaamiseen, joten trimmaile ajatuksen kanssa.

4. … ja kotisi

Koristele puhdas, kiiltävä koti appelsiini- tai omenakorilla tai oikeilla huonekasveilla (vältä kuitenkin valkoisia kukkia, sillä niillä on yhteys hautajaisiin). On myös perinteistä ripustaa seinille kiinalaisia sanontoja sekä fu-merkki, joka tarkoittaa hyvää onnea. Jos valitset jälkimmäisen koristeen, ripusta merkki ylösalaisin: se tarkoittaa, että hyvät ajat ovat tulossa.

5. Ruokaile perheen kanssa

Kaikkein tärkein ilta perheelle on uudenvuodenaatto. Silloin keräännytään lähimmäisten ja rakkaiden kanssa syömään päivällistä, johon kuuluu onnea tuottavia ruokalajeja kuten kalaa (tarjoillaan aina kokonaisena), dumpling-nyytit (arvostettuja, koska ne muistuttavat muodoltaan hopea- ja kultaharkkoja), ja tahmeita riisikakkuja. Koska nuorten aikuisten odotetaan uutenavuotena tuovan partnerinsa kotiin näytille, Kiinassa on viime vuosina noussut esiin menestyvä bisnes, jonka kautta voi vuokrata tyttö- ja poikaystäviä lomien ajaksi.

6. Ole antelias

Perinteen mukaan uudenvuodenaattona lapsille, naimattomille aikuisille sekä vanhuksille annetaan hong bao eli punainen kirjekuori, joka sisältää huomattavan summan rahaa. Teknologia on kuitenkin hajottanut perinteet, ja nyt kaikenikäiset saavat hong baonsa tekstiviestillä. Rahalahja, joka on usein vain noin 2 euroa, annetaan mobiilimaksun kautta.

7. Tapaa ystäviä

Vaikka uudenvuoden aatto on varattu kaikkein lähimmille, loput juhlapyhästä on tarkoitettu muiden rakkaiden tapaamiseen. Kun menet vierailulle, muista aina tuoda lahja. Tee, hedelmät, leivokset ja makeiset ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta älä koskaan tuo mitään neljää kappaletta (esimerkiksi neljää termosta  lapsang souchong -teetä.) Mandariinikiinassa numero ”neljä” äännetään samalla tavalla kuin sana ”kuolema”.

8. Aloita vuosi myönteisellä mielellä

Kiinalaisen perinteen mukaan se, mitä teet uudenvuoden aikana määrittää sen, mitä seuraavien 12 kuukauden aikana tapahtuu. Joten ei itketä, ei riidellä, eikä lainata rahaa keneltäkään ensimmäisten kahden viikon aikana, ellet haluat viettää tulevaisuutta samalla lailla.

Lue lisää: 

Kiinalainen horoskooppi 2021! 

Mitä syntymäpäiväsi kertoo luonteestasi?

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi